Quantcast
02:59
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:59
20/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δόμνα Μιχαηλίδου στο «S»: «Από 1η Νοεμβρίου ο Προσωπικός Βοηθός και η Κάρτα Αναπηρίας για πρώτη φορά διευκολύνουν τις ζωές των ατόμων με αναπηρία»

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου / Φωτογραφία: EUROKINISSI

30.10.2022
07:06
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2022 • 17:04
Η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλάει αποκλειστικά στο «S» και την Ειρήνη Μπέλλα

Δυο εμβληματικές υπηρεσίες που θα στηρίξουν και θα διευκολύνουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία, ο Προσωπικός Βοηθός και η ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, μπαίνουν σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή της στο thestandard.gr η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, δίνοντας παράλληλα λεπτομερείς πληροφορίες για τη λειτουργία τους.

Τον Προσωπικό Βοηθό τον δικαιούνται όλοι οι πολίτες με αναπηρία 16-65 ετών, χωρίς να αποκλείεται κανείς. Έχοντας τεθεί ως χρονικός ορίζοντας το 2024 η υπηρεσία να επεκταθεί πανελλαδικών, τώρα στο Πιλοτικό Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 2.000 άτομα.

«Αρχικώς θα επιλεγούν 1.000 άτομα από την Αττική και θα λάβουν την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για δύο χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2023 θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας» εξηγεί η κ. Μιχαηλίδου.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου όρθια στη Βουλή
Η Δόμνα Μιχαηλίδου στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Κάρτα Αναπηρίας από 1η Νοεμβρίου 2022 θα υπάρχει στην εφαρμογή wallet του gov.gr. Η Κάρτα που θα βγαίνει μια φορά και θα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο, υλοποιείται με 30 χρόνια καθυστέρηση όπως διευκρινίζει η υφυπουργός Εργασίας σχολιάζοντας:

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για επανάσταση, ούτε να είμαστε περήφανοι λόγω της πολύχρονης απουσίας της κάρτας που τόσο ταλαιπώρησε άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Όμως, αλλάζουμε με επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου στο The Standard

Διαβάστε αναλυτική τη συνέντευξη της υφυπουργού:

Ο προσωπικός βοηθός μπαίνει στη ζωή χιλίων συμπολιτών με αναπηρία στην Αττική. Σε ποια φάση βρισκόμαστε με τις αιτήσεις;

Δ. Μιχαηλίδου: «Επιτέλους ξεκινάει η υλοποίηση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους – κι όχι από άτομο που θα υποδεικνύεται από το κράτος- στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής τους και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα τους.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Πιλοτικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η πανελλαδική εφαρμογή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με 320 εκατομμύρια ευρώ. Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων από τους συμπολίτες μας με αναπηρία έχει ολοκληρωθεί.

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου
Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι αιτήσεις για όλους όσοι θέλουν να εργαστούν ως προσωπικοί βοηθοί είναι ανοικτές και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους.

Οι Προσωπικοί Βοηθοί, θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών εγγράφονται ενήλικοι έως 67 ετών που επιθυμούν να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί, ενώ προηγείται ο έλεγχος του ποινικού μητρώου τους και η επιτυχής ολοκλήρωση εξ αποστάσεως προγράμματος εκπαίδευσης που παρέχεται δωρεάν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διασφαλίζουμε το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να χαράξουν και να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο ζωής και διευκολύνουμε τις οικογένειές τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στόχος μας μια συμπεριληπτική κοινωνία όπου όλες και όλοι έχουν ρόλο και λόγο» τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Από την 1η Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας. Σε τι πρακτικά θα βοηθήσει; Πρόκειται για κάτι αυτονόητο ή κάτι το νέο και επαναστατικό;

Δ. Μιχαηλίδου: «Για πρώτη φορά στη χώρα μας ξεκινά η Κάρτα Αναπηρίας. Θεσπίστηκε το 1996 και δυστυχώς υλοποιούμε την υπηρεσία σχεδόν 30 χρόνια αργότερα.

Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να μιλάμε για επανάσταση, ούτε να είμαστε περήφανοι λόγω της πολύχρονης απουσίας της κάρτας που τόσο ταλαιπώρησε άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Όμως, αλλάζουμε με επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας. Η Κάρτα Αναπηρίας από την 1η Νοεμβρίου 2022 θα υπάρχει στην εφαρμογή wallet του gov.gr.

Η Κάρτα θα βγαίνει μια φορά και θα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο. Αποδεικνύει δηλαδή την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου.

Αντικαθιστά οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα και θα την επιδεικνύουν οι περίπου 500.000 δικαιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, στους πολιτιστικούς χώρους για να έχουν είσοδο χωρίς χρέωση, στα μέσα μαζικής μεταφοράς για δωρεάν χρήση.

Το ψηφιακό έντυπο θα είναι κατηγοριοποιημένο σε τρία χρώματα κι όχι ποσοστά ώστε να μην στιγματίζει.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το πρώτο θα αναφέρεται σε ποσοστό αναπηρίας 50%-66%, το δεύτερο σε ποσοστό αναπηρίας 67% -80% και το τρίτο σε ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Κάθε κάτοχος δικαιούται διαφορετικές παροχές ανάλογες των ειδικών χαρακτηριστικών της αναπηρίας του.

Ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει μόνο εάν ο κάτοχός της δικαιούται ή όχι κάποια παροχή κι όχι το ακριβές ποσοστό ή τον τύπο της αναπηρίας του πολίτη. Μην ξεχνάμε και τις αόρατες αναπηρίες, όπως ο αυτισμός.

Με την Κάρτα Αναπηρίας προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα, προστατεύουμε την αξιοπρέπεια και διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική τους ένταξη» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Εγκαινιάστηκε ο σταθμός μετρό στον Πειραιά. Αναμφίβολα αναβαθμίζεται ο Πειραιάς. Τι άλλο πρέπει να γίνει;

Δ. Μιχαηλίδου: «Το πρώτο λιμάνι της χώρας αποκτά τη θέση που του αξίζει. Μετά από 12 χρόνια καθυστερήσεων ολοκληρώσαμε ένα έργο τεράστιας σημασίας για τον Πειραιά με πολλαπλά οφέλη για εμάς τους Πειραιώτες, για τους πολίτες όλης της χώρας αλλά και τους τουρίστες μας.

Πρόκειται για ένα έργο που συνδέει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιό της, που δημιουργεί κόμβο επίγειων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών.

Ένα έργο πράσινο και βιώσιμο, ένα έργο που δίνει ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά, ένα έργο που αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας και συμβάλλει στην ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης.

Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη Βουλή
Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα έργα στο λιμάνι μας, η ανάπτυξη του εμπορικού λιμανιού, η δημιουργία κοιτίδων έρευνας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, η ανάπλαση σημαντικών σημείων και κόμβων, οι εμβληματικές επενδύσεις, είναι μερικά από τα πεδία που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι εγώ προσωπικά ως Πειραιώτισσα, έχουμε αφοσιωθεί. Για έναν Πειραιά εξωστρεφή και στο κέντρο των εξελίξεων».

Θα κατεβείτε για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Πειραιώς. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση και πώς αισθάνεστε;

Δ. Μιχαηλίδου: «Ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τίμησε μια φορά όταν μου εμπιστεύτηκε το Υφυπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τίμησε όμως ακόμη περισσότερο με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου στην Α’ Πειραιά.

Ο Πειραιάς είναι η πόλη μου. Η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η πόλη των γονιών και των παππούδων μου. Είναι η πατρίδα μέσα στην πατρίδα μου.

Συνεχίζοντας την πολλή δουλειά και απευθυνόμενη σε όλες και όλους που έχουν πιστέψει στο όραμά μας, θα αγωνιστώ για την ανάδειξη του έργου μας, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις ερχόμενες εκλογές και για όλους όσοι δεν είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές όμως πείστηκαν από το κυβερνητικό μας έργο και είναι πια στο πλευρό μας.

Μαζί με όλους τους πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας και δίπλα στον καθένα ξεχωριστά, θα συνεχίσω, όπως κάνω εδώ και τρία χρόνια ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να αγωνίζομαι με έναν σκοπό: «Να μην αφήσουμε κανένα πίσω» κατέληξε η Δόμνα Μιχαηλίδου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση