Quantcast
01:09
29/05/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:09
29/05/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας για τις Ελληνικές Τράπεζες: «Τελειώνουν οι αυξήσεις επιτοκίων, δεν θα υπάρξει πρόβλημα»

Ο Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του /Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του /Φωτογραφία: Eurokinissi

20.03.2023
18:52
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2023 • 22:20
Μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο ο Στουρνάρας εκτίμησε πως είναι μικρή η πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στην Ελβετία δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες διαθέτουν σημαντική ρευστότητα και επαρκή κεφάλαια.

«Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα» είπε, λίγο αφότου έγινε γνωστή εξαγορά της Credit Suisse. 

Στουρνάρας: «Έτοιμοι ώστε να παρέμβουμε αν χρειαστεί»

«Οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια κατά την προηγούμενη κρίση, συνεπώς είμαστε έτοιμοι, έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, ώστε να παρέμβουμε, αν χρειαστεί» είπε.

«Ωστόσο, πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό» διαβεβαίωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Στουρνάρας στο CNBC: «Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα»

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο κ Στουρνάρας ανέφερε ότι η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μικρή σήμερα.

Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί. Νωρίτερα, έγινε γνωστό η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

Η Credit Suisse, η οποία ήταν προβληματική για μεγάλο χρονικό διάστημα και εξακολουθεί να είναι ζημιογόνος, έλαβε έκτακτη βοήθεια ύψους 45 δισ. λιρών από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι φόβοι για την υγεία της τράπεζας παραμένουν.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» υποστήριξε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλέον τριπλάσια κεφάλαια σε σχέση με αυτά που είχαν πριν από μία δεκαετία, επίσης έχουν καλύτερους δείκτες ρευστότητας και οι εποπτικές αρχές είναι πολύ πιο σοφές σήμερα.

Τελειώνουν οι αυξήσεις επιτοκίων

Για το θέμα των επιτοκίων προέβλεψε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής» είπε .

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης παρά την αναταραχή στην τραπεζική αγορά. Μετά την αύξηση, το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης των τραπεζών στο 3,5%.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές» τόνισε άλλωστε για το ίδιο θέμα από το βήμα της Βουλής, την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παρόλα αυτά, σημείωνε πως «δεν χωράει εφησυχασμός. Οι αβεβαιότητες παγκοσμίως είναι πολλές και οι προκλήσεις, νέες και μεγάλες».

Γενικότερα, ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 2,85% την Παρασκευή, αυξάνοντας τις απώλειες στο 11,47% μέσα σε μία εβδομάδα – αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση τους τελευταίους έξι μήνες. Οι εβδομαδιαίες απώλειες ήταν αξιοσημείωτες για τη Société Générale (-16,94%), την Commerzbank (-19,53%), την ING (-14,76%), τη Standard Chartered (-14,30%) και τη Unicredit (-14,31%).

Η εκτίμηση Στουρνάρα για την Credi Suisse

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το κούρεμα των ομολόγων AT1 της Credit Suisse, o κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία. Δεν ήταν εξυγίανση».

«Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία.» είπε.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση