05:33
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:33
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εκλογές: Ποιες περιφέρειες ευνοούνται και ποιες χάνουν έδρες

Βουλευτικές εκλογές /Φωτογραφία: Eurokinissi

Βουλευτικές εκλογές /Φωτογραφία: Eurokinissi

25.10.2022
13:04
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2022 • 19:37
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις βουλευτικές εκλογές το 2023

Οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν και το 2023 θα είναι χρονιά-ορόσημο, καθώς ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει τους εκπροσώπους του στη Βουλή.

Μάλιστα οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα δώσουν σκληρή… μάχη για την ψήφο  – πιθανότατα – το καλοκαίρι του 2023, καθώς στην απλή αναλογική που προκαλεί αρκετά προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη απογραφή που φέρνει τα πάνω κάτω στον αριθμό των εδρών της κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διαρροές πως οι κάλπες θα στηθούν με βάση την απογραφή του 2011, προκειμένου να μην υπάρξουν ανακατατάξεις, για αυτό τον λόγο, μάλιστα, κυκλοφόρησαν σενάρια που έκαναν λόγο ακόμη και για εκλογές τον Ιανουάριο, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε πως θα ισχύσουν τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραφιλολογία προερχόταν κυρίως από βουλευτές και υποψηφίους που έβλεπαν πως στις περιφέρειές τους ο αριθμός των εδρών θα μειωθεί, όπως στην Α’ Αθήνας που από 13 θα μειωθούν πιθανότατα σε 12, καθώς την τελευταία δεκαετία υπήρξε σημαντική πληθυσμιακή μεταβολή.

Τα πάνω κάτω στις έδρες στις εκλογές του 2023

Τα κομματικά επιτελεία κινούνται πλέον με γνώμονα τις αλλαγές που θα φέρει η απογραφή, ανασυντάσσοντας τα ψηφοδέλτιά τους και ρίχνοντας το βάρος σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα μέσα στον Δεκέμβριο και στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών θα πάρει τη σκυτάλη, προκειμένου να προχωρήσει στις ανακατατάξεις που θα υπάρξουν στις έδρες. Ο συνολικός αριθμός δεν αλλάζει, ωστόσο οι περιοχές που μειώθηκε ο πληθυσμός τους θα εκλέγουν λιγότερους βουλευτές και εκείνες στις οποίες αυξήθηκαν οι μόνιμοι κάτοικοι περισσότερους εθνικούς αντιπροσώπους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι μονοεδρικές, στις οποίες στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε επικρατήσει σε όλες, αυξάνονται και από 7 γίνονται 11 στις βουλευτικές εκλογές του 2023 καθώς προστίθενται η Καστοριά, η Θεσπρωτία, η Φλώρινα και η Χίος που μέχρι τώρα ήταν διεδρικές. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αυξήσει την αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, καθώς θα αποτελέσει σημαντικό «κλειδί» για το εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης, ορισμένες εκλογικές περιφέρειες που έβγαζαν τρεις βουλευτές, τώρα θα έχουν το δικαίωμα μόνο για δύο, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί σε Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Κιλκίς και Λακωνία.

Εκλογές: Ποιες περιφέρειες ευνοούνται και ποιες χάνουν έδρες
Η Ολομέλεια της Βουλής /Φωτογραφία: Eurokinissi

Αυξομειώσεις αναμένεται να υπάρξουν και σε άλλες περιφέρειες όπως στην Α’ Αθήνας που ο αριθμός των εδρών πιθανότατα θα μειωθεί από 13 σε 12, ενώ σημαντική αύξηση του πληθυσμού καταγράφεται στην Ανατολική Αττική. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις έδρες, οι οποίες πιθανότατα θα ανέβουν στις 12 από 10 που είναι σήμερα. Από μία έδρα φαίνεται κερδίζουν ο Βόρειος, ο Νότιος και ο Δυτικός Τομέας της Β’ Αθήνας, ενώ ίδια εικόνα υπάρχει και για την Α’ και τη Β’ Θεσσαλονίκης.

Εκλογές: Η μάχη για τη Βουλή

Οι αλλαγές των εκλογικών συστημάτων στις δύο αναμετρήσεις που πιθανότατα θα υπάρξουν θα φέρουν σημαντικές ανακατατάξεις στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Με την απλή αναλογική, η ΝΔ στην περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα θα εκλέξει περίπου 30 βουλευτές λιγότερους σε σχέση με το 2019, και αυτό σημαίνει πως στην πρώτη κάλπη αρκετοί υποψήφιοι θα μείνουν εκτός Βουλής. Ωστόσο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, οι περισσότεροι εξ αυτών θα εκλεγούν και κυρίως στην περίπτωση που η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη. Αντιστρόφως ανάλογη θα είναι η εικόνα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ευνοούνται με την απλή αναλογική ενώ θα μειωθεί η κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Πότε να περιμένουμε τις εκλογές

Ο εκλογικός σχεδιασμός του Μαξίμου δεν αλλάζει, καθώς οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ο αντίκτυπος που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα στην κοινή γνώμη θα κρίνουν τον μήνα που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Ο Μάιος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν την 25η Μαρτίου, καθώς η συγκεκριμένη μέρα που πέφτει Σάββατο μπορεί να συνδυαστεί με την ημερομηνία των εκλογών, ώστε οι ετεροδημότες να βρουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πριν από το Πάσχα. Ωστόσο όλα θα κριθούν από την αποδοχή που θα έχουν από την κοινωνία τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν στην πορεία. Είναι άλλωστε μια δυναμική κατάσταση που αλλάζει διαρκώς ανατρέποντας αρκετές φορές τα δεδομένα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση