Quantcast
18:02
08/12/2022

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:02
08/12/2022
Please set Weather API key before using this widget.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Τσεχία άφησε τη «σαμπάνια στο ψυγείο»! Άκαρπες οι προσπάθειες των «27» για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σημαίες της Ενωμένης Ευρώπης έξω από κτίριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: Unsplash

Σημαίες της Ενωμένης Ευρώπης έξω από κτίριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: Unsplash

24.11.2022
23:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2022 • 7:48
Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» για μείωση του ορίου πλαφόν στο φυσικό αέριο

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι τρεις κανονισμοί για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, θα υιοθετηθούν στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα.

«Δεν ανοίγουμε ακόμα το μπουκάλι με τη σαμπάνια, αλλά την κρατάμε στο ψυγείο, περιμένοντας ως το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σικέλα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 13η Δεκεμβρίου, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί.

Σχετικά με το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς που πρότεινε η Επιτροπή, ο Γ. Σικέλα τόνισε ότι «οι συζητήσεις είναι σύνθετες», καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργήσει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το βέτο 15 χωρών στην πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν

Δεκαπέντε κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό (κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν) σε ένα έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου.

Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. «Θα εργαστούμε σκληρά τις επόμενες ημέρες για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αυτός είναι ο στόχος», τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, συμπληρώνοντας ότι είναι πολλά αυτά τα οποία διακυβεύονται σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Ο Γ. Σικέλα τόνισε, επίσης ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία όσον αφορά τους δύο άλλους κανονισμούς που αφορούν στην αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών και στον κανονισμό για τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και το μηχανισμό αλληλεγγύης. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι δύο αυτοί κανονισμοί θα πρέπει να υιοθετηθούν μαζί με τον κανονισμό για το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς (ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου).

Υπεραμύνθηκε της πρότασης της, εκπρόσωπος της Κομισιόν

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δικαιολόγησε την πρόταση της Επιτροπής λέγοντας ότι το επίπεδο του πλαφόν προσδιορίστηκε πολύ προσεκτικά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Η πρόταση της Επιτροπής έχει τίτλο «θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από υπερβολικά υψηλές τιμές».

«Ήμασταν δεσμευμένοι με πολύ συγκεκριμένες οδηγίες. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό», τόνισε η Κ. Σίμσον.

Πρόσθεσε ότι σήμερα έγινε η πρώτη συζήτηση μεταξύ των υπουργών στη βάση της πρότασης της Επιτροπής και ότι η κάθε χώρα έχει διαφορετικές απόψεις.

Από την άλλη, ωστόσο, η Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν συμφωνήσει στους δύο άλλους κανονισμούς για το ενεργειακό, ο ένας εκ των οποίων περιλαμβάνει μια νέα τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα πρέπει να θεσπιστεί ως τα τέλη Μαρτίου, των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου και του μηχανισμού αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου να διαμορφωθεί στα 275 ΕΥΡΩ/MWH, επισημαίνοντας ότι η Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF), που είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση