Quantcast
07:52
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:52
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οδηγός επιβίωσης στο σπίτι: 10 τρόποι να μειώσετε ανέξοδα την κατανάλωση ρεύματος, ποιες οι συσκευές που «σκοτώνουν»

Λογαριασμοί και κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι

Λογαριασμοί και κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι

Ο Θάνος Νικηταράς
19.11.2022
07:06
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2022 • 16:05
Το «The Standard» μίλησε με ειδικό και σας έχει έναν οδηγό για το πώς θα περιορίσετε την κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι σας

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος έχει γίνει κάτι παραπάνω από απαραίτητος στην Ελλάδα του 2022, καθώς η ενεργειακή κρίση «μαστίζει» την Ευρώπη.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ακόμη και το άνοιγμα του λογαριασμού του ρεύματος είναι κάτι επιφοβο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του καρδιακού, την ώρα που η Αθήνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ακριβές πόλεις σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας.

Πανοραμική εικόνα της Ακρόπολης και της Αθήνας στο ηλιοβασίλεμα
Πανοραμική εικόνα της Ακρόπολης και της Αθήνας στο ηλιοβασίλεμα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Φτάσαμε μέχρι στο σημείο, ακόμη και η γνωστή παρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη να διαμαρτύρεται σε ζωντανή μετάδοση για τον λογαριασμό του ρεύματος και να δίνει συμβουλή στους τηλεθεατές να μετρούν μόνοι τους το ρολόι, ώστε να αποφεύγονται τα λάθη.

Η ίδια η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή», ώστε να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν παλαιότερες ενεργοβόρες συσκευές να τις αντικαταστήσουν με νεότερες που είναι πιο αποδοτικές ενεργειακά. Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Το «The Standard» μίλησε με τον Πάνο Λούκα, Ηλεκτρολόγο – Ηλεκτρονικό Μηχανικό, BEng, ο οποίος έχει εξειδίκευση στα Ενεργειακά Συστήματα και σας έχει έναν οδηγό ώστε να μπορέσετε να αποφύγετε την υψηλή κατανάλωση.

Απλά και καθημερινά πράγματα για να περιορίσουμε την κατανάλωση ρεύματος

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένες συνήθειες που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια στο σπίτι. Είναι απλές και καθημερινές και όλοι μπορούμε να τις υιοθετήσουμε.

Το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής «Το ψυγείο των ματαιώσεων»
Το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής «Το ψυγείο των ματαιώσεων»

Όπως τονίζει ο Πάνος Λούκας μιλώντας στο «The Standard» αυτά είναι οι 10 πιο βασικές αλλαγές που καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε όλοι στο σπίτι μας.

  1. Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ
  2. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε υψηλότερη θερμοκρασία. Αντίθετα, ρυθμίζουμε εκείνον του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως και του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι.
  3. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία στη θέρμανση έως και 2 βαθμούς.
  4. Κλείνουμε το φούρνο μας 10  – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να γίνει το φαγητό μας.
  5. Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.
  6. Επιλέγουμε μια χύτρα ταχύτητας, εφόσον με τη χρήση της εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.
  7. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία
  8. Αλλάζουμε τους λαμπτήρες φωτισμού με αντίστοιχους με τεχνολογία led
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις)
  10. Κλείνουμε τις συσκευές όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by, το κόκκινο φωτάκι στην τηλεόραση ή οι ενδείξεις σε ένα στερεοφωνικό συγκρότημα).

Τα παραπάνω αποτελούν απλές συμβουλές που όλοι μπορούμε να τις εφαρμόσουμε, ενώ δεν απαιτείται να επενδύσουμε χρήματα για να αλλάξουμε εξοπλισμό.

Πώς θα περιοριστεί η κατανάλωση ρεύματος για θέρμανση

Υπάρχουν ωστόσο και παρεμβάσεις που ναι μεν απαιτούν κάποια χρηματική επένδυση, ωστόσο μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ρεύματος.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το 70% της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, δαπανάται για τη θέρμανση των κατοικιών και το 14% για ζεστό νερό.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο που θα περιορίσετε την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποιούμε για θέρμανση:

  • Για βέλτιστη οικονομία και υγιεινές συνθήκες κλιματισμού εγκαταστήστε κλιματιστικά inverter τελευταίας τεχνολογίας που θα λειτουργούν αποκλειστικά με τα παράθυρα κλειστά.

Τι είναι το Inventer;

Η τεχνολογία inverter (DC), είναι η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτροκινητήρων των συμπιεστών μονάδων κλιματισμού. Το Inverter χρησιμοποιείται για να ελέγχει την ταχύτητα του συμπιεστή, έτσι ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία.

Τα DC Inverter κλιματιστικά έχουν ένα ρυθμιζόμενο ηλεκτρικό Inverter για τον έλεγχο του ηλεκτροκινητήρα του συμπιεστή, όπως επίσης την ψυκτική ή θερμική απόδοση.

Κλιματιστικό
Κλιματιστικό

Το AC ρεύμα του δικτύου (το κοινώς λεγόμενο και εναλλασσόμενο) μετατρέπεται σε DC (συνεχές) και μέσω ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος παράγεται ρεύμα επιθυμητής συχνότητας. Ένας μικροεπεξεργαστής «διαβάζει» την εξωτερική θερμοκρασία και ρυθμίζει αντίστοιχα την ταχύτητα του συμπιεστή.

  • Τους καλοκαιρινούς μήνες η ρύθμιση της θερμοκρασίας προτείνεται να είναι 25-28°C για ψύξη και τον χειμώνα 20-23°C για θέρμανση. Όταν ορίζονται θερμοκρασίες εκτός αυτών των ορίων, δημιουργούνται συνθήκες οι οποίες δεν είναι φιλικές για τον οργανισμό, ενώ το περιβάλλον επιβαρύνεται με άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.
  • Το χειμώνα προγραμματίστε τον θερμοστάτη σας, επιλέγοντας χαμηλότερη θερμοκρασία για τη νύχτα και για τις ώρες που απουσιάζετε από το σπίτι. Έτσι μπορείτε να περιορίσετε το κόστος θέρμανσης κατά 7-15%.
  • Προτιμήστε επιπλέον μικροσυσκευές θέρμανσης, αν η κεντρική θέρμανση δεν σας είναι απαραίτητη.
  • Τοποθετήστε φύλλα αλουμινίου στον τοίχο πίσω από τα θερμαντικά σώματα. Η απώλεια θερμότητας από τους τοίχους, την οροφή και το δάπεδο ανέρχεται συνήθως στο 50% και πλέον των συνολικών απωλειών θερμότητας ενός χώρου.
  • Τοποθετήσετε διπλά τζάμια στα παράθυρα, έτσι μειώνεται η θερμική ενέργεια που χάνεται από τα παράθυρα κατά 50-70%.
  • Μονώστε το σπίτι σας. Μονώστε τις δεξαμενές θερμού νερού, τους σωλήνες κεντρικής θέρμανσης και τις κοιλότητες των τοίχων.
  • Κλείστε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα. Χρησιμοποιείστε μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη.
  • Κλείνετε τα εξώφυλλα και τις κουρτίνες, έτσι όταν κάνει κρύο διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο και το αντίστροφο. Αντίθετα αξιοποιήστε την ηλιακή ενέργεια τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικές ημέρες κι αφήστε το φως να μπαίνει από τα νότια.
  • Μην υπερθερμαίνετε το νερό. Δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε τον λέβητα θερμού νερού σε θερμοκρασία άνω των 55 °C. Για λόγους περιβαλλοντολογικής οικονομίας ενέργειας, οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες μπορεί να είναι αυτόνομοι, ώστε ο θερμοσίφωνας να τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου λειτουργίας. Μια εξαιρετικά καλή ιδέα είναι η εκκίνησή τους να γίνεται απομακρυσμένα μέσω smart-phone. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς για τις νέες εξελίξεις στην συγκεκριμένη τεχνολογία.
  • Επενδύστε σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.
  • Αντικαταστήστε τις σόμπες αλογόνου ή τις ηλεκτρικές σόμπες με θερμοπομπούς.

Ενεργειακή Απόδοση και κατανάλωση ρεύματος

Όπως είπαμε προηγουμένως η κυβέρνηση έχει επενδύσει αρκετά στην αλλαγή συσκευών με βάση την ενεργειακή απόδοση, παρακάτω θα δείτε γρήγορα tips με ό,τι πρέπει να προσέξετε, ώστε να μην αποκτήσετε συσκευές που οδηγούν σε υπερβολική κατανάλωση ρεύματος:

  • Αγοράστε συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Επιλέξτε ψυγείο, πλυντήριο ρούχων ή άλλη οικιακή συσκευή µε το σήμα Α+++ (πράσινη σήμανση).
  • Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες για δροσιά. Οι ανεμιστήρες καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τα κλιματιστικά και δίνουν αίσθηση άνεσης. Για ακόμη πιο ευχάριστο και οικονομικό αποτέλεσμα στο κλίμα σας χρησιμοποιήστε τα συνδυαστικά με το κλιματιστικό στου 28°C.
  • Σβήνετε τα φώτα. Σβήνοντας 5 λαμπτήρες στα δωμάτια του σπιτιού σας, όταν δεν τους χρειάζεστε, μπορείτε να εξοικονομήσετε ως και 60 ευρώ (το χρόνο) και να αποφύγετε 400kg εκπομπών CO2. Αντικαταστήστε τις λάμπες πυρακτώσεως, με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Προτιμήστε ανοιχτόχρωμους τοίχους για πιο φωτεινό περιβάλλον. Μειώστε την φωτεινότητα οθόνης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  • Κλείνετε τους διακόπτες των συσκευών. Χρησιμοποιείτε το διακόπτη «ενεργοποίησης /απενεργοποίησης» της συσκευής. Το 40% περίπου της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει µία συσκευή τηλεόρασης, που λειτουργεί 3 ώρες την ημέρα και παραμένει σε κατάσταση αναμονής τις υπόλοιπες 21 ώρες, καταναλώνεται στην κατάσταση αναμονής.
  • Χρησιμοποιείτε πολύπριζο µε διακόπτη για τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνετε τον διακόπτη του πολύπριζου ώστε να εξοικονομείτε το 10% της ενέργειας όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.
  • Βγάλτε από την πρίζα το φορτιστή του κινητού σας. Ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένος µε το τηλέφωνο, καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.
Ηλεκτρικές συσκευές που αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος
Ηλεκτρικές συσκευές που αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κουζίνα

Μαγειρικά σκεύη σε κουζίνα - χημικές ουσίες
Μαγειρικά σκεύη σε κουζίνα / Φωτογραφία: Unsplash

Τι πρέπει να προσέξουμε στην κουζίνα, ώστε να αποφύγουμε την υψηλή κατανάλωση ρεύματος:

  • Τοποθετήστε το ψυγείο ή τον καταψύκτη μακριά από πηγές θερμότητας. Όταν βρίσκονται δίπλα σε µια πηγή θερμότητας καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια.
  • Κάνετε συχνά απόψυξη παλιών ψυγείων και καταψυκτών ή φροντίστε για την αντικατάστασή τους με καινούργια μοντέλα, τα οποία διαθέτουν αυτόματη λειτουργία απόψυξης.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας μεταξύ 1-4°C. Ο καταψύκτης πρέπει να ρυθμίζεται σε θερμοκρασία -18 °C. Η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 5% περίπου – χωρίς καμία διαφορά ως προς τη διατήρηση των τροφίμων.
  • Ξεσκονίζετε το ψυγείο σας. Τα σκονισμένα καλώδια στο πίσω μέρος του ψυγείου καταναλώνουν μέχρι και 30% επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια.
  • Μη βάζετε ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο. Εξοικονομείτε ενέργεια αν τα αφήσετε πρώτα να κρυώσουν.
  • Γεμίζετε τον καταψύκτη σας. Απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την ψύξη ενός γεμάτου καταψύκτη παρά ενός άδειου. Εάν δεν είναι γεμάτος, προσθέστε ορισμένες πλαστικές φιάλες αφού τις γεμίσετε µε νερό.
  • Ψήστε όλα τα φαγητά μαζί. Χρησιμοποιήστε στο έπακρο έναν ζεστό φούρνο και μειώσετε στο μισό την κατανάλωση αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.
  • Επιλέξετε τη χύτρα ταχύτητας εφόσον με τη χρήση της εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.
  • Επιλέξετε σκεύη που συγκρατούν την θέρμανση.
  • Σκεπάζετε τις κατσαρόλες όταν μαγειρεύετε, έτσι καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια, απλά μην ξεχάσετε να χαμηλώστε την θερμοκρασία ώστε να αποφύγετε υπερχείλιση λόγω του βρασμού.
  • Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά µάτια και το φούρνο.

Μπάνιο

Εικόνα από μπάνιο
Εικόνα από μπάνιο / Φωτογραφία: Pixabay

Πώς να αποφύγετε την υψηλή κατανάλωση ρεύματος όταν βρίσκεστε στο μπάνιο.

  • Κλείνετε τη βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, έτσι μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά λίτρα νερού κι ενέργειας.
  • Κάντε ντους αντί για μπάνιο σε μπανιέρα, έτσι ξοδεύετε μέχρι και 4 φορές λιγότερη ενέργεια.
  • Ελέγχετε την τουαλέτα σας για διαρροές. Με μια διαρροή στην τουαλέτα μπορούν να χαθούν 200 λίτρα νερού την ημέρα − όσα χάνονται αν τραβήξετε 50 φορές το καζανάκι.

Φερθείτε έξυπνα στο πλύσιμο

Τέλος, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι καταναλώνουμε αρκετή ενέργεια στο πλύσιμο, είτε τον ρούχων, είτε των πιάτων. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε απλές συμβουλές για το πώς θα περιορίσετε την κατανάλωση:

  • Γεμίζετε το πλυντήριο ρούχων και πιάτων. Αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε για τις μισές ποσότητες ρούχων ή πιάτων, χρησιμοποιείτε το οικονομικό πρόγραμμα.
  • Επιλέγετε χαμηλή θερμοκρασία. Σήμερα, τα απορρυπαντικά είναι τόσο αποτελεσματικά ώστε τα ρούχα και τα πιάτα σας καθαρίζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Αποφεύγετε την πρόπλυση. Τα σύγχρονα πλυντήρια επιτρέπουν να παρακάμπτετε αυτόν τον κύκλο, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%.
  • Σιδερώνετε τα ρούχα σας όλα µαζί. Εξοικονομείτε έτσι την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του σίδερου κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.

Οι συσκευές που «σκοτώνουν»

Καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε και τις συσκευές που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα στο σπίτι μας. Αυτές είναι οι:

  • Φούρνος
  • Θερμοσίφωνας ηλεκτρικός
  • Στεγνωτήριο
  • Σόμπες αλογόνου

Παράλληλα υπάρχουν και ορισμένες ακόμη ηλεκτρικές συσκευές που ναι μεν καταναλώνουν αρκετό ρεύμα, ωστόσο αυτό είναι λιγότερο σε σχέση με τις προαναφερθέντες:

  • Παλιά ψυγεία
  • Πλυντήριο
  • Κλιματιστικό



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση