Quantcast
06:25
13/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:25
13/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σε τροχιά ανόδου οι τιμές των καυσίμων – Πού θα φτάσει η αμόλυβδη, ανησυχία για τους εκδρομείς του Πάσχα

Τα διόδια στην Αττική Οδό /Φωτογραφία: EUROKINISSI

Τα διόδια στην Αττική Οδό /Φωτογραφία: EUROKINISSI

05.04.2023
14:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2023 • 18:49
H τιμή της αμόλυβδης ανεβαίνει ξανά

Κοντά στα δύο ευρώ πλησιάζει η τιμή στο λίτρο της αμόλυβδης με τους οδηγούς να ανησυχούν για το ύψος των τιμών των καυσίμων ενόψει της πασχαλινής εξόδου.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των Πρατηριούχων Αττικής, μίλησε στην ΕΡΤ για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές προβλέποντας ότι το λίτρο της αμόλυβδης σύντομα θα πλησιάσει ή θα ξεπεράσει τα δύο ευρώ.

«Μετά την εκτίναξη που παρουσιάστηκε στο πετρέλαιο μπρεντ, παγκόσμια, λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, δυστυχώς οι προβλέψεις δεν είναι καλές. Προς το τέλος της εβδομάδας θα δούμε την τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη να ξεπερνά στις μεγάλες αστικές πόλεις το 1,92€/λίτρο» δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Και όπως είπε το 1,92€/λίτρο σημαίνει στην πράξη 2 ευρώ. «Σε κάποιες περιοχές, στις νησιωτικές κυρίως και στις ορεινές περιοχές της χώρας έχει καταγραφεί άνοδος πάνω από 2 ευρώ. Απλά στις μεγάλες αστικές πόλεις προσπαθούμε κι εμείς οι πρατηριούχοι όσο το δυνατόν να κρατάμε πιο χαμηλά τις τιμές για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές στην έξοδο του Πάσχα», πρόσθεσε.

Προέβλεψε, μάλιστα, ότι τα νέα για τη διακύμανση των τιμών στα πετρελαιοειδή δεν είναι ενθαρρυντικά για τους καταναλωτές λόγω της αναστάτωσης που υπάρχει στο χώρο των ορυκτών καυσίμων και κατ’ επέκταση των υγρών καυσίμων.

Αυξημένο το κόστος των καυσίμων στα νησιά

«Τους επόμενους μήνες θα έχουμε ανεβασμένες τιμές. Δεν θα είναι εύκολο να ξαναδούμε τις τιμές να προσεγγίζουν το 1,5 €/λίτρο που είχε πριν από ενάμιση χρόνο, πριν από την έναρξη του πολέμου», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι αναλυτές αναμένουν η τιμή πετρελαίου μπρεντ να ξεπεράσει τα 120 δολάρια το βαρέλι και ενδεχομένως να φτάσει τα 130 δολάρια.

Όσον αφορά στο υψηλότερο κόστος αγοράς των καυσίμων στα νησιά ο κ. Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε ότι οι ταξιδιώτες του Πάσχα αλλά και οι κάτοικοι των νησιών θα πληρώσουν πιο πολλά για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

«Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό διότι όταν όλη η υπόλοιπη η Ελλάδα έχει 1,40 €/λίτρο τα νησιά πούλαγαν 1,60 €/λίτρο» είπε εξηγώντας ότι το κόστος των μεταφορικών αυξάνει την τελική τιμή στην αντλία,

«Όλοι οι πρατηριούχοι κάνουν προσπάθεια να κρατάνε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά για να μπορέσουν να αυξήσουν και τον όγκο πωλήσεων», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι ο κόσμος έχει μετακινήσει τις μετακινήσεις του και τα ποσά που διαθέτει για να βάζει καύσιμα.

Δεν παρέλειψε να πει ότι ένας από τους λόγους που οι τιμές ανεβαίνουν αμέσως μόλις συμβαίνει κάτι στις διεθνείς αγορές είναι ότι οι πρατηριούχοι πλέον δεν αγοράζουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς στις αυξήσεις των τιμών.

Τα παιχνίδια του ΟΠΕΚ με την τιμή του μπρεντ

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή και ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαδής τονίζοντας ότι ο ΟΠΕΚ θέλει την τιμή του πετρελαίου κοντά στα 90 ευρώ το βαρέλι. «Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα πάει λίγο ψηλότερα από τα 71,35 ευρώ το βαρέλι που είναι τώρα» εξήγησε ο κ. Παπαδής επισημαίνοντας ότι αν επικρατήσουν οι εκτιμήσεις ή οι προβλέψεις εκείνες που θέλουν επιβράδυνση της ανάπτυξης δε θα δούμε ψηλότερα την τιμή του πετρελαίου.

Kαι όπως πρόσθεσε, «αν μείνει η τιμή στα 85 δολάρια το βαρέλι ίσως δε δούμε τα δύο ευρώ ανά λίτρο στα πρατήρια, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα γιατί έχουμε και μια μικρή ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου» επισημαίνοντας ότι όλες αυτές τις εκτιμήσεις μένει να τις δούμε εάν επαληθευτούν και στην πράξη.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση