22:29
16/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:29
16/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Κατέρρευσαν» οι ρωσικές μετοχές μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων – Φόβοι για επιβολή στρατιωτικού νόμου

Το Χρηματιστήριο της Ρωσίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Χρηματιστήριο της Ρωσίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

20.09.2022
22:00
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2022 • 9:45
Οι φιλορώσοι ετοιμάζουν δημοψηφίσματα για την ένταξη των περιοχών τους στη Ρωσία - Οι ρωσικές μετοχές «κατέρρευσαν»

Στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα υποχώρησαν σήμερα οι ρωσικές μετοχές.

Η Ρωσία Μόσχα αναζωπύρωσε τους φόβους για επιβολή στρατιωτικού νόμου βάσει ενός νέου νομοσχεδίου που ενέκρινε σήμερα η ρωσική κάτω βουλή και τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία επιταχύνθηκαν, την ίδια ώρα που φιλορώσοι αυτονομιστές ετοιμάζονται για δημοψηφίσματα για ένταξη των περιοχών τους με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant o δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχα έπεσε περισσότερο από το 10% , κάτω από τις 2.200 μονάδες.

Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Αυγούστου έπεσαν οι μετοχές

Οι μετοχές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Αυγούστου, με τον δείκτη RTS που βασίζεται στο δολάριο να υποχωρεί κατά 5,2% στις 1.206,5 μονάδες στις 13.09 GMT. Ο δείκτης MOEX που βασίζεται στο ρούβλι υποχώρησε κατά 5,1% στις 2.305,7 μονάδες.

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία, η φθορά στρατιωτικής περιουσίας και η ανυπακοή, εφόσον διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιστράτευσης ή εχθροπραξιών.

«Οι δείκτες καταρρέουν σαφώς εν μέσω φόβων γύρω από το ενδεχόμενο επιστράτευσης και επιβολής στρατιωτικού νόμου», δήλωσε ο αναλυτής της Tinkoff Investments Κιρίλ κομάροφ, προσθέτοντας ότι η κατάρρευση της Τρίτης θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη MOEX από τις 30 Ιουνίου.

«Τροφοδοτούνται από τις ειδήσεις για επικείμενα δημοψηφίσματα… καθώς και από την εντολή του προέδρου να ενισχυθεί η αμυντική παραγωγή».

Οι φιλορώσοι ετοιμάζονται για δημοψηφίσματα

Οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία αργότερα αυτή την εβδομάδα ενώ ένας σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ψηφοφορίες θα αλλάξουν για πάντα το γεωπολιτικό τοπίο υπέρ της Μόσχας.

«Η ρευστοποίηση προκλήθηκε σε σχέση με τον γεωπολιτικό παράγοντα», αναφέρει η BCS Express σε σημείωμά της. «Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης να εισαγάγει πρόσθετο φόρο στους εξαγωγείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2023».

Οι ενεργειακές εταιρείες κυριαρχούν στον δείκτη blue-chip της Ρωσίας.

Το ρούβλι παρέμεινε σταθερό

Το ρούβλι παρέμενε σταθερό διατηρώντας την ισοτιμία του στο όριο των 60 ρουβλίων έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το ρούβλι παρέμεινε σταθερό στο όριο 60,15 ρουβλίων ανά δολάριο και ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,3% φθάνοντας τα 59,98 ρούβλια ανά ευρώ.

Το ρωσικό νόμισμα πρόκειται να ενισχυθεί από τη φορολογική περίοδο στο τέλος του μήνα, κατά την οποία συνήθως οι εξαγωγείς της Ρωσίας μετατρέπουν τα κέρδη τους σε ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλια για να καταβάλουν τις πληρωμές στα δημόσια ταμεία. Η κορύφωση των πληρωμών πέφτει στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Επισημαίνουμε ότι η δυναμική των συναλλαγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, παρά την έναρξη της εβδομάδας-κλειδί πριν από την πληρωμή των φόρων από τους εξαγωγείς, μπορεί εν μέρει να συνδέεται με την έλλειψη ρευστότητας σε συνάλλαγμα για έναν αριθμό παικτών» δήλωσε ο αναλυτής της Promsvyazbank Γιεγκόρ Ζίλνικοφ.

Ο Ζίλνικοφ, δήλωσε ότι μετά τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,5% στην οποία προέβη η Κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, η βάση του δολαρίου σε μια νύχτα έγινε αρνητική, «πράγμα που σημαίνει ότι η ανταλλαγή δολαρίων με ρούβλια άρχισε να κοστίζει στις τράπεζες περισσότερο από τα απευθείας δάνεια σε ρούβλια».

Το ρούβλι φέτος ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, ενισχυμένο από τους έκτακτους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) που έθεσε σε εφαρμογή η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την μαζική ρευστοποίηση.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση