Κάποτε αδιανόητο, ωστόσο είναι πιθανό τα κινητά τηλέφωνα σε όλη την Ευρώπη να μην έχουν σήμα αυτόν τον χειμώνα, εάν οι διακοπές ρεύματος ή ο περιορισμός της ενέργειας θέσουν εκτός λειτουργίας τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε όλη την περιοχή.
Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις πιθανότητες έλλειψης ενέργειας. Στη Γαλλία, η κατάσταση επιδεινώνεται από τη διακοπή λειτουργίας αρκετών πυρηνικών εργοστασίων για συντήρηση.
Αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών δηλώνουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι φοβούνται πως ένας βαρύς χειμώνας θα θέσει σε δοκιμασία τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσαν τέσσερα στελέχη τηλεπικοινωνιών, αυξάνοντας την προοπτική διακοπών της κινητής τηλεφωνίας.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος καταλήξουν να εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι διασκορπισμένες στην επικράτειά τους.
Η προετοιμασία των εταιρειών Nokia και Eircsson
Οι εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia και Ericsson συνεργάζονται με τους φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της έλλειψης ενέργειας, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να επανεξετάσουν τα δίκτυά τους για να μειώσουν την επιπλέον χρήση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους χρησιμοποιώντας πιο αποδοτικούς σχεδιασμούς ραδιοσυχνοτήτων, δήλωσαν τα τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν λογισμικό για τη βελτιστοποίηση της ροής της κίνησης, κάνουν τους πύργους να πέφτουν σε «χειμερία νάρκη» όταν δεν χρησιμοποιούνται και απενεργοποιούν διάφορες ζώνες φάσματος, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται επίσης με τις εθνικές κυβερνήσεις για να ελέγξουν αν υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση κρίσιμων υπηρεσιών.
Το σχέδιο της Deutsche Telekom για τα κινητά τηλέφωνα
Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom μεγαλομετόχου και της Cosmote, διαθέτει 33.000 τοποθεσίες ασύρματης κινητής τηλεφωνίας (πύργους) και τα κινητά συστήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να υποστηρίξουν μόνο ένα μικρό αριθμό από αυτά ταυτόχρονα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η Deutsche Telekom θα χρησιμοποιήσει κινητά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης που βασίζονται κυρίως σε ντίζελ σε περίπτωση παρατεταμένων διακοπών ρεύματος, δήλωσε.
Κι όλα αυτά, την ώρα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει πλαφόν στη χονδρική τιμή στο φυσικό αέριο, παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο το έκανε σε εθνικό επίπεδο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.
Με τον τρόπο αυτό, η επικεφαλής της Κομισιόν αψηφά τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- όπως και Ευρωπαίων Επιτρόπων, που ζητούν να υπάρξει ενιαία απάντηση στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.
Σε ό, τι αφορά στο ρεύμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.
Οι προειδοποιήσεις Μακρόν για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας
Σε αρκετές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, Μπρούνο Λε Μαίρ έχουν επιτεθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό καθορισμού των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρώντας ότι είναι η αιτία της έκρηξης των τιμών.
«Οι χώρες μας σήμερα είναι θύματα ενός τύπου τιμών και βασικών παραδοχών που δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τη Le Figaro. Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος του Μεγάρου των Ηλυσίων είχε αναπτύξει τις σκέψεις του γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη.
«Έχετε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που εκτοξεύονται στα ύψη και δεν έχουν πλέον καμία σχέση με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούν το φυσικό αέριο, είναι παράλογο» έλεγε.
«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε παίκτες, για παράδειγμα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίοι πραγματοποιούν εντελώς παράλογα υπερκέρδη κατά τη διάρκεια της περιόδου», είχε καταγγείλει στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία.
Τα μέτρα της Ελλάδα για την κρίση στην ενέργεια
Το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα έχει καταρτίσει μια λίστα με παρεμβάσεις πλήρως κοστολογημένες, κάποιες από αυτές προσωρινές κι άλλες μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:
- συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
- ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
- επιταγή ακρίβειας
- fuel pass 3
- κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
- αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
- αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
- διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.