22:09
07/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:09
07/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: 5 βήματα για να μπορέσετε να κάνετε οικονομία – Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, ένα βάζο γεμάτο κέρματα / Φωτογραφία: Unsplash

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, ένα βάζο γεμάτο κέρματα / Φωτογραφία: Unsplash

31.10.2022
19:28
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2022 • 8:23
Πώς μπορεί κανείς να μπει στο πνεύμα της

«Η αποταμίευση μπορεί να κάνει τη διαφορά» είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων (World Savings Banks Institute, WSBI) στον εφετινό ετήσιο εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης ξεκίνησε πριν 96 χρόνια, στις 31 Οκτωβρίου 1926, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων (International Savings Banks Institute, ISBI), που ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1924 και αποτέλεσε τον πρόδρομο του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων.

Η γιορτή τονίζει την αναγκαιότητα της αποταμίευσης για το μέλλον. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα πρέπει να αποταμιεύει, όπως για τη συνταξιοδότηση, την εκπαίδευση, την αγορά ακινήτου, το γάμο κ.λπ. Είναι επίσης καλό να είστε προετοιμασμένοι για απρόβλεπτες καταστάσεις και να αποταμιεύετε, ακόμη και αν δεν έχετε ακόμη σχέδια για τα χρήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποταμίευση έχει αποδειχθεί σωτήρια, καθώς βοηθά να ξεπεραστούν ξαφνικές απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η έννοια της αποταμίευσης συνδέθηκε στενά με την πορεία της ανθρωπότητας, από απλές οικογένειες μέχρι ολόκληρα κράτη. Διαδόθηκε και απέκτησε τη δική της αξία και συμβολή στην ανάπτυξη των οικονομιών και του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας.

Η σημασία της αποταμίευσης ώθησε τις τράπεζες να ανοίξουν τις πόρτες τους σε περισσότερους ανθρώπους, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν επίσης διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της σημασίας της αποταμίευσης.

Το συμπυκνωμένο νόημα στην Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης έχει ένα διαφορετικό θέμα που συμπυκνώνει το πνεύμα της αποταμίευσης. Αυτά τα θέματα ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη συνήθεια της αποταμίευσης.

Ομοίως, οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επινοήσει διάφορα προγράμματα που βοηθούν τους ανθρώπους να αποταμιεύουν περισσότερο και να κάνουν ουσιαστικές επενδύσεις. Σε αυτή τη γιορτή, η κυβέρνηση και φορείς όπως τα σχολεία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ευαισθητοποιούνται για να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να αποταμιεύουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης είναι επίσης μια γιορτή που έχει ως στόχο να επηρεάσει τα παιδιά να αποταμιεύουν. Οι κουμπαράδες ήταν πάντα μια καλή ιδέα, καθώς δημιουργούν μια αίσθηση πλούτου όταν τα παιδιά συνειδητοποιούν πόσα έχουν αποταμιεύσει. Και ας είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και οι ενήλικες λατρεύουν την ιδέα των κουμπαράδων!

Στο ηλεκτρονικό βιβλίο «Πρώτα Χρηματοοικονομικά Βήματα» που εξέδωσε η ΕΕΤ το 2020 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν χρήσιμες πληροφορίες για την αποταμίευση.

Τα πέντε βήματα της αποταμίευσης

Όπως επισημαίνεται, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει η αποταμίευση, έστω και με ένα πολύ μικρό ποσό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αποταμίευση είναι αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής διαχείρισης όλων και τα πέντε βασικά βήματά της, σύμφωνα με το βιβλίο, είναι τα ακόλουθα:

  1. Στόχος / Σκοπός: Να θέσεις τον στόχο. Για ποιο σκοπό αποταμιεύεις και πόσο σου κοστίζει;
  2. Αξιολόγηση: Αξιολόγησε την οικονομική σου κατάσταση πριν ξεκινήσεις. Πόσα χρήματα διαθέτεις; Πότε θα χρειαστείς τα χρήματα της αποταμίευσής σου;
  3. Σχέδιο: Υπολόγισε το ποσό που θέλεις να αποταμιεύσεις για την επίτευξη του στόχου σου και διαμόρφωσε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.
  4. Αποταμίευση: Ξεκίνα την αποταμίευση σύμφωνα με το σχέδιό σου.
  5. Παρακολούθηση: Παρακολούθησε και αναπροσάρμοσε το σχέδιό σου για να πετύχεις τον στόχο σου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση