Quantcast
06:01
08/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:01
08/12/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΑΔΑΕ: Αυτά είναι τα 6 πρόσωπα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ

Το κτίριο της ΕΥΠ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Το κτίριο της ΕΥΠ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

25.01.2023
16:20
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2023 • 8:51
Τα στοιχεία της ΑΔΑΕ που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τα 6 πρόσωπα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε στη Βουλή το φάκελο της ΑΔΑΕ για τα 6 πρόσωπα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ νωρίτερα κατέθεσε το φάκελο της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής επιβεβαιώθηκε ότι παρακολουθούσαν τον Κωστή Χατζηδάκη επί 8 συνεχόμενους μήνες, ενώ τους τους αρχηγούς του στρατεύματος, τον Σύμβουλο Ασφαλείας και τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, για δύο περίπου χρόνια.

«Ο φάκελος αυτός περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΑΔΕ μετά από αίτημα που κατέθεσα στις 7 Δεκεμβρίου στην αρχή», είπε και πρόσθεσε: «Εμπλούτισα το αίτημά μου κατόπιν γραπτού αιτήματος της αρχής με μεταγενέστερο αίτημά μου στις 28 Δεκεμβρίου. Περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κ. Μητσοτάκης.

Περιέχει το σκοτάδι. Στις 28/12 και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων είχε βρει αρχεία νόμιμων επισυνδέσεων ζήτησα επισήμως να διεξαχθεί έλεγχος για να διαλευκάνει αν ετέθη πράγματι σε επισύνδεση από την ΕΥΠ με διάταξη από την εισαγγελέα ο υπουργός Εργασίας, Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος, ο κ. Λάγιος και ο κ. Αλεξόπουλος της διεύθυνσης εξοπλισμών. Η απάντηση που έλαβα στον φάκελο αυτό ήταν 6 στα 6. Για όλους βρέθηκαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη και έτσι έχουμε φτάσει στον αριθμό 10 επισήμως. Υπάρχουν ευρήματα παρακολούθησής τους από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε.

Να τονίσουμε ότι όπως είπε ο Τσίπρας ο φάκελος που του δόθηκε από την ανεξάρτητη αρχή επιβεβαιώνει ότι 10 πρόσωπα παρακολουθούνταν συνολικά, μεταξύ των οποίων, ο νυν υπουργός Εργασίας και πρώην υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, οι δημοσιογράφοι, Τάσος Τέλλογλου και Θανάσης Κουκάκης

Τα 6 άτομα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στρατηγός και αρχηγός ΓΕΕΘΑ, µέλος του ΚΥΣΕΑ και τακτικός συνοµιλητής µε υψηλόβαθµους αξιωµατούχους του ΝΑΤΟ. Η θητεία του αρχηγού σε μια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ρίξει στάχτη στα μάτια, ανανεώθηκε πριν από λίγες ημέρες για ακόμα ένα χρόνο.

Ήταν ο στόχος της ΕΥΠ με την κωδική ονομασία 519c. Στοιχεία από το δελτίο της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για  αγορά σπιτιού στην περιοχή του Παπάγου για την οποία αφήνονται υπόνοιες ότι μέρος των χρημάτων που δόθηκαν, είναι «μαύρα». Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο την έκθεση της ΕΥΠ για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για το εν λόγω σπίτι, δόθηκαν 1.200.000 ευρώ εκ των οποίων τα 600.000 ευρώ πληρώθηκαν «μαύρα».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Επιπλέον, στην έκθεση για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αναφέρεται ότι «η κόρη του διαμένει στην Αγία Παρασκευή σε κατοικία έναντι των 1.500 ευρώ, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για τον τρόπο ζωής του στόχου και αποπληρωμής των εν λόγω κινήσεων».

Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Ενέργειας και μετέπειτα Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τουλάχιστον επί ένα χρόνο. Η παρακολούθηση γινόταν στο επίσηµο κινητό του µε αριθµό 6979800*** και ο κωδικός παρακολούθησης στην ΕΥΠ για τον υπουργό είναι 5046c.

Ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Καταγράφονται συνομιλίες του µε δημοσιογράφους (ενδεικτικά αναφέρουμε τον Θανάση Κουκάκη και τον Τάκη Χατζή), µε άλλους υπουργούς και στελέχη της Ν∆, µε επιχειρηματίες, αλλά και συνομιλίες προσωπικής φύσης.

Χαράλαμπος Λαλούσης

Ο αντιστράτηγος και πρώην μετά τις πρόσφατες κρίσεις  αρχηγός ΓΕΣ. Κρίσιμη και νευραλγική θέση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με τακτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με ομολόγους του από όλο τον κόσμο.  Για παράδειγμα,  από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου 2022 βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του υποστράτηγου Ταμίρ Γιαντάι.

Ο Χαράλαμπος Λαλούσης
Ο Χαράλαμπος Λαλούσης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Θεόδωρος Λάγιος

Πρώην διευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων (Γ∆ΑΕΕ), ο οποίος τον Απρίλιο του 2021 υπέβαλε αιφνιδίως παραίτηση προκαλώντας πολλά ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα.

Όπως σηµείωνε στην επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, ο Θοδ. Λάγιος αποδέχτηκε να αναλάβει το εξής πόστο: «Σύνδεσµος ΥΠΕΘΑ µε τη Μόνιµη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ (ΜΑ/ΕΕ) επί θεµάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων και προγραµµάτων µόνιµης διαρθρωµένης συνεργασίας της ΕΕ (PESCO)».

Ο Θόδωρος Λάγιος
Ο Θόδωρος Λάγιος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τέτοια θέση δεν υπήρχε, αλλά συστάθηκε επτά μήνες μετά µέσω τροπολογίας (1111/87 22.10.2021) του ΥΠΕΘΑ. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Λάγιος είχε προκαλέσει ενόχληση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Μαξίμου καθώς επέμενε στην αυστηρή τήρηση των διαδικασιών, στάση που θεωρήθηκε ήταν προκαλούσε καθυστερήσεις και επιθυμούσαν  ευέλικτη και ταχύτερη διεκπεραίωση της υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Αριστείδης Αλεξόπουλος

Ο αντιναύαρχος ε.α. και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών υπήρξε στόχος της ΕΥΠ εξαιτίας της ιδιότητάς του και του ιδιαίτερου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αλέξανδρος Διακόπουλος

Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε στο στόχαστρο του Μαξίμου όταν τον Αύγουστο του 2020 με συνέντευξή του στο  Open  είπε παραδεχθεί ότι το «Oruç Reis» κάνει έρευνες, διαψεύδοντας τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος
Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

 

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση