Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όπως ανέφερε μέσω του Twitter ένας εκπρόσωπος της Τσεχίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία του μπλοκ για το τρέχον εξάμηνο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το πλαφόν τίθεται στα 180 ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Θυμίζουμε πως σε αδιέξοδο είχαν βρεθεί οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου την περασμένη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η συμφωνία έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.
Μάλιστα, αισιόδοξος για συμφωνία είχε εμφανιστεί πριν λίγες μέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Σκρέκας για πλαφόν στο φυσικό αέριο
«Το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου, βάσει του οποίου το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
«Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 150 και τα 190/200 θα έχει αποτέλεσμα. Πιστεύω πως τα 188 θα δώσουν τα σωστά σήματα στις αγορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., δήλωσε επίσης: «λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».
Η πρωτοβουλία των 15 χωρών– ανάμεσά τους η Ελλάδα- επέμενε από την πρώτη στιγμή πως πρέπει να δοθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο αυξημένο ενεργειακό κόστος με τον καθορισμό ενός χαμηλού πλαφόν στην τιμή του αερίου, κάτι που αρνείτο το μπλοκ των «σκληρών» 6 , Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Δανία, Εσθονία, που επίσης επιμένουν ότι δεν πρέπει να μπει κανένα πλαφόν γιατί τότε θα υπονομευθεί η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.