Quantcast
21:20
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:20
25/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα επιλέξετε τον πάροχο ενέργειας, ποιες οι παγίδες των εταιρειών στα συμβόλαια (βίντεο)

Λογαριασμός ΔΕΗ, για το ηλεκτρικό ρεύμα

Λογαριασμός ΔΕΗ, για το ηλεκτρικό ρεύμα

03.08.2022
22:42
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2022 • 8:07
Πώς θα επιλέξετε σωστά πάροχο για ηλεκτρικό ρεύμα

Οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό ρεύμα, παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάξουν πάροχο εφόσον θεωρήσουν πως το συμβόλαιο που τους προσφέρει δεν τους ικανοποιεί.

«Οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι από 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιουλίου 2023, έχουν επέλθει βασικές αλλαγές στην λιανική αγορά ρεύματος», σημείωσε για το θέμα στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ.

Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανάρτησαν στις ιστοσελίδες τους τους νέους τιμοκαταλόγους για τους πελάτες τους στη χαμηλή και μέση τάση. Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν τον Ιούλιο οι προμηθευτές είναι ενδεικτικά: ΔΕΗ 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, Ήρων 0,495Euro/kWh, Protergia 0,54913 Euro/kWh με περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

Λογαριασμοί ρεύματος ΔΕΗ
Λογαριασμοί ρεύματος ΔΕΗ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η τελική τιμή προκύπτει με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης από τα τιμολόγια των προμηθευτών. Αναμένονται εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Μετά τις νεότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να αμβλυνθεί η αύξηση στην ενέργεια, οι κύριες αλλαγές είναι οι εξής:

  • Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ
  • Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά

Παράλληλα, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο αν θεωρήσουν ότι η τιμή της κιλοβατώρας δεν τους συμφέρει, δίχως να πληρώνουν κάποια ποινή.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στην επιλογή παρόχου ενέργειας

Έκκληση ωστόσο κάνει ο κ. Γεωργιάδης στους καταναλωτές να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια που υπογράφουν. Επιπρόσθετα, την προσοχή όλων εφιστά ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών ώστε στη σύναψη συμβολαίου να μην «βαφτίσει» ο πάροχος ρεύματος ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα να προσελκύσει τον πελάτη.

Από τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής είναι η τιμήτ ου παγίου, καθώς φαίνεται πως  πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ και το κόστος έχει φτάσει έως και 8. Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή. Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πυλώνας Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ρεύματος
Πυλώνας Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ρεύματος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι πάροχοι ενέργειας είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις αλλά με υψηλό πάγιο, που πιθανόν ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Παράλληλα, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης, με αποτέλεσμα στη διάρκεια του συμβολαίου ο καταναλωτής να πληρώνει αίφνης ακριβότερο ρεύμα.

Η παγίδα στην επιλογή παρόχου ενέργειας για ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, παγίδα στην επιλογή του παρόχου ενέργειας αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, εάν αναφέρεται συγκεκριμένο όριο και το ξεπεράσουν οι καταναλωτές, έπειτα θα χρεωθούν για το σύνολο της κατανάλωσης που έκαναν, με την υψηλότερη χρέωση της υπέρβασης του εν λόγω ορίου.

Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.

«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση