Quantcast
10:47
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:47
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εκτοξεύτηκε η τιμή σιτηρών στην Ευρώπη – Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία «τσιμπάει» κι άλλο τις τιμές σε ψωμί, γαλακτοκομικά και κρέας

Σιτάρι σε χωράφι / Φωτογραφία: Unsplash

Σιτάρι σε χωράφι / Φωτογραφία: Unsplash

02.03.2022
00:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2022 • 10:30
Πώς η ρωσική εισβολή εκτοξεύει την αγορά σιτηρών στην Ευρώπη

Σε νέο υψηλό έκλεισαν την Τρίτη (01-03) οι τιμές των σιτηρών και συγκεκριμένα του σίτου άλεσης και αραβοσίτου στην ευρωπαϊκή αγορά, συνέπεια του πληθωρισμού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι τιμές σιτηρών κυμαίνονται αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση, η οποία εισέρχεται αισίως στην έκτη ημέρα εχθροπραξιών.

Η κρίση στην αγορά σιτηρών

Οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν την άνοδό τους από τη χθεσινή ημέρα, ενώ «η κρίση εδραιώνεται»: τα ουκρανικά λιμάνια εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα και η ζήτηση είναι μεγάλη, με «αγοραστές που αναζητούν λύσεις» για να αντικαταστήσουν τα ουκρανικά φορτία στα οποία ήλπιζαν ότι μπορούν να υπολογίζουν, εξήγησε στο AFP ο Νταμιέν Βερκάμπρ, μεσίτης για την εταιρία Inter-Courtage.

Ομοίως, για τους γεωργούς, οι ζωοτροφές θα είναι ακριβότερες το επόμενο διάστημα. Οι αγελάδες, αλλά και άλλα ζώα χρειάζονται σιτηρά και πρωτεΐνες. Και αυτά παράγονται σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Μόλις η Ρωσία έφερε τα στρατεύματά της κοντά στα σύνορα, είδαμε την τιμή όλων των σιτηρών να αυξάνεται», επιβεβαιώνει στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο αγρότης  Φιλίπ Ουμπέρ. Συνεπώς, η παραγωγή γάλακτος και κρέατος θα είναι επίσης ακριβότερη.

Η Ουκρανία το «καλάθι του ψωμιού» της Ευρώπης

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι σημείωσαν άλμα 20% από την επομένη κιόλας της εισβολής της Ρωσίας, την Περασμένη Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων εννέα ετών. Η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και θεωρείται το «καλάθι του ψωμιού» της Ευρώπης. Αυτό απειλεί να ωθήσει τις ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων ακόμη υψηλότερα στο άμεσο μέλλον.

Ψωμί στο τραπέζι
Ψωμί στο τραπέζι / Photo by Franzi Meyer on Unsplash

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο πληθωρισμός ήταν ένας πονοκέφαλος για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες πολύ πριν ξημερώσει η 24η Φεβρουαρίου, ενώ μόνο στην Ελλάδα ανήλθε σε επίπεδα 20ετίας άνω του 6% πριν από δέκα ημέρες. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιούσε πριν από δύο εβδομάδες, πως οι βιαστικές κινήσεις θα έκαναν κακό στην οικονομία και θα έφερναν καταστροφικές συνέπειες στο πρόβλημα του πληθωρισμού. Και τότε η Γαλλίδα πολιτικός δεν είχε κατά νου μια πολεμική σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι τιμές του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του παλλαδίου και της πλατίνας, έχουν αυξηθεί επίσης σημαντικά. Το παλλάδιο, που χρησιμοποιείται κυρίως στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων, διαπραγματευόταν πάνω από 5% υψηλότερα σήμερα το απόγευμα, αφού άγγιξε τα 2.695,57 δολάρια ανά ουγγιά το πρωί, σημειώνοντας άνοδο 7% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς εξαγωγείς του ευγενούς μετάλλου στην παγκόσμια αγορά. Αντίστοιχα, η ρωσική Norilsk Nickel, ή Nornickel, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παλλαδίου στον κόσμο και σημαντικός προμηθευτής πλατίνας.

Πλαφόν κέρδους στα προϊόντα ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση

Σε αυτό το πλαίσιο, την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε μιλώντας απόψε στην Εκπομπή Παρεμβάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky πως σχετική διάταξη αναμένεται να έρθει σύντομα με τη μορφή Τροπολογίας στη Βουλή.

Στο μεταξύ, υψηλό επτά ετών καταγράφει το αργό πετρέλαιο, το οποίο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ αυτή την ώρα σημειώνει άνοδο 4,91% στα 102,78 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά περισσότερο του 5% και η τιμή του Brent κατά σχεδόν 6%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της απειλής για την επιβολή νέας δέσμης δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Αυτή την ώρα το μπρεντ ενισχύεται 4,91% στα 102,78 και το αργό 4,64% στα 100,16 δολάρια το βαρέλι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση