14:49
27/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:49
27/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γέλεν: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή

Ο Τζο Μπάιντεν και η Τζάνετ Γέλεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τζο Μπάιντεν και η Τζάνετ Γέλεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

13.04.2022
21:05
Τελευταία ενημέρωση: 14/04/2022 • 7:32
Πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία «βλέπει» η Γέλεν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη δήλωσε σήμερα (13/4) η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ενώ όπως είπε ανησυχεί «ανησυχεί περισσότερο για τις προοπτικές ύφεσης» στην Ευρώπη, η οποία ήταν περισσότερο ευάλωτη σε διαταραχές στον ενεργειακό ανεφοδιασμό από τη Ρωσία.

Όπως είπε η Γέλεν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και ορισμένων μετάλλων, τροφοδοτώντας τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι πιθανό να αποτελέσει πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», είπε η Γέλεν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ισχυρή οικονομία οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «μια πολύ ισχυρή οικονομία και μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας» είπε η Γέλεν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με «ισχυρές πιέσεις στους μισθούς», τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο περαιτέρω πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας των lockdowns για την Covid-19 στην Κίνα.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να χάσει το αμερικανικό δολάριο, κάποια στιγμή στο μέλλον, την κυρίαρχη θέση του στην παγκόσμια οικονομία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε ότι θα περάσει «πολύς καιρός, αν (γίνει) ποτέ» κάτι τέτοιο.

Έκκληση στην Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο «ειδεχθής πόλεμος»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Κίνα και άλλες χώρες να βοηθήσουν να τερματιστεί ο «ειδεχθής πόλεμος» της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας στη διάρκεια ομιλίας της πως εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Δύσης αντιμετωπίζουν συνέπειες.

Η Γέλεν δήλωσε ότι ήλπιζε «διακαώς» ότι η Κίνα θα εκμεταλλευόταν θετικά την «ειδική σχέση» της με τη Ρωσία και είπε ότι η θέση του Πεκίνου στη διεθνή πολιτική σκηνή θα υποστεί πλήγμα εάν δεν το κάνει.

Η Κίνα δεν μπορεί να περιμένει πως η διεθνής κοινότητα θα σεβαστεί οποιεσδήποτε μελλοντικές εκκλήσεις από το Πεκίνο σχετικά με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αν δεν σεβαστεί αυτές τις αρχές στην Ουκρανία «τώρα που μετράει», ανέφερε.

«Η στάση του κόσμου απέναντι στην Κίνα και την προθυμία της να επιτύχει περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση, μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από την αντίδραση της Κίνας στο κάλεσμά μας για αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία», είπε η Γέλεν.

Οι ΗΠΑ θα καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για την «αποτρόπαια συμπεριφορά» της

Τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για την «αποτρόπαια συμπεριφορά» της και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

«Να είστε βέβαιοι, έως ότου ο Πούτιν δώσει τέλος στον ειδεχθή πόλεμο που επέλεξε, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τους εταίρους μας για να ωθήσουμε περαιτέρω τη Ρωσία προς την οικονομική, χρηματοπιστωτική και στρατηγική απομόνωση», δήλωσε.

Η ρωσική εισβολή έχει ωθήσει πολλές χώρες και εταιρείίες να υιοθετήσουν ενιαία στάση και να αποκόψουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει να διαμορφωθεί η παγκόσμια απάντηση σε άλλες «παγκόσμιες προκλήσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί», δήλωσε η Γέλεν.

Προειδοποίηση στις «αμέτοχες» χώρες

Προειδοποίησε τις χώρες που μέχρι σήμερα «παραμένουν αμέτοχες, ίσως βλέποντας μια ευκαιρία να κερδίσουν κάτι διατηρώντας τη σχέση τους με τη Ρωσία και γεμίζοντας το κενό που αφήνουν άλλοι», ότι τα κίνητρά τους ήταν κοντόφθαλμα.

Υποστήριξε ότι διακυβεύεται το μέλλον της διεθνούς τάξης και υπογράμμισε «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η ενωμένη συμμαχία… δεν θα είναι αδιάφορη απέναντι σε ενέργειες που υπονομεύουν τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλει».

Τα σχόλια της Γέλεν διατυπώνονται μερικές ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Ινδία, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ότι η αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον του Νέου Δελχί και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αμερικανική απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν πιέσεις στην Ινδία, την Κίνα και άλλες «αμέτοχες» χώρες να υιοθετήσουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στη Ρωσία και σε αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση