02:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Φάκελος» δεξιά της ΝΔ: 9 κόμματα «ορέγονται» τις ψήφους των «γαλάζιων» δυσαρεστημένων – Γιατί δεν ανησυχεί το Μαξίμου

Κυριάκος Βελόπουλος μπροστά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κυριάκος Βελόπουλος μπροστά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Θάνος Νικηταράς
19.06.2022
08:48
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2022 • 17:09
Το TheStandard.gr περνάει από ακτίνες Χ τα κόμματα που ανήκουν στα δεξιά της ΝΔ - Πού «ποντάρουν» και η συμμαχία... που (ακόμα) δεν ήρθε

Αρκετή κινητικότητα παρατηρείται εδώ και μήνες στα κόμματα που τοποθετούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ευελπιστούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος ώστε να αποσπάσουν ένα ποσοστό το οποίο θα τους επιτρέψει την είσοδο στη Βουλή, όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο, κάτι στο οποίο επιμένουν και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, ωστόσο τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια κινητικότητα στα πολιτικά γραφεία, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τα «γαλάζια» στελέχη να είναι σε εγρήγορση.

Την ίδια ώρα, σχεδόν σε καθημερινή βάση κυκλοφορούν δημοσιεύματα και αναλύσεις τα οποίες υποστηρίζουν ότι το φθινόπωρο θα πάμε σε πρόωρες εκλογές γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας. Σαν να μην έφτανε αυτό ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγακας είπε σε συνέντευξη του στο Kontra24 ότι «θα πάμε σε εκλογές 25 Σεπτέμβρη ή 2 Οκτώβρη».

Ένας από τους λόγους που ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές είναι για να αποτρέψει -όσο δυνατόν περισσότερο- τη «διαρροή» από τα δεξιά, εκεί που βλέπουμε νέους σχηματισμούς να δημιουργούνται και να «ορέγονται» τις ψήφους των δυσαρεστημένων.

Ακόμα και πάνω από 10%, υπό προϋποθέσεις – Πού χάνει η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, δύσκολα θα λάβει το ίδιο ποσοστό με το 2019, καθώς τότε είχε «αγγίξει» το 40%. Υπό προϋποθέσεις το ποσοστό που απομακρύνεται απο τη Νέα Δημοκρατία ενδεχομένως να είναι και διψήφιο, κάτι στο οποίο «ποντάρουν» τα κόμματα «δεξιά» της ΝΔ.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 2014 -και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα- η Χρυσή Αυγή είχε αποσπάσει 9,39% στις Ευρωεκλογές, ενώ την επόμενη χρονιά έφτασε το 7% στις εθνικές εκλογές., δεν χάθηκαν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, απλώς «έσπασαν» σε άλλα κόμματα.

Η στάση που κράτησε η κυβέρνηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, εκεί που χωρίς δεύτερη σκέψη στάθηκε στο πλευρό της Δύσης, του ΝΑΤΟ και φυσικά της Ουκρανίας, απέστειλε όπλα στην κυβέρνηση του Ζελένσκι και υιοθέτησε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν άρεσαν σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που τοποθετείται δεξιά στον πολιτικό χάρτη.

Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα έντονο φιλορωσικό αίσθημα, ενώ είδαμε πολίτες να διαδηλώνουν ακόμη και υπέρ του πολέμου, βάζοντας μέχρι και το γράμμα «Ζ» (χαρκτηριστικό της ρωσικής εισβολής) στα οχήματά τους.

Μην κρυβόμαστε, σχεδόν όλοι τους ανήκουν στη δεξιά. Αν είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ή όχι όλοι αυτοί, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά στις εκλογές του 2019 πολλοί απ’ αυτούς ψήφισαν τη «γαλάζια» παράταξη, εν πολλοίς και εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εκτός απ’ αυτούς υπάρχει και το κίνημα των αντιεμβολιαστών. Η κυβέρνηση κράτησε μια σκληρή στάση στο θέμα του εμβολιασμού, καθώς μέχρι και σήμερα παραμένει υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, ενώ για αρκετούς μήνες οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούσαν να μπουν σε μια σειρά από χώρους. Και μπορεί το κίνημα του αντιεμβολιασμού να μην απασχολεί ιδιαίτερα το Μαξίμου, καθώς ελάχιστοι είναι οι πολίτες που ανήκουν σε αυτό, παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί που είναι αντίθετοι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και έχουν τις ενστάσεις τους για τη στάση που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι το καλοκαίρι υπήρξαν διαδηλώσεις για το θέμα αυτό σε αρκετές πόλεις.

Τα καλά νέα για τη ΝΔ (όσο καλό μπορεί να θεωρηθεί βεβαίως αυτό) είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της έντασης που υπάρχει με την Τουρκία αρκετοί από τους ψηφοφόρους που τάσσονται δεξιά στην πυξίδα, δείχνουν να επιστρέφουν στη Νέα Δημοκρατία γιατί την εμπιστεύονται περισσότερο στη διαχείριση των εθνικών ζητημάτων.

Τα κόμματα που υπάρχουν δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Πάμε να δούμε τώρα τα κόμματα που υπάρχουν στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και «ποντάρουν» στους συγκεκριμένους ψηφοφόρους.

Ενισχυμένη η Ελληνική Λύση

Αρχικά, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία πήρε 3,7% στις τελευταίες εκλογές και όπως όλα δείχνουν θα αυξήσει το ποσοστό της, μάλιστα οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν ξεκινήσουν οι εντάσεις με την Τουρκία δείχνουν ότι είχε «τσιμπήσει» ένα ποσοστό κοντά στο 0,5-1%. Η Ελληνική Λύση δεν «ποντάρει» τόσο στο κύμα ακρίβεια, όσο στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και του εμβολιασμού, καθώς είναι το μόνο κόμμα εντός Βουλής που υιοθέτησε θέση υπέρ της Ρωσίας ή έστω όχι υπέρ της Ουκρανίας, ενώ και στο θέμα του εμβολιασμού έχουμε ακούσει τον Κυριάκο Βελόπουλο να μιλάει για «αδενοϊό χιμπατζή» εντός της Βουλής.

Όσον αφορά την Ελληνική Λύση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του The Standard, έχει ήδη συμφωνήσει με γιατρούς που έχουν μιλήσει κατά του εμβολίου, ενώ και κάποιοι στρατιωτικοί αναμένεται να ενισχύσουν το μόνο κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος στα έδρανα της Βουλής σήμερα.

Το «ένα κανονικό δεξιό κόμμα» του Μπογδάνου-Τζήμερου-Κρανιδιώτη

Ένας σχηματισμός με έντονο άρωμα Νέας Δημοκρατίας είναι το νέο κόμμα των Κωνσταντίνου Μπογδάνου, Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη, το οποίο ονομάζεται Εθνική Δημιουργία και προφανώς τοποθετείται δεξιά στην πολιτική του ταυτότητα.

Ένα νέο κόμμα, που παρουσιάστηκε προ λίγων μηνών και για το οποίο οι τρεις επικεφαλής είπαν ότι είναι «ένα κανονικό δεξιό κόμμα», το οποίο απευθύνεται σε όλους τους «φιλελεύθερους πατριώτες».

Αντίθετα με την Ελληνική Λύση το συγκεκριμένο κόμμα είναι φιλοδυτικό, ενώ έχει σταθεί και ξεκάθαρα κατά του αντιεμβολιασμού, με τον Κρανιδιώτη να έχει υποστηρίξει μέχρι και ότι θα «έπρεπε να είναι φυλακή» μερικοί από τους αντιεμβολιαστές.

Να τονίσουμε ότι με το συγκεκριμένο κόμμα έχουν συνδεθεί τόσο η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία διαγράφηκε από τη ΝΔ μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις της για την Δανάη Μπάρκα, όσο και ο Βασίλης Τσιάρτας που σύμφωνα με τις πληροφορίες έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να έρθουν κοντά οι τρεις άνδρες για τον νέο σχηματισμό στη δεξιά πτέρυγα της πολιτικής.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος στα δεξιά και Θάνος Τζήμερος, Φαήλος Κρανιδιώτης στα αριστερά
Κωνσταντίνος Μπογδάνος στα δεξιά και Θάνος Τζήμερος, Φαήλος Κρανιδιώτης στα αριστερά / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κόμμα Κασιδιάρη: Το «φίδι» που δεν πέθανε

Αυτές τις ημέρες αναβιώνουμε τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία μπορεί να είδε τα πρωτοκλασάτα στελέχη της να μπαίνουν στη φυλακή και το ίδιο το κόμμα να μένει εκτός Βουλής και εν συνεχεία να διαλύεται (επί της ουσίας), ωστόσο το «φίδι» δεν πέθανε.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε προ καιρού τη δημιουργία δικού του κόμματος με τοποθέτηση στην άκρα δεξιά, τους Έλληνες για την Πατρίδα, κάτι βεβαίως που είχαν κάνει και άλλα στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος, όπως ο Γιάννης Λαγός.

Το κόμμα του Κασιδιάρη δείχνει ότι έχει μια δυναμική να παλέψει για την είσοδό του στη Βουλή, καθώς στις δημοσκοπήσεις  εμφανίζεται κοντά στο 2%. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει ξεκάθαρη αντιεμβολιαστική στάση και έχει εκφράσει θέσεις υπέρ της Ρωσίας, εκτός φυσικά της γνωστής αντιμεταναστευτικής του ρητορικής.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περνά απαρατήρητο το συγκεκριμένο κόμμα, αφού και η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές πήρε 2,93%.

Οι νεότευκτοι «Γαλάζιοι»

Ένα κόμμα που δημιουργήθηκε πριν από λίγες ημέρες είναι οι «Γαλάζιοι», κλασική επιλογή ονόματος για τοποθέτησε στα δεξιά, τα στελέχη του οποίου προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τη Νέα Δημοκρατία. Επί τής ουσίας είναι μια συνέχεια της «Κίνησης των 13» (βλ. κάτωθι φωτογραφία) και στο οποίο συμμετέχουν πρώην στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή.

Νικολόπουλος, Καζάκης, Κούβελας
Νικολόπουλος, Καζάκης, Κούβελας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Σάββας Τσιτουρίδης, Νίκος Καραχάλιος, είναι μερικά από τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν, ενώ δεν είναι απίθανο μέσα στους επόμενους μήνες να δούμε να συμπορεύονται με το συγκεκριμένο κίνημα και άλλα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη Νέα Δημοκρατία.

Αν και σε γενικές γραμμές θα ήταν λογική η σκέψη το συγκεκριμένο κόμμα να συμπορευτεί με την Εθνική Δημιουργία, η πραγματικότητα είναι ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα γίνει άμεσα. Ίσως γίνει κάποια σύγκληση με το κόμμα του Π. Εμφιετζόγλου, στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω.

H Πατριωτική Ένωση του Εμφιετζόγλου

Ένας ακόμη κομματικός σχηματισμός στα δεξιά, που δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό, είναι η Πατριωτική Ένωση του Πρόδομου Εμφιετζόγλου, ο οποίος έχει ισχυρές επιρροές κυρίως στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Η πρόθεσή του είναι να κατέβει στις επόμενες εκλογές και να διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.

Πρόκειται για ένα κλασικό δεξιό κόμμα, το οποίο έχει στραφεί κατά της παγκοσμιοποίησης, έχει κάνει ιδιαίτερη μνεία στο θέμα του δημογραφικού, ενώ υπήρχε και η φημολογία ότι θα συνταχθεί με το κόμμα του Μπογδάνου-Τζήμερου-Κρανιδιώτη, ωστόσο δεν προχώρησε η συγκεκριμένη κίνηση.

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η «φωτοβολίδα» (;) του Χίου

Το Νοέμβριο του 2021 ο γνωστός δημοσιογράφος Στέφανος Χίος ανακοίνωσε με ένα υβρεολόγιο κατά των πολιτικών, μέσα από την διαδικτυακή του εκπομπή, ότι θα κατέβει υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με το κόμμα της Λαϊκής Δεξιάς Πατριωτικής Κίνησης.

Υπήρξαν φήμες που ήθελαν να συμπορεύεται με το κόμμα του Κασιδιάρη, ωστόσο δεν προέκυψε κάτι παραπάνω γι’ αυτό, ενώ σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε μια παράταξη από τα δεξιά που θα προκαλούσε – αν μη τι άλλο –  ενδιαφέρον. Είναι άγνωστο εάν τελικά ο δημοσιογράφος θα κατεβεί στις εκλογές, καθώς και ο Χίος είναι ένας ιδιόρρυθμος χαρακτήρας.

Στέφανος Χίος
Στέφανος Χίος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Άλλα κόμματα

Από εκεί και πέρα υπάρχει το Κίνημα 21, στο οποίο πρωτοστατεί ο πλοίαρχος Ζώης Μπέχλης και ο οποίος έχει εκφράσει απόψεις κατά του εμβολιασμού, αλλά και το ΑΚΚΕΛ (Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας) το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε κατεβεί με το ΕΠΑΜ και μαζί είχαν λάβει ποσοστό, 0,5%.

Τα… όχι και τόσο δεξιά

Αν και τα παραπάνω κόμματα έχουν ξεκάθαρο δεξιό προσανατολισμό υπάρχουν και αυτά που «ορέγονται» απροκάλυπτα τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι ανήκουν στην δεξιά πολυκατοικία.

Το κόμμα του Βόβολη και το ΕΠΑΜ

Επιστρέφουμε στο κίνημα του αντιεμβολιασμού και στις συγκεντρώσεις που έγιναν το καλοκαίρι του 2021. Εκεί πρωτοστάτησε ο καρδιολόγος Φαίδων Βόβολης, ο οποίος είχε ανακοινώσει ήδη τη δημιουργία του κόμματός του «Ελεύθεροι Ξανά». Πρόκειται για το κίνημα που «ποντάρει» στις ψήφους των ανεμβολίαστων ή έστω όσων διαφωνούν με τα μέτρα έναντι του κορονοϊού.

Τους τελευταίους μήνες το κόμμα του Βόβολη ήταν σε επικοινωνία με το ΕΠ.ΑΜ, αλλά και μικρότερες κινήσεις που δημιουργούνται και στις οποίες πρωτοστατούν γιατροί που τάχθηκαν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του The Standard ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνία. «Μόνο εάν δεχθούν αν σχηματιστεί συνασπισμός όλων των αντιπολιτευτικών δυνάμεων, θα τον στηρίξουμε, μεμονωμένα όχι» απάντησαν σε σχετικό ερώτημα του The Standard στελέχη κινήσεων που εκπροσωπούν το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Φαίδων Βόβολης
Φαίδων Βόβολης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Ελληνική Ανατροπή του Κουρτζίδη

Η Ελληνική Ανατροπή, είναι ένας συνασπισμός που προέκυψε από τη συμπόρευση στελεχών που ήταν στο κόμμα του εκλιπόντος Γιώργου Τράγκα, αλλά και ένας αριθμός κινήσεων, οργανώσεων κ.ά.

Από το θάνατο του Τράγκα και μετά το ηνία του κόμματος τα έχει αναλάβει ο Κουρτζίδης και από τότε το κόμμα έχει αλλάξει αρκετά, καθώς όπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος του πολιτικού συνασπισμού στο «The Standard» ανήκει στο ριζοσπαστικό κοινωνικό κέντρο, ενώ και πρόσωπα, όπως ο τραγουδιστής Γρηγόρης Πετράκος αποτελούν πλέον παρελθόν για το κίνημα.

Ο κ. Κουρτζίδης έχει τονίσει παράλληλα ότι διαφωνεί με διάφορες απόψεις που ακούστηκαν από τον αποθανόντα δημοσιογράφο, οι οποίες χαρακτηρίζονταν, όπως λέει, από λαϊκισμό.

Ο Πάρις Κουρτζίδης
Ο Πάρις Κουρτζίδης / Φωτογραφία: Facebook

H Πνοή Δημοκρατίας του Κούβελα

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της θέση του για τον εμβολιασμό και τα μέτρα για την Covid-19 ανακοίνωσε προσφάτως ότι δημιουργεί δικό του κόμμα.

Αν και ο ίδιος είχε συνδεθεί τόσο με το κόμμα του Τράγκα, όσο και με την Ελληνική Λύση, ποτέ δεν εντάχθηκε στα συγκεκριμένα κόμματα, ενώ και διάφορες συζητήσεις που είχαν γίνει πριν από λίγο καιρό για τη δημιουργία ενός κόμματος στο οποίο θα συμμετείχαν αρκετά πρόσωπα που εξέφρασαν ανοιχτά θέσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού (όπως ο Κ. Φαρσαλινός) δεν ευωδίασαν.

Τελικά, ο ίδιος ανακοίνωσε τη δημιουργία του κόμματος Πνοή Δημοκρατίας, στο οποίο συμμετέχει και ο Ορθοπεδικός Χειρουργός, Άρης Μουσιώνης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση