00:23
15/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:23
15/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δήμας για την πολιτιστική διπλωματία της ΚΟΘ: «Γέφυρα επικοινωνίας με τα Βαλκάνια»

Ο Χρίστος Δήμας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Χρίστος Δήμας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

03.12.2023
11:51
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2023 • 15:31
Τι είπε ο Χρίστος Δήμας

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας μίλησε για την ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας, την οποία έχει θέσει το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της ατζέντας του.

Η σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με άλλες χώρες και η εξωστρέφεια των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του υπουργείου για τον σύγχρονο πολιτισμό.

«Η Ελλάδα είναι παγκόσμια υπερδύναμη στον πολιτισμό. Αυτό οφείλεται κυρίως στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομία. Πλέον, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή, ανάδειξη και προώθηση και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Εκτός του γεγονότος πως έχουμε σημαντικές δραστηριότητες σύγχρονου πολιτισμού να παρουσιάσουμε, πιστεύουμε ακράδαντα στα οφέλη της πολιτιστικής διπλωματίας, διότι συνδέεται και έχει άμεσο αντίκτυπο στην εθνική οικονομία, τον τουρισμό και γενικότερα στην αύξηση της διεθνούς επιρροής της χώρας μας» δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) αποτελεί παράδειγμα στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας. Το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη – Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού», αποτελεί μία αξιέπαινη πρωτοβουλία, η οποία χρηματοδοτείται από τα υπουργεία Πολιτισμού Ελλάδας και Βουλγαρίας, όπου η κλασική συμφωνική μουσική αποτελεί τον πυρήνα σύνδεσης των δύο γειτονικών χωρών.

Έχοντας στενή συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της Βουλγαρίας, η ΚΟΘ συνδιοργανώνει κοινές συναυλίες και καλλιτεχνικές συμπράξεις με την γείτονα χώρα εντός και εκτός συνόρων, με στόχο την σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και την στήριξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και των ταλαντούχων νέων και κορυφαίων Ελλήνων μουσικών.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, τον περασμένο Ιούλιο, η Ορχήστρα συμμετείχε στο περιώνυμο φεστιβάλ Opera Open του Πλόβντιβ, στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, όπου συνέπραξαν Έλληνες και Βούλγαροι καλλιτέχνες, καθώς και η Μικτή Χορωδία Όπερας της Φιλιππούπολης, με διαχρονικά αριστουργήματα όπως η «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν.

Αντίστοιχα, στις 22 Οκτωβρίου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης έριξε την αυλαία στα 58α Δημήτρια, φιλοξενώντας την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, με απώτερο στόχο τη σύσφιξη των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων μέσω του πολιτισμού.

O Διευθυντής της ΚΟΘ, Σίμος Παπάνας, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Το πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη – Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού” αποτελεί μία φιλόδοξη πρωτοβουλία σύνδεσης του μουσικού πλούτου των Βαλκανίων μέσα από την αδελφοποίηση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με την ιστορική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας. Η κλασική συμφωνική μουσική, ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, γίνεται γέφυρα προώθησης της φιλίας και συνεργασίας των Βαλκανικών χωρών σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας.

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του προγράμματος, ωστόσο οι μέχρι στιγμής δράσεις έχουν ήδη αφήσει σημαντικό στίγμα. Είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες που η ιδέα αυτή στηρίχθηκε άμεσα και γενναιόδωρα από τα Υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών. Στοχεύουμε στο άμεσο μέλλον να επεκτείνουμε τις δράσεις μας ώστε να συμπεριλάβουν και το μουσικό δυναμικό άλλων γειτονικών χωρών, επενδύοντας στο αστείρευτο ταλέντο και τον μοναδικό μουσικό πολιτισμό της χώρας μας και της βαλκανικής γειτονιάς μας, τον οποίο οφείλουμε να διαδώσουμε με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση».

O υφυπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας Victor Stoyanov, σχολίασε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο: «Πιστεύω ότι η γενική ιδέα του προγράμματος για τη δημιουργία ενός δεσμού μεταξύ των ορχηστρών της Σόφιας και της Θεσσαλονίκης θα διευρύνει τη σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών σε μουσικό, πολιτιστικό και οικονομικό πλαίσιο, ενώ θα ενισχύσει και θα επεκτείνει την αμοιβαία μας συνεργασία σε ένα νέο επίπεδο.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτά που ενώνουν τους Έλληνες και τους Βούλγαρους και να μη στεκόμαστε στα δεσμά του παρελθόντος που μας χώριζαν ως έθνη, ώστε να αρχίσουμε να χτίζουμε νέες γέφυρες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρεται επίσης στη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια, με τις χώρες μας να είναι “πρεσβευτές” σε αυτό τον σκοπό. Έτσι, πιστεύω ότι το πρόγραμμα θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αναπτύξουμε τη γραμμή της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ Σόφιας και Θεσσαλονίκης».

Προσεχείς εκδηλώσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΚΟΘ, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η Συναυλία για την Ημέρα Γενεθλίων του Μπετόβεν, με την αποστολή της ΚΟΘ στην έδρα της Φιλαρμονικής της Σόφιας, το Bulgaria Hall, προς τιμήν του κορυφαίου συνθέτη, σύμφωνα με πληροφορίες του υφυπουργού Πολιτισμού.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους μείζονες πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, με το καλλιτεχνικό δυναμικό της να ανέρχεται σήμερα σε 118 μουσικούς. Διαθέτει ιδιαίτερα σημαντική δισκογραφική παρουσία, ενώ οι ηχογραφήσεις της έχουν λάβει βραβεία και διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας την ελληνική μουσική δημιουργία σε παγκόσμιο επίπεδο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση