Quantcast
17:24
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:24
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση: «Ο κ. Δεμίρης επιβεβαίωσε ακόμη πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη»

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ / Φωτογραφία: Eurokinissi

24.08.2022
21:51
Τελευταία ενημέρωση: 25/08/2022 • 8:07
«Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Θεμιστοκλή Δεμίρη

Για παρακράτος Μητσοτάκη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ακρόαση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τις δηλώσεις του ότι «έχει πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, και ότι κανείς δεν εξαιρείται».

«Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις δηλώσεις Δεμίρη  και καλούν τον πρωθυπουργό «να πει ποιους άλλους πολιτικούς παρακολουθούσε».

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη. Σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι “έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται”».

Κλείνοντας προσθέτουν: «Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα “δεν ήξερα” και “φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος” τελειώσανε».

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Πόλεμος» με το καλημέρα για τις παρακολουθήσεις: «Φωτιές» άναψε η δήλωση Δεμίρη

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η διαδικασία για τη συζήτηση σχετικά με τις παρακολουθήσεις στη Βουλή και η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης «πήρε φωτιά».

Τόσο το κόμμα της ΝΔ, όσο όμως και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, διαμαρτυρήθηκαν για διαρροές από το εσωτερικό της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε “σουρωτήρι”» σημείωσε ο Κώστας Τασούλας που κάλεσε τα κόμματα του κοινοβουλίου να σεβαστούν τη διαδικασία.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στη Βουλή
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στη Βουλή / Φωτογραφία: EUROKINISSI

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα. Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση» ανέφερε από την πλευρά της η ΚΟ της ΝΔ.

Η δήλωση Δεμίρη για τις παρακολουθήσεις

Σύμφωνα με τις διαρροές, για τις οποίες η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης απάντησε σε ερώτηση βουλευτή: «Έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται» της παρακολούθησης. Η φερόμενη αυτή φράση, που αποδίδεται στον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξηγήσεις από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ ζητά το ΠΑΣΟΚ

Με δήλωσή του στα ΜΜΕ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, Χάρης Καστανίδης, έκανε λόγο για μείζον πολιτικό θέμα μετά τις δηλώσεις Δεμίρη και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να υιοθετήσουν την πρόταση της Τρικούπη για επανάληψη της συνεδρίασης στην οποία ο νέος διοικητής της ΕΥΠ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος

«Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καστανίδης.

«Γι’ αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα» πρόσθεσε.

 

Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να συνεδριάσει την Τετάρτη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα τον διορισμό νέου διοικητή της ΕΥΠ του Θεμιστοκλή Δεμίρη στην θέση του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία άνοιξε εκτάκτως τη Δευτέρα, έπειτα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αποφάσισε, επίσης, ότι η συνεδρίαση της ολομέλειας, επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, θα διεξαχθεί την Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Εκείνη την εβδομάδα την Τετάρτη ή την Πέμπτη (31/08 ή 01/09) θα συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι έχει ζητηθεί να κληθούν για ακρόαση στην επιτροπή ο νέος και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, η εισαγγελέας κα Βλάχου, ο παραιτηθείς γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, και οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση