02:56
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:56
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Συμμαχία του Νότου για την ενέργεια»: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία βάζουν στοίχημα να ανακόψουν τις αυξήσεις

Εξέδρα άντλησης πετρελαίου / Φωτογραφία: Pixabay

Εξέδρα άντλησης πετρελαίου / Φωτογραφία: Pixabay

16.03.2022
22:17
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2022 • 8:24
Μέτωπο των χωρών του νότου για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια

Την ερχόμενη Παρασκευή (18/3) οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας αναμένεται να έχουν συνομιλίες για μία πολιτική παρέμβαση για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

«Πρόκειται για μια συμμαχία των χωρών του Νότου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς αυξήσεις της τιμής της ενέργειας», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Domani, ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει η γερμανική Deutsche Welle.

Στόχος να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης

Είναι στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος την Παρασκευή θα συνομιλήσει, στη Ρώμη, με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα και -μέσω τηλεδιάσκεψης- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κύριο ζητούμενο είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο των μεσογειακών χωρών, λόγω των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης.

Στην συνάντηση της Παρασκευής θα πρέπει να διαμορφωθεί μια λεπτομερής πρόταση που να αφορά στην διαμόρφωση ανώτατης τιμής της ενέργειας, την αύξηση των αποθεμάτων και της αποθήκευσης και την δυνατότητα να προχωρούν από κοινού σε αγορές ενεργειακών αγαθών οι χώρες της ΕΕ, ώστε να περιορίζεται και η τελική τιμή.

Η Ιταλία που σήμερα ανακοίνωσε μείωση φόρου στα καύσιμα, με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να αναλάβει και μια ουσιαστική πρωτοβουλία, για να βγει από την απομόνωση της τελευταίας περιόδου. Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι ο Ντράγκι δεν κατάφερε να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της κρίσιμης αυτής φάσης και άφησε κάθε σημαντική πρωτοβουλία στην Γερμανία και στην Γαλλία.

Βοήθεια για τις οικογένειες

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του αγωγού TAP, που από το 2021 μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, στις αυξήσεις του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ο στόχος είναι να περιοριστούν οι τιμές, χάρη σε αποφασιστική κίνηση των αγοραστών. Οι ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή, θα προσπαθήσουν να καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό το κόστος, βασιζόμενες στην αγοραστική τους ισχύ.

Παράλληλα, η Ιταλία προτείνει να χρησιμοποιηθεί κάθε περιθώριο για αποθήκευση ενέργειας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπισθεί πιο εύκολα μια ενδεχόμενη διακοπή της παροχής από την Ρωσία.

Το κύριο ζητούμενο, ασφαλώς, είναι να δοθεί ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας στις οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις. Οι οποίες, και στην Ιταλία,  κινδυνεύουν να αναγκαστούν να… διαλέξουν ανάμεσα στην πληρωμή των λογαριασμών φωτός και φυσικού αερίου και των μισθών των εργαζομένων τους.

Η Ευρώπη επιταχύνει τον βηματισμό της αναφορικά με την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, σε ένα πλάνο πενταετίας που θέλει την ΕΕ να αναζητά αλλού πηγές ενέργειας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα

Θυμίζουμε πως νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και στην ενέργεια, τα οποία αφορούν:

  • Την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα.
  • Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
  • Τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων.
  • Συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Και, βέβαια, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Γραφείο πρωθυπουργού

«Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα, η νέα αυτή περιπέτεια έχει συνέπειες. Τις βλέπουμε στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και άλλων προϊόντων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πολιτεία, απ’ το φθινόπωρο ήδη, καλύπτει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός. «Η αναταραχή, όμως, είναι διεθνής. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι, πρωτίστως, υπόθεση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας» πρόσθεσε.

Επιταχύνει η Ευρώπη το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο

Στο μεταξύ η Ευρώπη πατάει γκάζι προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο και ανακοίνωσε ένα πλάνο πενταετίας, το σχέδιο REPowerEU.

Το  σχέδιο που ανακοίνωσε η ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2030. «Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές της ενέργειας και να προετοιμαστούμε για τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Εκτός από τη ρύθμιση των τιμών και τις κρατικές ενισχύσεις, εξετάζουμε επιλογές για να περιορίσουμε την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας» συμπληρώνει και προσθέτει: «Σύντομα θα προτείνουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου σε ποσοστό τουλάχιστον 90% έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους».

Η Κομισιόν σκοπεύει να υποβάλει έως τον Απρίλιο μια νομοθετική πρόταση που απαιτεί την πλήρωση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ έως τουλάχιστον το 90% της χωρητικότητάς της, έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ

Η ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες για το σχέδιο REPowerEU, ήρθε αφού η Ρωσία απείλησε να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, εάν η Δύση προχωρήσει στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Μια απαγόρευση που θεωρείται περίπου δεδομένη από τον Λευκό Οίκο, όχι όμως και από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το σχέδιο αυτό – μια κοινή ευρωπαϊκή δράση – περιγράφει σύμφωνα με τον Guardian, μια σειρά μέτρων ως απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα αναζητά τρόπους να βοηθήσει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας / Φωτογραφία: Pxabay

Όπως ανέφερε ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ενεργειακή μετάβαση του μπλοκ,  η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη στις ενεργειακές της επιλογές.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια φθηνή, καθαρή και δυνητικά ατελείωτη πηγή ενέργειας και αντί να χρηματοδοτούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αλλού, δημιουργούν θέσεις εργασίας εδώ. Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία καταδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα της επιτάχυνσης της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια» σημείωσε.

Όπως σημειώνει σήμερα η Φον Ντερ Λάιεν, το νέο σχέδιο RePowerEU θα βοηθήσει την Ευρώπη να επιτύχει μεσοπρόθεσμα την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο:

  • Μειώνοντας – ταχύτερα – τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ηλεκτροπαραγωγή.
  • Με επενδύσεις με προκαταβολικό φορτίο
  • Με ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης
  • Με αντιμετώπιση των δυσχερειών στις υποδομές
  • Με ολοκλήρωση των απαραίτητων διασυνδέσεων

«Για τις υπόλοιπες εβδομάδες αυτού του χειμώνα, η Ευρώπη έχει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά πρέπει να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας επειγόντως για το επόμενο έτος. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα προτείνει έως την 1η Οκτωβρίου, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ να έχει πληρωθεί έως τουλάχιστον 90%.» διαβεβαίωνε ήδη από την Τρίτη η επίτροπος ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο / Φωτογραφία: Pixabay

Κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα σημειώνουν δε, πως στη δέσμη προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα σχέδιο έξι σημείων, για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στην μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.

Πόσο εξαρτόμαστε από τη Ρωσία;

Όπως διαβάζουμε στο BBC, η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Από τα περίπου πέντε εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου που εξάγει κάθε μέρα, περισσότερα από τα μισά πηγαίνουν στην Ευρώπη.

Πώς κατανέμονται οι πηγές ενέργειας στην Ευρώπη
Πώς κατανέμονται οι πηγές ενέργειας στην Ευρώπη

Αντίθετα, οι ρωσικές εισαγωγές αντιστοιχούν στο 8% της συνολικής ζήτησης πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολύ λιγότερο, οι ΗΠΑ είναι ελάχιστα εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο, με περίπου 3% του εισαγόμενου πετρελαίου τους να προέρχεται από τη Ρωσία το 2020.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση