Quantcast
07:36
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:36
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει 4 κίνητρα για να μειωθούν οι τιμές στα ενοίκια – Ακίνητα μένουν εκτός αγοράς λόγω αδυναμίας ανακαίνισης

Ακίνητα στην Πάτρα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακίνητα στην Πάτρα / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.08.2022
18:31
Τελευταία ενημέρωση: 25/08/2022 • 22:51
Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στον πρωθυπουργό για τα ενοίκια, ενόψει της ΔΕΘ

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις για τη στέγαση απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με προτάσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές στα ενοίκια.

«Μια επιτυχημένη παρέμβαση του κράτους για την ανακαίνιση και προσφορά προς τους ενοικιαστές, κατοικιών για χρήση κύριας κατοικίας, θα πρέπει να περιλαμβάνει σοβαρά κίνητρα ώστε να αυξηθούν οι εκμισθωτές, βελτιώνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, και τα διαθέσιμα σπίτια στην αγορά, βοηθώντας ουσιαστικά την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υπαρχουσών κατοικιών που σταδιακά έχουν τεθεί εκτός αγοράς από αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τις ανακαινίσουν», αναφέρεται στην επιτολή της η  ΠΟΜΙΔΑ), προς τον πρωθυπουργό.

4 κίνητρα

Τα κίνητρα που προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ για αύξηση από τον ιδιωτικό τομέα της προσφοράς κατοικιών για χρήση κύριας κατοικίας είναι τα εξής:

  1. Επιδότηση στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» της ενεργειακής αναβάθμισης των ενοικιαζόμενων κατοικιών με τους ίδιους όρους όπως και των ιδιοκατοικούμενων, και κατά το ενδιάμεσο διάστημα που αυτές είναι κενές από ενοικιαστή, -κάτι που σήμερα δυστυχώς δεν προβλέπεται- γιατί μόνον όταν είναι κενές είναι δυνατή η ανακαίνισή τους, και γιατί μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η «ενεργειακή φτώχεια» που πλήττει κυρίως τους ενοικιαστές κατοικιών.
  2.  Επιστροφή του 40% του κόστους των υλικών, και όχι μόνον των εργασιών, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υπαρχουσών κατοικιών, εφόσον διατεθούν αποκλειστικά για χρήση τους ως κύρια κατοικία ιδιοκτητών ή ενοικιαστών και όχι για βραχυχρόνια μίσθωση ή άλλες χρήσεις.
  3.  Μείωση του φόρου εισοδήματος στα μισθώματα κύριας κατοικίας κατά δέκα (-10) μονάδες και στα τρία ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, ώστε η φορολογία να είναι όχι μόνον δικαιότερη αλλά και ακαταμάχητο κίνητρο για διάθεση των κατοικιών στην μόνιμη, αντί τη βραχυχρόνια μίσθωση.
  4. Ρητή ένταξη των εκμισθωτών ακινήτων στις κατηγορίες των ιδιωτών που θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τη φερεγγυότητα των υποψηφίων ενοικιαστών τους από την υπό σύσταση με σ.ν. του υπουργείου Οικονομικών «Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης», σκοπός της οποίας θα είναι «η συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων πιστοληπτικής συμπεριφοράς φυσικών και νομικών προσώπων έναντι του Δημοσίου, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής συμπεριφοράς νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η βαθμολόγησή τους προς χρήση από δημόσιους οργανισμούς και φορείς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή/και λοιπούς ιδιώτες».

Συμπερασματικά, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ μια επιτυχημένη παρέμβαση του Κράτους για την ανακαίνιση και προσφορά προς τους ενοικιαστές, κατοικιών για χρήση κύριας κατοικίας, θα πρέπει να περιλαμβάνει σοβαρά κίνητρα ώστε να αυξηθούν οι εκμισθωτές, βελτιώνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, και τα διαθέσιμα σπίτια στην αγορά, βοηθώντας ουσιαστικά την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υπαρχουσών κατοικιών που σταδιακά έχουν τεθεί εκτός αγοράς από αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τις ανακαινίσουν. Κάθε άλλο «ενοικιοστασιακού τύπου» μέτρο θα μας οδηγήσει 50 χρόνια πίσω, με πρώτο θύμα του τους ίδιους τους ενοικιαστές, και ιδιαίτερα τη νέα γενιά τους.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ

Η στήριξη των ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών ομάδων, οι οποίες πλήττονται δυσανάλογα από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό και δεν διαθέτουν άλλες «άμυνες», θα αποτελέσει για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο μέσω ΔΕΘ.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αναζητεί πρόσθετες παρεμβάσεις με έμφαση στο «καλάθι του καταναλωτή», ιεραρχώντας ψηλά τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, όπως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Στην κατεύθυνση αυτή, κερδίζει έδαφος η χορήγηση τουλάχιστον μιας νέας επιταγής ακρίβειας, καθώς όπως φάνηκε και από το fuel pass 1 και 2, οι δικαιούχοι- σε ποσοστό 75%- προτίμησαν η ενίσχυση να μπει στο λογαριασμό και όχι στην ηλεκτρονική κάρτα, προκειμένου με τα χρήματα να… κλείσουν άλλες τρύπες που ανοίγει η καθημερινότητα.

Τα μέτρα ενόψει ΔΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει ετοιμάσει λίστα προτεινόμενων μέτρων ενίσχυσης, τα οποία εκτείνονται από τις μειώσεις φόρων και τη χορήγηση επιδομάτων έως σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις (συνολικά η παροχή αναδρομικών στους συνταξιούχους έχει αποκλειστεί) με αναλυτική κοστολόγηση για το κάθε μέτρο.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και μέτρα τα οποία μπορεί να μην κοστίζουν ακριβά στον προϋπολογισμό, αλλά διορθώνουν, όπως υποστηρίζει στρεβλώσεις, όπως συνέβη και πέρυσι με την αύξηση του αφορολογήτου γονικών παροχών και δωρεών στις 800.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, τα μέτρα για τη στέγαση των νέων με κρατικές ενισχύσεις και επιδότηση επιτοκίου επισκευαστικών δανείων θα έχουν εξέχουσα θέση. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τις ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να εκτρέψουν από το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2023.

Στην τελική ευθεία οι προτάσεις για τη στέγαση

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα (22/8) ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική επεξεργασία των προτάσεων για τη στέγαση που θα παρουσιαστούν ως θέσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Τόνισε ότι οι θέσεις αυτές δεν θα αφορούν μόνο τα ενοίκια, αλλά πιο προσιτή πρόσβαση των νέων ζευγαριών στην κατοικία. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται ιδέες όπως αξιοποίηση της δημοσίας και της ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος των νέων ζευγαριών αλλά και επιδοτήσεις επιτοκίων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση