Quantcast
08:56
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:56
29/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Νορβηγία θησαυρίζει στη σκιά του πολέμου, πουλώντας αέριο στην ΕΕ σε εξωφρενικές τιμές – «Τα χρήματα αυτά δεν μας ανήκουν»

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε και η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε και η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

17.09.2022
00:04
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2022 • 7:35
Οι καραμπόλες της πολεμικής αναταραχής στην Ευρώπη έχουν και νικητές στον ύπουλο πόλεμο της ενέργειας: Τη Νορβηγία

Οικονομικοί αναλυτές και πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν κατηγορήσει και δικαίως τη Μόσχα για «ενεργειακό εκβιασμό» καθώς η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι τέτοια που απειλεί την ευημερία των «27». Ωστόσο, οι αναταράξεις του πολέμου έχουν βοηθήσει να αναδυθεί μια άλλη χώρα, η Νορβηγία, στην πρώτη θέση των εξαγωγών προς τη γηραιά Ήπειρο, γεννώντας αμφιβολίας για τον υπέρμετρο πλουτισμό της σκανδιναβικής χώρας από την διεθνή συγκυρία.

Η Ρωσία, η οποία έχει υποστεί κυρώσεις, χρησιμοποιεί ως όπλο τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ελπίζοντας να πλήξει τους συμμάχους της Ουκρανίας στην ΕΕ που προσπαθούν τώρα να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές. Αυτό έχει οδηγήσει την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη – επταπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Politico την Παρασκευή.

Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου
Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάπως έτσι, η Νορβηγία έχει αντικαταστήσει τη Ρωσία ως η μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου της ΕΕ και χείμαρροι μετρητών εισρέουν στη χώρα της Σκανδιναβίας. Μια εξέλιξη όμως που δείχνει πως ορισμένοι καιροφυλακτούν προκειμένου να θησαυρίσουν στην πλάτη της ουκρανικής τραγωδίας και των δύσκολων χειρισμών της εινεργειακής κρίσης για το μπλοκ των «27».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Όσλο αναμένει περίπου 94 δισεκατομμύρια ευρώ καθαρά έσοδα από την πετρελαϊκή βιομηχανία του φέτος, μια αύξηση κατά περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας, έχει τρέχουσα αξία περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου 250.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του σκανδιναβικού κράτους – που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες και το Κεντρώο Κόμμα – υποστηρίζει ότι έδειξε αλληλεγγύη με την αύξηση της παραγωγής κατά 1,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε τρία βασικά κοιτάσματα τον περασμένο Μάρτιο, η οποία στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ. Υποστηρίζει δε, ότι η Νορβηγία δεν θα πρέπει να κατηγορείται για τις δυνάμεις της αγοράς που δεν ελέγχονται από αυτήν, αναφερόμενη βέβαια στη ραγδαία άνοδο των τιμών.

Ο Νορβηγός που βρίσκει «ανήθικη» την κερδοφορία της χώρας του

Ωστόσο, ο Χάνσον, πρώην ηγέτης του νορβηγικού κόμματος των Πρασίνων, δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζει «ηθικά κολάσιμο» να κερδίζει κανείς από τις αυξήσεις των τιμών που προκαλούνται κυρίως από τον πόλεμο και υποστηρίζει ότι η Νορβηγία κινδυνεύει επίσης να βλάψει τις σχέσεις της με βασικούς ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν τόσο υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

«Αποκομίζουμε ένα επιπλέον κέρδος, το οποίο είναι πολύ μεγάλο, αλλά το ερώτημα είναι αν αυτά τα χρήματα μας ανήκουν, εφόσον ο πιο προφανής λόγος για αυτή την αύξηση των τιμών και αυτό το επιπλέον εισόδημα είναι η καταστροφή που έπληξε τον ουκρανικό λαό» αναφέρει ο Νορβηγός.

Ο Χάνσον θα ήθελε τα επιπλέον χρήματα να πηγαίνουν σε ένα ταμείο αλληλεγγύης που θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να ορίσουν ποια θα πρέπει να θεωρείται «κανονική» τιμή φυσικού αερίου και κάθε κέρδος πάνω από αυτή θα πρέπει να θεωρείται κέρδος πολέμου και να χαρίζεται.

«Ξίνισε» ο Νορβηγός πρωθυπουργός με την προοπτική επιβολής πλαφόν

Ωστόσο, φαίνεται πως η νορβηγική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται το «όραμά» του Χάνσον. Δεν είναι τυχαίο που μέσα στην εβδομάδα, ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε ότι η Νορβηγία αντιμετωπίζει με «επιφύλαξη» την επιβολή πλαφόν στην τιμή του, όπως προτείνουν πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με ανοιχτό πνεύμα αλλά είμαστε επιφυλακτικοί στο θέμα της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Η επιβολή πλαφόν δεν θα αλλάξει τίποτα στο θεμελιώδες πρόβλημα, δηλαδή ότι υπάρχει ελάχιστο αέριο στην Ευρώπη», έλεγε.

Ο Στέρε συναντήθηκε χθες με παραγωγούς φυσικού αερίου προκειμένου να βρεθεί τρόπος να σταθεροποιηθούν οι τιμές «Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε την τρέχουσα αστάθεια. Θα προτιμούσα να δω τις τιμές αυτές να σταθεροποιούνται, κατά προτίμηση σε χαμηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Φυσικό αέριο: Συνεδριάζουν ξανά οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκ νέου στις 30 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, όπως έκανε γνωστό ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο Σικέλα με ανάρτησή του στο Twitter.

«Μόλις συγκάλεσα άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο για την Ενέργεια για να συζητήσουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Κομισιόν η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη είναι έτοιμοι να εργαστούν από κοινού.

Να σημειωθεί ότι πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το πλάνο που δημοσιοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι αγορές τους παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γαλλία, η Εσθονία, η Ολλανδία και τουλάχιστον τρεις άλλες χώρες λέγεται ότι είναι ανοιχτές στον περιορισμό του ανώτατου ορίου στο ρωσικό αέριο. Άλλοι όμως —συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Ελλάδας, της Σλοβακίας, του Βελγίου και της Ιταλίας— θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει παραπέρα και να περιορίσει την τιμή όλου του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Κάποιοι προειδοποιούν ότι θα αρνηθούν ένα ανώτατο όριο τιμών που στοχεύει μόνο τη Ρωσία.

Η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της, ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, θα κλείσει τις στρόφιγγες, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό στις αγορές και στη λειτουργία της βιομηχανίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση