12:31
14/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:31
14/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στα 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός – Τι προβλέπεται για τις τριετίες!

Λεφτά σε πορτοφόλι / Φωτογραφία: Unsplash

Λεφτά σε πορτοφόλι / Φωτογραφία: Unsplash

23.03.2024
21:05
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2024 • 11:52
Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Την ερχόμενη εβδομάδα, μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη, η κυβέρνηση θα δεχθεί στο υπουργικό της 27ης Μαρτίου την εισήγηση της υπουργού Εργασίας για την αύξηση στην οποία θα υποβληθεί ο κατώτατος μισθός, που αναμένεται να «κλειδώσει» στο 6,2%-6,5% μετά και την οριστική πρόταση του ΚΕΠΕ για αύξηση 4% έως 5%.

Με βάση την πρόταση αυτή, ο μισθός 600.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο, θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ (μικτά), από τα 780 στα 830 ευρώ, και το επίδομα ανεργίας, που συνδέεται άμεσα, από τα 479 στα 509 ευρώ.

Ο κατώτατος μισθός και οι τριετίες

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτομάτως αυξάνονται και οι τριετίες που αντιστοιχούν στο 10% του εκάστοτε βασικού μισθού. Η προσαύξηση καταβάλλεται για κάθε συμπληρωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τα 9 έτη, δηλαδή συνολική προσαύξηση 30% για όσους έχουν συμπληρώσει 9 έτη προϋπηρεσίας (3 τριετίες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τετάρτη, μετά το υπουργικό συμβούλιο, την πρόταση της κυβέρνησης και τη διαμόρφωσή της στους μισθούς και στα ημερομίσθια με βάση τη συμπλήρωση τριετιών.

Αύξηση στον μισθό τους αμέσως, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, θα δουν περίπου 100.000 άνθρωποι που έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν δικαίωμα αύξησης 10% μέσα στο 2024, με την προϋπόθεση ότι προσελήφθησαν σε δουλειές και παραμένουν στις ίδιες από το 2009 και άρα από τον Ιανουάριο το 2024 αρχίζουν να συμπληρώνουν τριετία.

Με τον κατώτατο μισθό σήμερα στα 780 ευρώ και μια τριετία ο εργαζόμενος παίρνει προσαύξηση 10% (+78 ευρώ) και ο μισθός διαμορφώνεται στα 858 ευρώ. Με δύο τριετίες έχει προσαύξηση 20% (+156 ευρώ) και παίρνει 936 ευρώ και από 3 τριετίες και άνω παίρνει προσαύξηση 30% (+234 ευρώ) και οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 1.014 ευρώ.

Με τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ και με τα υπάρχοντα δεδομένα η προσαύξηση για κάθε τριετία θα είναι 83 ευρώ. Έτσι ένας εργαζόμενος με μία τριετία θα παίρνει 913 ευρώ, με δύο τριετίες θα παίρνει 996 ευρώ και με 3 τριετίες και άνω θα παίρνει 1.079 ευρώ.

Με τον νέο κατώτατο μισθό αναπροσαρμόζεται και το νέο επίδομα που καταβάλλει η ΔΥΠΑ σε ειδικές κατηγορίες ανέργων (μονογονείς, μητέρες θύματα βίας κα.) στη θέση τριών που καταργήθηκαν. Το ενιαίο εφάπαξ επίδομα ανέρχεται στα 718,5 ευρώ και με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί στα 761 ευρώ.

Αλλάζουν τους όρους

Πλείστες είναι οι καταγγελίες που δέχεται η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων από εργαζόμενους, διότι ενώ κλείνουν τριετία, διάφοροι εργοδότες προσπαθούν να αλλάξουν τους όρους εργασίας, ώστε να αποφύγουν την αύξηση του 10%.

Πρόκειται για εταιρείες εργολαβίας φύλαξης και καθαριότητας, που οι εργοδότες τους βρίσκουν νέους τρόπους και εκβιαστικές πρακτικές, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή από 1.1.2024 της αύξησης των μισθών. Μια σειρά από εταιρείες προχωρούν σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων που είχαν εργασιακή προϋπηρεσία πριν από το 2012, η οποία πάγωσε με την περιβόητη ΠΥΣ 6/2012 και οι οποίοι, μόλις εμφανίζουν τα ένσημά τους ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, αντί να λάβουν τη σχετική αύξηση, βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες στον δρόμο.

Άλλες εταιρείες εφαρμόζουν την πρακτική της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, βάσει της οποίας ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες, συν μια «πρόσθετη καταβολή» ως οικειοθελής παροχή. Φυσικά υπάρχει ο γνωστός όρος ότι η οικειοθελής παροχή είναι ανά πάσα στιγμή ελεύθερα ανακλητή από τον εργοδότη ή μπορεί να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε αύξηση αποδοχών ή επιδόματα, που θα χορηγούνται με νόμο ή άλλη νόμιμη διάταξη.

Άλλες εταιρείες στις τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων φροντίζουν να προσθέσουν και όρο υποχρέωσης των εργαζομένων να μετακινούνται για δουλειά σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, αλλιώς θα απολύονται.

Υπενθυμίζεται πως η εφαρμογή των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα είναι υποχρεωτική, ενώ δεν είναι αναδρομική για την περίοδο από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Να σημειωθεί ότι για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς μεγαλύτερους από τα οριζόμενα στον κατώτατο με τις τριετίες, οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν επιπλέον αύξηση, αλλά μπορούν να συμψηφίσουν τις αυξήσεις αυτές με τους υπάρχοντες μισθούς.

Να σημειωθεί τέλος ότι το συνολικό ύψος των μισθών έχει σημειώσει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση να καταγράφεται στο 7,1%, με τον μέσο μισθό να διαμορφώνεται στα 1.250 ευρώ από 1.379 ευρώ το 2009.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση