Quantcast
01:11
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:11
03/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Λαγκάρντ: «Οι βεβιασμένες ενέργειες θα επιδείνωναν το πρόβλημα του πληθωρισμού»

Η Κριστίν Λαγκάρντ / Φωτογραφία: Eurokinisi

Η Κριστίν Λαγκάρντ / Φωτογραφία: Eurokinisi

11.02.2022
19:52
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2022 • 8:53
Τον κίνδυνο να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της

Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί πως οι βιαστικές κινήσεις θα έκαναν κακό στην οικονομία και θα έφερνε καταστροφικές συνέπειες.

«Αν τώρα ενεργήσουμε βεβιασμένα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα ήταν σημαντικά χειρότερη και θα κινδύνευαν πολλές θέσεις εργασίας», προειδοποίησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και προανήγγειλε περιορισμό του συνολικού όγκου των καθαρών αγορών ομολόγων. Τόνισε πάντως ότι χρέος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, «το θέμα όμως είναι πότε πρέπει να αναλάβουμε δράση».

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η επίδραση κάθε απόφασης που λαμβάνουμε, κατά κανόνα γίνεται εμφανής 9 έως 18 μήνες αργότερα», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Δίκτυο RND και σημείωσε ότι η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κατά το ήμισυ στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία κατά κύριο λόγο είναι εισαγόμενη, γι’ αυτό και η διαχείριση των τιμών είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός της σφαίρας επιρροής των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι ελλείψεις στην αλυσίδα ανεφοδιασμού. Διερωτάται μάλιστα τι θα μπορούσε να κάνει για αυτό η ΕΚΤ.

«Θα είχε αρνητική επίπτωση στην ανάκαμψη των οικονομιών μας»

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των επιτοκίων, εξήγησε, δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα. «Αντιθέτως, αν τώρα δράσουμε βεβιασμένα, θα μπορούσε αυτό να έχει σαφώς αρνητική επίπτωση στην ανάκαμψη των οικονομιών μας και θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας. Έτσι δεν θα βοηθούσαμε κανέναν», δήλωσε σχετικά, αλλά πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει μέτρα και ότι τον Μάρτιο θα τερματιστεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε μέσα στην πανδημία, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τον Μάρτιο, συνέχισε η επικεφαλής της, την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος μπορεί και να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα.

Σε ό,τι αφορά τις υψηλές τιμές ενέργειας, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, παρατηρώντας ωστόσο ότι είναι ήδη τόσο υψηλές που είναι απίθανο να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ο πληθωρισμός επομένως, προέβλεψε, θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ διευκρίνισε ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν συγκρίνεται με αυτή της αμερικανικής -όπου έχει ληφθεί απόφαση για αύξηση των επιτοκίων- λόγω του ότι η αμερικανική οικονομία έχει υπερθερμανθεί, κάτι που δεν ισχύει για την ευρωζώνη.

Στην ίδια συνέντευξη, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στις σκέψεις για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ, η οποία πάντως, εφόσον αποφασιστεί, δεν θα σημαίνει, όπως είπε, την κατάργηση κερμάτων και χαρτονομισμάτων.

Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό – Απαιτείται ευελιξία στις αποφάσεις της ΕΚΤ

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες και η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να διατηρήσει την ευελιξία στη νομισματική πολιτική της, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Αν και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες, είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Πιθανόν να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον

Η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες φτάνοντας το 5,1% τον Ιανουάριο, από 5% τον Δεκέμβριο και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον. Οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες συμπαρασύρουν τις τιμές σε πολλούς τομείς, είναι ο κύριος λόγος αύξησης του πληθωρισμού, είπε η Κ. Λαγκάρντ.

Παρόλαυτά οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας παρέμειναν ευνοϊκές και τα επιτόκια τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, πρόσθεσε.

Ανοδικοί οι κίνδυνοι – Στο 2% μεσοπρόθεσμα o πληθωρισμός

«Σε σύγκριση με τις προσδοκίες μας τον Δεκέμβριο, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το Μάρτιο οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα παρέχουν μεγαλύτερη ενημέρωση λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

«Κατά την εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι συνθήκες ζήτησης στη ζώνη του ευρώ δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης που παρατηρούνται σε άλλες μεγάλες οικονομίες», ανέφερε η Λαγκάρντ. Όπως είπε, αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να επιστρέψει στο στόχο του 2%, μεσοπρόθεσμα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% ως το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια.

Η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε επίσης, ότι λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας, η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να διατηρήσει την ευελιξία στη νομισματική πολιτική.

Συγκρατημένη η δυναμική της ανάπτυξης

Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη «συγκρατημένη δυναμική» της ανάπτυξης στην ευρωζώνη (0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021), λέγοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς τα μέτρα έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες στις υπηρεσίες καταναλωτών (ταξίδια, τουρισμός, φιλοξενία, ψυχαγωγία).

Το τρέχον κύμα της πανδημίας και οι σχετικοί περιορισμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους και το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος πανδημικού κύματος φαίνεται να είναι λιγότερο επιζήμιος για την οικονομική δραστηριότητα, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, ανέφερε η Κ. Λαγκάρντ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση