19:17
19/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:17
19/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ώρα θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση – Αναμονή για τα Exit Polls

Κάλπη με φακέλους στις εκλογές

Κάλπη με φακέλους στις εκλογές

03.10.2023
13:26
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2023 • 18:43
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω

Την Κυριακή (8/10), θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.

Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν Δημάρχους και Περιφερειάρχες και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτή τη φορά θα μάθουμε νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα.

Ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η μετάδοση Exit Poll για μεγάλους δήμους και περιφέρειες, ωστόσο, με κριτήριο τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτό αναμένεται να γίνει αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, από τη στιγμή που θα υπάρχει πλέον νέο σύγχρονο σύστημα μετάδοσης από τα εκλογικά τμήματα, αυτά θα γίνουν γνωστά νωρίτερα από κάθε άλλη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η εκτίμηση είναι ότι περίπου στις 20:30 θα υπάρχει μια πρώτη, ασφαλής, εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω

Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα και ενός δεύτερου γύρου, ο οποίος θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου.

Το βασικό ερώτημα όλων σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το «πού ψηφίζω;». Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή, όπως ήταν και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Μέσα από την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, στη διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, κάθε πολίτης μαθαίνει εύκολα και γρήγορα, με δύο μόνο κλικ το πού ψηφίζει για δήμαρχο και περιφερειάρχη, στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ώρα θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση - Αναμονή για τα Exit Polls

Μπαίνοντας στην εφαρμογή, ο πολίτης καλείται να συμπληρώσει τον ειδικό εκλογικό του αριθμό. Ακόμα, όμως, και αν δεν τον γνωρίζει αρκεί να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στη φόρμα.

Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το όνομα μητέρας, μαζί με το έτος γέννησης είναι αρκετά έτσι ώστε η εφαρμογή να επιστρέψει το αποτέλεσμα που ζητά ο πολίτης.

Συμπληρώνοντας τα στοιχεία, ο πολίτης πατά του κουμπί «αναζήτηση» και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, έχει ήδη πληροφορηθεί το εκλογικό τμήμα στο οποίο μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του και να ψηφίσει για τον δήμο και την περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένος.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ώρα θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση - Αναμονή για τα Exit Polls

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε για δημάρχους και περιφερειάρχες

Σε σχέση με τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, του Μαΐου και του Ιουνίου, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών εξηγεί τη διαδικασία της ψηφοφορίας. αναλυτικά:

Την ημέρα των εκλογών, οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας ένας – ένας, ή σε ολιγάριθμες ομάδες, ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύληςhttps://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου.

Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Η αναγνώριση των πολιτών λοιπών κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι ψηφίζουν εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων, γίνεται βάσει έγκυρου αποδεικτικού ταυτότητας ή διαβατηρίου (άρθρο 4 παρ.1 και 2 του π.δ.133/1997).

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 83 του π.δ. 26/2012.

Σημειώνεται ότι με τέτοιες έντυπες βεβαιώσεις θα είναι εφοδιασμένα όλα τα εκλογικά τμήματα.

Κατά την αναγνώριση των εκλογέων, είναι πιθανό να διαπιστωθούν για ορισμένους εκλογείς ασυμφωνίες, εξαιτίας λαθών ή άλλων αιτιών, μεταξύ των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

Ο τρόπος ψηφοφορίας των εκλογέων καθορίζεται στο άρθρο 83 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57) και εφαρμόζεται αναλογικά κατά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των δημοτικών και των περιφερειακών αρχών.

Επισημαίνεται ότι, κατά τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της 8ης Οκτωβρίου 2023 προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και αμέσως μετά ακολουθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.

Αμέσως μετά την αναγνώριση του εκλογέα και την επαλήθευση της εγγραφής του στον εκλογικό κατάλογο του εκλογικού τμήματος, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής δίνει στον εκλογέα έναν και μοναδικό φάκελο λευκής απόχρωσης που φέρει το γράμμα «Δ» απόχρωσης «βαθύ μπλε» σε έντονη γραμματοσειρά, ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και μία πλήρη σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Ακολούθως, η επιτροπή υποδεικνύει στον εκλογέα να αποσυρθεί στο διαχωριστικό ψηφοφορίας (παραβάν) όπου, με πλήρη μυστικότητα θα εκφράσει την προτίμηση του σε υποψήφιο ή/και υποψήφιους ενός συνδυασμού (σταυροί προτίμησης), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 4804/2021 και εσωκλείει το ψηφοδέλτιο της επιλογής του στον φάκελο. Έπειτα ο εκλογέας, αφού κολλήσει τον φάκελο, επιστρέφει και, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής και των λοιπών παρισταμένων, ρίχνει ο ίδιος τον φάκελο στην κάλπη με την ένδειξη «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023».

Αφότου ο εκλογέας ψηφίσει για τις δημοτικές εκλογές, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής του δίνει έναν φάκελο θαλασσιάς απόχρωσης που φέρει το γράμμα «Π» απόχρωσης «βαθύ μπλε» σε έντονη γραμματοσειρά, αφού τον μονογράψει και τον σφραγίσει με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και μία πλήρη σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών για την εκλογή των περιφερειακών αρχών και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Ο εκλογέας αποσύρεται στο παραβάν, εκφράζει την προτίμηση του σε υποψήφιο ή/και υποψήφιους ενός συνδυασμού (σταυροί προτίμησης), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4804/2021, εσωκλείει το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον οποίο και κολλάει, επιστρέφει ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής και των λοιπών παρισταμένων και ρίχνει ο ίδιος τον φάκελο στην κάλπη με την ένδειξη «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023».

Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας στις 15 Οκτωβρίου 2023, αυτή διεξάγεται στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25 παρ. 7 και 58 παρ. 7 του ν. 4804/2021 για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αντίστοιχα. Εάν στο ίδιο εκλογικό τμήμα διενεργηθεί επαναληπτική ψηφοφορία για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, ομοίως θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, δηλαδή προηγείται η ψηφοφορία για τις δημοτικές αρχές και αμέσως μετά ακολουθεί η ψηφοφορία για τις περιφερειακές αρχές, με μόνη διαφορά ότι δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης υποψηφίου.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής (άρθρο 83 παρ.6 του π.δ. 26/2012).ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση