08:03
24/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:03
24/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ηλεκτρικό ρεύμα – Τι αλλάζει στους λογαριασμούς το 2024, τι ισχύει για το πράσινο τιμολόγιο

Λάμπα που καίει ρεύμα / Φωτογραφία: Unsplash

Λάμπα που καίει ρεύμα / Φωτογραφία: Unsplash

11.12.2023
19:38
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2023 • 8:53
Τι αλλαγές θα υπάρξουν στο ρεύμα

Καταμέτρηση των «ρολογιών» ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ σε μηνιαία βάση και κατάργηση των λογαριασμών «έναντι» θα εφαρμοστεί άμεσα από το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, είναι με τα νέα τιμολόγια να γνωρίζει ο καταναλωτής τον φθηνότερο πάροχο.

Η μηνιαία καταμέτρηση θα ισχύσει από τους πρώτους μήνες του 2024 και με τον τρόπο αυτό θα καταργηθούν οι «έναντι» λογαριασμοί ρεύματος, οι οποίοι περιελάμβαναν κατά προσέγγιση χρεώσεις. Στόχος επίσης με την μέθοδο αυτή είναι η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, σύμφωνα με τον υπουργό.

Τι ισχύει με την καταμέτρηση ρεύματος και τι αλλάζει

Μέχρι σήμερα η καταμέτρηση του ηλεκτρικού ρεύματος πραγματοποιείται σε 4μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα ένας πάροχος ο οποίος εκδίδει μηνιαίους λογαριασμούς, να χρειάζεται να εκδίδει τρεις «έναντι» λογαριασμούς πριν τον εκκαθαριστικό.

Έτσι για τρεις μήνες ο καταναλωτής πληρώνει για ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που έχει καταναλώσει μονάχα κατά προσέγγιση και όχι με ακρίβεια. Μόνο όταν έρχεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός ο καταναλωτής πληρώνει με βάση την πραγματική κατανάλωση του συνολικού 4μηνου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες της ΔΕΗ που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, ενώ στην περίπτωση των έγχαρτων λογαριασμών της δημόσιας επιχείρησης (που είναι διμηνιαίοι), οι έναντι και οι εκκαθαριστικοί εναλλάσσονται.

Εφεξής από τους πρώτους μήνες του 2024 η καταμέτρηση θα γίνεται κάθε μήνα με σκοπό οι πελάτες των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος να πληρώνουν ακριβώς όσα καταναλώνουν.

«Δώσαμε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ και από τους πρώτους μήνες του 2024 -θα δούμε σε ποιο μήνα θα γίνει- ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει πλέον κάθε μήνα», σημείωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο Ενέργειας έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από τον Διαχειριστή ότι διαθέτει το προσωπικό προκειμένου να αυξήσεις τις καταμετρήσεις σε όλα τα «ρολόγια» ανά την επικράτεια.

Τι θα ισχύει για το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος

Στο μεταξύ, όπως έχει επισημαίνει το υπουργείο Ενέργειας, με την απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο, εξειδικεύονται μία σειρά από βασικά ζητήματα, σε σχέση με το νέο, πράσινο τιμολόγιο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης.
  • Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.
  • Ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε Euro/MWh ανά μήνα τιμολόγησης.
  • Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.
  • Οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους -σε ευδιάκριτο σημείο- και να κοινοποιήσουν στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου, που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων στους πελάτες τους (ηλεκτρονικό ή έντυπο), κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr). Κατά αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του.
  • Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια (σταθερό: μπλε, κυμαινόμενο: κίτρινο, δυναμικό: πορτοκαλί, ειδικό: πράσινο), θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο πράσινο τιμολόγιο. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους με μία απλή διαδικασία έως την 31η.1.2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή πάροχο, με κατάρτιση σχετικής σύμβασης οποιαδήποτε στιγμή.
  • Το ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρεται από τους παρόχους και μπορεί να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2024.

Υπογραμμίζεται ακόμη πως η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα παρακολουθεί την εφαρμογή της παραπάνω υπουργικής απόφασης, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, τη διαφάνεια, τις συνθήκες ανταγωνισμού και την εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση