18:27
15/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:27
15/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στη Βουλή το πλαφόν σε καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης – Τι προβλέπει

Καρβέλια ψωμί Photo by Wesual Click on Unsplash

Καρβέλια ψωμί Photo by Wesual Click on Unsplash

03.03.2022
17:10
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2022 • 20:13
Πώς θα λειτουργήσει το πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων και άλλων προϊόντων

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν σε καύσιμα και άλλα προϊόντα που επηρεάζονται από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

Το πλαφόν αφορά σύμφωνα με πληροφορίες σε προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία, διατροφή, διαβίωση μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Επιπλέον η ισχύς του πλαφόν ορίζεται ως τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για παράδειγμα στα καύσιμα ανά λίτρο το περιθώριο του μεικτού κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από εκείνο που υπήρχε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαγορεύει μέχρι το τέλος Ιουνίου «η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021».

Η ρύθμιση για το πλαφόν, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κρίθηκε αναγκαία με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας «και πάντως όχι πέραν της 30ης.06.2022» όπως αναφέρει η τροπολογία.

Γεωργιάδης για το πλαφόν στα καύσιμα

«Αποκτούμε ένα εργαλείο για να γίνει σε όλους σαφές ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία σε κάποιους για να αποκτήσουν υπερκέρδη», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

«Δεν θα πληρώσουν οι συμπολίτες μας πάνω στη διεθνή έκρηξη των τιμών και καπέλο για κάποιους που θα θελήσουν να βγάλουν χρήματα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και προειδοποίησε ότι άμα τη ψήφιση της τροπολογίας, θα ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι. «Τώρα είναι ώρα να φερθούμε υπεύθυνα, δεν είναι ώρα για κερδοσκοπία», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Τι έλεγε για το πλαφόν κέρδους ο Άδωνις Γεωργιάδης

Με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει, εφεξής, να λειτουργούν όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε εχθές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (πχ μεταφοράς) και γι’ αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων.

«Γενικά όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία» είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στην τροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ελέγχων.

Στα ύψη οι τιμές των σιτηρών

Θυμίζουμε πως σε νέο υψηλό έκλεισαν την Τρίτη (01-03) οι τιμές των σιτηρών και συγκεκριμένα του σίτου άλεσης και αραβοσίτου στην ευρωπαϊκή αγορά, συνέπεια του πληθωρισμού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν την άνοδό τους, ενώ «η κρίση εδραιώνεται»: τα ουκρανικά λιμάνια εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα και η ζήτηση είναι μεγάλη, με «αγοραστές που αναζητούν λύσεις» για να αντικαταστήσουν τα ουκρανικά φορτία στα οποία ήλπιζαν ότι μπορούν να υπολογίζουν, εξήγησε στο AFP ο Νταμιέν Βερκάμπρ, μεσίτης για την εταιρία Inter-Courtage.

Ομοίως, για τους γεωργούς, οι ζωοτροφές θα είναι ακριβότερες το επόμενο διάστημα. Οι αγελάδες, αλλά και άλλα ζώα χρειάζονται σιτηρά και πρωτεΐνες. Και αυτά παράγονται σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Μόλις η Ρωσία έφερε τα στρατεύματά της κοντά στα σύνορα, είδαμε την τιμή όλων των σιτηρών να αυξάνεται», επιβεβαιώνει στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο αγρότης  Φιλίπ Ουμπέρ. Συνεπώς, η παραγωγή γάλακτος και κρέατος θα είναι επίσης ακριβότερη.

Η Ουκρανία το «καλάθι του ψωμιού» της Ευρώπης

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι σημείωσαν άλμα 20% από την επομένη κιόλας της εισβολής της Ρωσίας, την Περασμένη Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων εννέα ετών.

Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και θεωρείται το «καλάθι του ψωμιού» της Ευρώπης. Αυτό απειλεί να ωθήσει τις ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων ακόμη υψηλότερα στο άμεσο μέλλον.

Ψωμί στο τραπέζι
Ψωμί στο τραπέζι / Photo by Franzi Meyer on Unsplash

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο πληθωρισμός ήταν ένας πονοκέφαλος για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες πολύ πριν ξημερώσει η 24η Φεβρουαρίου, ενώ μόνο στην Ελλάδα ανήλθε σε επίπεδα 20ετίας άνω του 6% πριν από δέκα ημέρες. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιούσε πριν από δύο εβδομάδες, πως οι βιαστικές κινήσεις θα έκαναν κακό στην οικονομία και θα έφερναν καταστροφικές συνέπειες στο πρόβλημα του πληθωρισμού. Και τότε η Γαλλίδα πολιτικός δεν είχε κατά νου μια πολεμική σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση