06:17
27/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:17
27/07/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έκρηξη ζήτησης σε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές έφερε η πανδημία

Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές / Φωτογραφία: Eurokinissi

19.03.2022
16:56
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2022 • 9:16
Ρεκόρ ζήτησης στις οικιακές συσκευές, λόγω της πανδημίας

Η έκρηξη ζήτησης σε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, λόγω της πανδημίας που δημιούργησε νέες ανάγκες στα σπίτια, αλλά και η παγκόσμια έλλειψη ανταλλακτικών δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στις παραγγελίες, καθώς οι κατασκευάστριες εταιρείες αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Όποιος θέλει να αγοράσει ένα καινούριο πλυντήριο Miele αυτές τις μέρες πρέπει να περιμένει έως και τρεις μήνες ή ενδεχομένως και περισσότερο για να παραλάβει τη συσκευή του. Λόγος είναι οι καθυστερήσεις στην παραγωγή κατά τη διάρκεια των lockdown, καθώς και η έλλειψη εξαρτημάτων, η οποία δημιουργεί πιέσεις σε πολλές βιομηχανίες, αφού υπάρχουν ελλείψεις σε μικροτσίπ, μέταλλα και πλαστικά. Επιπλέον, οι δυνατότητες για μεταφορές είναι εξίσου περιορισμένες, ιδίως από την Ασία προς την Ευρώπη, γράφει η Deutsche Welle.

H Miele αύξησε αποθηκευτικούς χώρους για τις οικιακές συσκευές

Για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των πελατών της, η Miele παράγει με τεράστια ταχύτητα σε όλα τα εργοστάσιά της από τον Δεκέμβριο, μερικές φορές ακόμη και με επιπλέον βάρδιες των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία αύξησε τους αποθηκευτικούς της χώρους για πλυντήρια, προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει και την παραγωγή της. Ωστόσο δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, μείωση στον χρόνο παράδοσης στους πελάτες, όπως επισημαίνει και η ίδια η εταιρεία.

«Έκρηξη ζήτησης» και στην BSH από το καλοκαίρι του 2020

Ο ανταγωνιστής της Miele, η εταιρεία BSH, θυγατρική του Ομίλου Bosch με τις μάρκες Bosch και Siemens, δεν είναι επίσης σε θέση να παραδώσει στους πελάτες της εγκαίρως τις οικιακές συσκευές αυτή την περίοδο.

Αιτία δεν είναι μόνο οι ελλείψεις, αλλά και η αυξημένη ζήτηση για οικιακές συσκευές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή που αντιμετωπίζει η Miele: Από το καλοκαίρι του 2020 σημειώθηκε μία «έκρηξη ζήτησης».

Πέρυσι, η Miele πούλησε περισσότερες συσκευές από ποτέ στα 122 χρόνια της ιστορίας της. Η BSH είχε επίσης την πιο δυνατή χρονιά της σε πωλήσεις το 2020 – και αυτό από την ίδρυσή της το 1967.

Πανδημία και λοκντάουν: Ευκαιρία για ανακαίνιση

Η Ένωση Ηλεκτρικής και Ψηφιακής Βιομηχανίας (ZVEI) εντοπίζει τον λόγο για αυτή την «έκρηξη» στην τάση για ανακαίνιση που έφερε μαζί της η πανδημία. «Λόγω της πανδημίας, οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις στο χώρο τους – αυτό περιλαμβάνει και την αναβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού».

Συνολικά οι Γερμανοί κατασκευαστές πούλησαν περίπου 18,7 εκατομμύρια μεγάλες οικιακές συσκευές το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης. Οι καταψύκτες ήταν επίσης από τις συσκευές που σημείωσαν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Τεράστια αναμονή για καινούριες οικιακές συσκευές

Οι πελάτες αυτή τη στιγμή πρέπει όχι μόνο να συμφιλιωθούν με την τεράστια αναμονή στην παραλαβή των καινούριων συσκευών, αλλά και με τις υψηλότερες τιμές. Εξαιτίας των προβλημάτων στον εφοδιασμό, αλλά και εξαιτίας του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και μεταφορών, πολλοί κατασκευαστές αύξησαν και τις τιμές των προϊόντων τους.

Η Miele αύξησε τις τιμές στις οικιακές συσκευές τον Οκτώβριο του 2021 κατά μέσο όρο 2,5 έως 3%. Τον Απρίλιο μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει περαιτέρω αύξηση των τιμών ύψους έως και 8%.

Και φως στο τούνελ δεν φαίνεται ακόμη: Οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν ελπίζουν σε καλύτερες τιμές στις οικιακές συσκευές όσον αφορά τους ημιαγωγούς και άλλα πρωτογενή υλικά, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους. Ωστόσο, η Miele είναι αισιόδοξη ήδη για το 2022.

Η πρόβλεψη της ένωσης ZVEI είναι κάπως πιο προσεκτική, καθώς εκφράζει τις ανησυχίες της για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των καταναλωτικών αναγκών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν είναι απίθανο ο κλάδος να αγγίξει και φέτος τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Η Ευρώπη ρίχνεται στη μάχη των ημιαγωγών

Στο μεταξύ, μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την επίτευξη της ασφάλειας του εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας της Ε.Ε. σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών (τσιπς) προωθεί η Ευρώπη, κινητοποιώντας επενδύσεις άνω των 43 δισ. ευρώ.

Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης και θα συμβάλει στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής, όσο και της πράσινης μετάβασης.

Θα αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή των τσιπς
Θα αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή των τσιπς / Φωτογραφία: Pixabay

Η πράξη της Ε.Ε. για τα μικροκυκλώματα θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης, η οποία φιλοξενεί κορυφαίους παγκοσμίως ερευνητικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς και δίκτυα, καθώς και πρωτοπόρους κατασκευαστές εξοπλισμού και θα αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες αδυναμίες, αναφέρει η ιστοσελίδα sepe.gr.

Επενδύσεις άνω των 43 δισ. ευρώ

Θα δημιουργήσει έναν ακμάζοντα τομέα ημιαγωγών από την έρευνα έως την παραγωγή και μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού, κινητοποιώντας δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 43 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα θεσπίσει μέτρα για την πρόληψη, την προετοιμασία, την πρόβλεψη και την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, από κοινού με τα κράτη – μέλη και τους διεθνείς εταίρους μας.

Η σημαία της ΕΕ έξω από κτίριο της Ευρώπης
Η σημαία της ΕΕ έξω από κτίριο της Ευρώπης / Photo by Markus Spiske on Unsplash

Η πράξη για τους ημιαγωγούς θα δώσει στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να επιτύχει τη φιλοδοξία της να διπλασιάσει το σημερινό της μερίδιο αγοράς σε 20% το 2030. Η πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» θα συγκεντρώσει πόρους από την Ένωση, τα κράτη – μέλη και τρίτες χώρες που συνδέονται με τα υφιστάμενα προγράμματα της Ένωσης, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της ενισχυμένης «κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση