08:49
29/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:49
29/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τρίτη για τον Έβρο προεδρεύοντος του Μητσοτάκη

Αναταραχή στον Έβρο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αναταραχή στον Έβρο / Φωτογραφία: Eurokinissi

22.08.2022
17:04
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2022 • 20:40
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την μεταναστευτική κίνηση στον Έβρο την Τρίτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, σε τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Βασικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ήταν το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας στην Ελλάδα. Το ΚΥΣΕΑ είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την επιλογή των Αρχηγών των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και για την επιλογή των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ ήταν ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Και επειδή η Τουρκία δεν είναι μια εμπόλεμη χώρα οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται στη χώρα μας, έρχονται γιατί θέλουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη» δήλωσε την περασμένη Παρασκευή υπουργός ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης που προανήγγειλε επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 80 χιλιόμετρα.

Ο φράχτης στον Έβρο
Ο φράχτης στον Έβρο / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Πολιτική αντιπαράθεση για τον Έβρο

Η συνεδρίαση έρχεται λίγες μέρες αφότου πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση του Έβρου. «Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε», τόνισε την περασμένη ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε απάντηση του στις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην απάντηση στον κ. Τσίπρα, επαναλαμβάνει ότι οι συντεταγμένες που είχαν δοθεί για την νησίδα όπου είχαν παγιδευτεί οι μετανάστες ήταν εκτός Ελλάδος και όταν πέρασαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ότι είχε προειδοποιήσει «έγκαιρα ότι όσο αυτή η κυβέρνηση καταρρέει τόσο πιο χυδαία και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και την πολιτική ζωή θα γίνεται» και καταλήγει: «Χρέος όλων των προοδευτικών πολιτών είναι να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η θλιβερή και ντροπιαστική για τη χώρα περίοδος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη». Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε επίσης ότι «όπως στο σκάνδαλο των υποκλοπών έτσι και στον Έβρο όταν αποκαλύπτονται τα ψέματά τους αρχίζουν επιθέσεις με νέα ψέματα, χυδαιότητες και συκοφαντίες όπως το σημερινό ακροδεξιό παραλήρημα του τέως Κνίτη, κ. Θεοδωρικάκου… ».

Για παιχνίδια της Τουρκίας κάνουν λόγο στρατιωτικοί κύκλοι

Παράλληλα, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, και πρώην διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Έβρου, Γεώργιος Καμπάς έκανε λόγο για υβριδική απειλή από πλευράς Τουρκίας, σχολιάζοντας το περιστατικό των 38 μεταναστών που έμεναν αβοήθητοι σε νησίδα του Έβρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών την περασμένη Τετάρτη. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για γνώριμη τακτική της Τουρκίας να εργαλοιοποιεί το προσφυγικό, ενώ διαπιστώνει ενδεχόμενη απόπειρα δημιουργίας συνοριακού ζητήματος.

Με μια δεύτερη φράση, που απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας να μην μετατρέψουν το θέμα σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

Η υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο

Συγκεκριμένα, μια ομάδα 38 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης μιας ετοιμόγεννης γυναίκας, βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ένα μικρό, ανώνυμο νησί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Οι 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στη νησίδα του ποταμού Έβρου από τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου «προκύπτει από τις καταθέσεις τους, είναι ότι ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα, από τις τουρκικές αρχές.

Επισήμως, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο».

Οι μετανάστες που βρισκόντουσαν στη νησίδα στον Έβρο
Οι μετανάστες που βρισκόντουσαν στη νησίδα στον Έβρο / Φωτογραφία: Law and Order

Αφού εντοπίστηκαν την περασμένη Δευτέρα, μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους» δήλωσε από τον Έβρο, ο κ Μηταράκης που πρόσθεσε πως η έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση