02:58
16/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:58
16/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αυτοδιοικητικές εκλογές – Μπακογιάννης για Κασιδιάρη: «Το μαύρο δεν ταιριάζει στην Αθήνα – Είναι μια ευρωπαϊκή πόλη με δημοκρατικές ρίζες»

Ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης / Φωτογραφία: Eurokinissi

04.10.2023
10:40
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2023 • 14:24
O Κώστας Μπακογιάννης ενόψει των εκλογών

«Το μαύρο δεν ταιριάζει στην Αθήνα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η Αθήνα είναι μια ευρωπαϊκή πόλη με δημοκρατικές ρίζες, με μια σκληρή δημοκρατική ραχοκοκαλιά. Κι αυτό θα το διαπιστώσετε στην κάλπη» δήλωσε o Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Είναι σημαντικό ότι πέρα και πάνω από ιδεολογίες και κόμματα και παρατάξεις είμαστε όλοι ενωμένοι και ότι έχουμε σχηματίσει όλοι ένα μέτωπο, ένα ενιαίο και αδιαίρετο μέτωπο ενάντια στο μίσος, ενάντια στη βία, ενάντια στον ναζισμό, ενάντια στο φασισμό» συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Μιλώντας για το έργο που έχει γίνει στην πρωτεύουσα στη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Μπακογιάννης είπε χαρακτηριστικά τα εξής. «Κάθε μέρα, κάναμε και ένα βήμα στην κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής πόλης. Τα κάναμε όλα; Προφανώς όχι. Έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε και ξεκάθαρα έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Όμως νομίζω ότι άμα πάρετε ένα ένα τα πεδία στα οποία κρινόμαστε, είτε είναι η καθαριότητα, είτε είναι το πράσινο, είτε είναι ηλεκτροφωτισμός, είτε είναι οι παιδικές χαρές, είτε είναι τα σχολεία, είτε είναι τα νηπιαγωγεία, θα διαπιστώσετε ότι έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος».

Ερωτηθείς για την «βιτρίνα» της πόλης, την Πανεπιστημίου και για τον Μεγάλο Περίπατο, ο κ. Μπακογιάννης με την σημείωση ότι «καλά κάνετε και στέκεστε στη βιτρίνα και το καταλαβαίνω απολύτως» συνέχισε λέγοντας πως «η “βιτρίνα“ της πόλης λοιπόν προχώρησε και τώρα σχεδόν ολοκληρώθηκε ο Μεγάλος Περίπατος, είναι η Ομόνοια, η οποία έγινε ξανά πλατεία, θυμάστε πως ήταν η πλατεία Ομονοίας το 2019. Ήταν στο σκοτάδι. Το βλέπουμε άλλωστε γιατί ανοίγουν και τα φώτα στα κτίρια γύρω από την Ομόνοια. Είναι θέμα χρόνου να ανοίξει και το Μινιόν. Είναι η πλατεία Συντάγματος που έχει ολοκληρωθεί μια ανάπλαση στο κάτω κομμάτι της πλατείας. Παλιά έβγαινες από την Ερμού και έπεφτες σε μια χαράδρα αυτοκινήτων. Είναι και μία Πανεπιστημίου η οποία σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Και νομίζω ότι τώρα άμα κάνετε μια βόλτα θα διαπιστώσετε ότι χρειαζόταν αυτό το έργο. Γιατί είναι μια Πανεπιστημίου η οποία έχει εξελιχθεί στον πρώτο πράσινο διάδρομο της πόλης με πολλά πλούσια δέντρα, με υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία που δεν υπήρχαν παλιά».

«Όπως λέω ότι ναι, το τελικό αποτέλεσμα νομίζω ότι λειτουργεί ανταποδοτικά για την πόλη και ανταμείβει την πόλη έτσι θέλω να πω ότι ναι, αργήσαμε και επειδή αργήσαμε, ταλαιπωρήσαμε και επειδή ταλαιπωρήσαμε, θυμώσαμε και το καταλαβαίνω πάρα πολύ αυτό και έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Ως προς τα δέντρα, άμα περάσετε, από την Πανεπιστημίου, τώρα, θα δείτε πολλά πλατάνια και από τις δύο πλευρές. Τα πλατάνια επελέγησαν ακριβώς γιατί ήδη υπήρχαν πλατάνια επί της λεωφόρου για να πετύχουμε ενιαίες δενδροστοιχίες. Άλλωστε το πλατάνι δεν είναι τυχαίο ότι προτιμάται σε μεγάλες λεωφόρους και στην Ευρώπη, είναι ένα ψηλό δέντρο με πλούσιο πράσινο» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Μπακογιάννης για τα νηπιαγωγεία

Η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη είναι τα νηπιαγωγεία. «Πλέον 1200 παιδάκια από ηλικία 4 μέχρι 6 ετών έχουν σχολική στέγη. Μια μαμά, ένας μπαμπάς, παλιά στην Αθήνα, δεν είχε την επιλογή για το παιδάκι του. Ή θα έμενε στο σπίτι με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικογένεια ή θα έπρεπε να πάει σε ιδιωτικό σταθμό. Πλέον υπάρχει λύση. Αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή και ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα, το οποίο δυστυχώς αντί να το αγκαλιάσουμε όλοι, κάποιοι το πολέμησαν με λύσσα» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Σχετικά με τα δέντρα και την ανάγκη να αυξηθεί το πράσινο στην πόλη, ο κ. Μπακογιάννης, με την παραδοχή ότι το πράσινο λείπει στην Αθήνα, σημείωσε ότι η πρωτεύουσα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές δεκαετίες κάκιστου πολεοδομικού σχεδιασμού.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι είμαστε στριμωγμένοι και ότι έχουμε πολύ περισσότερο τσιμέντο από ό,τι αντέχουμε. Θα μου πείτε αυτό είναι; Παραδινόμαστε; Όχι. Θα σας απαντήσω ότι μπορούμε να δουλέψουμε γειτονιά γειτονιά και να αναφέρω πρακτικά παραδείγματα. Νούμερο 1, τα pocket parks, που παλιά ήταν σκουπιδότοποι, τα οποία κάναμε παρκάκια. Ένα pocket park μπορεί να μην αλλάξει μια πόλη, αλλά μπορεί να αλλάξει η γειτονιά. Νούμερο 2, δεντροφυτεύσεις, έχουμε κάνει 7.000 δεντροφυτεύσεις, πρέπει να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και να τους πολλαπλασιάσουμε τα επόμενα χρόνια. Έχουμε λοιπόν πράσινες αναπλάσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή προχωράνε από άκρη σε άκρη της πόλης. Εσείς ήδη αναφερθήκατε στο πάρκο Φιξ. Θα μπορούσα να σας δώσω πολλά άλλα παραδείγματα. Δηλαδή μετασχηματίσουμε τα πάρκα μας, τα οποία είχαν σχηματιστεί δημιουργηθεί, σε μια άλλη εποχή, με νέα δεδομένα, με δεδομένα αειφορίας βιωσιμότητας, τα οποία να είναι αξιοπρεπή, ασφαλή και ευρωπαϊκά.

Το επόμενο βήμα είναι αυτό που γίνεται τώρα, που για μένα είναι το πιο σημαντικό από όλα και ένα παράδειγμα είναι αυτό που γίνεται στα Σεπόλια στο Κοροπούλη. Εκεί είχαμε ένα εργοστάσιο το οποίο είχε μείνει κλειστό για τριάντα χρόνια. Το γκρεμίσαμε και γίνεται ένα πάρκο τεσσάρων στρεμμάτων νέας γενιάς. Το ίδιο πράγμα θέλουμε να κάνουμε με τα ΚΤΕΛ στη Λιοσίων, που είναι άλλα δέκα στρέμματα. Το ίδιο πράγμα θα γίνει στη λεωφόρο που θα πέσει στο πλαίσιο Διπλής Ανάπλασης και θα κάνουμε άλλο, δέκα στρέμματα στο πιο πυκνοκατοικημένο κομμάτι της Αθήνας, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το επόμενο βήμα είναι οι συντηρήσεις του Εθνικού Κήπου που ολοκληρώθηκε, του Λυκαβηττού, δηλαδή των μεγάλων χώρων πρασίνου μας, που ήταν για πάρα πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένοι και ξεχασμένοι. Και το επόμενο βήμα είναι έργα όπως η Διπλή Ανάπλαση, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και ένα τεράστιο πάρκο 215 στρεμμάτων στο Βοτανικό» είπε αναλυτικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

Ερωτηθείς για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε πως θα ολοκληρωθεί το 2026. «Οι πρώτες εργασίες έχουν ξεκινήσει και αυτή τη στιγμή που μιλάμε προχωράμε, δουλεύεται το έργο, το έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο κονσόρτσιουμ. Περιμένουμε το 2026 να παραδοθεί η αρένα, οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, το πάρκο και οι υποδομές» σημείωσε.

«Για τις παιδικές χαρές ο στόχος μας, σε κάθε απόσταση 10 λεπτών περπατήματος από κάθε σπίτι Αθηναίου να υπάρχει μια σύγχρονη, ασφαλής παιδική χαρά. Πώς πετυχαίνουμε αυτόν τον στόχο πρακτικά, κάθε χρόνο κάνουμε τουλάχιστον 10 νέες παιδικές χαρές μέχρι να το πετύχουμε και συνεχίζουμε. Έχουμε κάνει πλέον πάνω από 40 και θα συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό μέχρι να αισθανθούμε ότι κάθε Αθηναιάκι έχει μια διέξοδο, μπορεί να πάρει μια ανάσα» επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης.

Όσο αφορά στην κλιματική κρίση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το πόσο οχυρωμένη είναι η Αθήνα, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε «σας απαντώ απολύτως ειλικρινά, γιατί δεν έχει νόημα επειδή είμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές να το ωραιοποιούμε και να κοροϊδευόμαστε. Η Αθήνα δεν θα είχε αντεπεξέλθει αν είχαμε δεχθεί αυτή την ποσότητα νερού».

Θωράκιση της πόλης σε τρία επίπεδα

«Πρακτικά λοιπόν, αν θέλουμε να θωρακίσουμε την πόλη μας, πρέπει να σκεφτούμε και να λειτουργήσουμε σε τρία επίπεδα. Νούμερο 1 επίπεδο, το επίπεδο της Αττικής, της Περιφέρειας, όπου ναι, χτυπάμε το καμπανάκι, την καμπάνα δηλαδή, όχι απλώς το καμπανάκι. Και εδώ πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τον Κηφισό και πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και για τα αντιπλημμυρικά της Πάρνηθας, ειδικά μετά από την τελευταία πυρκαγιά.

Νούμερο 2, σε επίπεδο δήμου, γειτονιάς, εμείς έχουμε χαρτογραφήσει 41 σημεία ευαλωτότητας ή επικινδυνότητας τα οποία δουλεύουμε ένα προς ένα. Για παράδειγμα, έχουμε δρομολογήσει στη Ριζούπολη ή στη Λεωφόρο Ηρακλείου, έχουμε ολοκληρώσει στο Θησείο ή στα Πετράλωνα και προχωράμε τα επόμενα χρόνια για να συνεχίσουμε με όλα τα άλλα. Το τρίτο επίπεδο είναι οι αρμοδιότητες. Έχετε σίγουρα κουραστεί να ακούτε για αρμοδιότητες.

Κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Εμείς λέμε το εξής πάρα πάρα πολύ απλό. Συμφωνούμε ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει την ηθική, την κοινωνική, την πολιτική, την αυτοδιοικητική ευθύνη της πόλης; Συμφωνούμε. Όποιος και αν είναι δήμαρχος. Ε, ας έχουμε και την αρμοδιότητα. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δρόμοι που τα φρεάτια δεν είναι του Δήμου Αθηναίων. Για να μην σας πάω και στην Βασ. Σοφίας που έχει γίνει και το γνωστό βιντεάκι που επίσης δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα. Δεν μπορεί στο Νέο Κόσμο εγώ να έχω όλο τον Νέο Κόσμο, αλλά να μην έχω την Φραντζή. Και να είναι καθαρά τα φρεάτια σε όλο τον Νέο Κόσμο αλλά να μου πνίγεται η Φραντζή. Να κάνω και εγώ τη δουλειά μου, να ξέρετε και εσείς ποιον να βρίζετε» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι πάρα πολύ εύκολο, δεν απαιτεί καμία βαθιά νομοτεχνική γνώση. Ακόμα και εγώ που δεν έχω τη νομική παιδεία, το αντιλαμβάνομαι. Ένα άρθρο, ένας νόμος, μία τροπολογία, μία πρόταση που να λέει ότι όλα περνάνε στο Δήμο Αθηναίων και ας κόψει ο Δήμος Αθηναίων το λαιμό του να τα βγάλει πέρα» συμπλήρωσε.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση