16:31
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:31
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ηλεκτροσόκ στην παγκόσμια οικονομία από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία

Εγκατάσταση εξόρυξης πετρελαίου με φόντο το ηλιοβασίλεμα / Φωτογραφία: Pixabay

Εγκατάσταση εξόρυξης πετρελαίου με φόντο το ηλιοβασίλεμα / Φωτογραφία: Pixabay

25.02.2022
00:01
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2022 • 8:27
Οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία προκαλούν τρυγμούς στην παγκόσμια οικονομία

Σοκ προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάνονται ασύλληπτα ποσά με το κλείσιμο των Χρηματιστηρίων ανά την Υφήλιο.

Εάν οι τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα, σημειώνει ανάλυση του Guardian, οι λογαριασμοί των βρετανικών νοικοκυριών σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 3.000 λίρες ως τον Οκτώβριο, δήλωσε ο αναλυτής της Investec Martin Young.

Η οικονομία των νοικοκυριών κινδυνεύει ακόμη περισσότερο. Οι λογαριασμοί αναμένεται άλλωστε να «φουσκώσουν» κατά 54% σε λίγο κάτω από 2.000 βρετανικές λίρες τον επόμενο μήνα, βάσει του ανώτατου ορίου τιμών της ρυθμιστικής αρχής.

Συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο έμεινα στο «κόκκινο», με τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο και τον Dax στη Φρανκφούρτη να υποχωρούν κατά 3,8%, ενώ η ιταλική borsa σημείωσε πτώση 4,1%. Από ασυγκράτητο «ξεπούλημα» σημαδεύτηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την εικόνα που καταγράφει σήμερα η παγκόσμια οικονομία.

Η αγορά διέσπασε καθοδικά τα επίπεδα των 900 και των 890 μονάδων, «σβήνοντας» τα κέρδη που κατέγραφε από τις αρχές του 2022, ενώ σήμερα «χάθηκαν» 4,2 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου

Το αργό μπρεντ, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την τιμή του πετρελαίου, ξεπέρασε τα 105 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η τιμή του κυμαινόταν στα 103,86 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο άνω του 7%, ενώ το αμερικανικό ελαφρύ αργό διαπραγματεύεται 5,3% υψηλότερα στα 97,32 δολάρια το βαρέλι.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, πουλώντας κυρίως το αργό της σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια, και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσφέροντας περίπου το 35% της ποσότητας που προμηθεύεται, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό το δεδομένο στην οικονομία.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν καταγράψει αύξηση άνω των 20 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές του 2022 λόγω φόβων ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας, διαταράσσοντας την τροφοδοσία και πληγώνοντας την ήδη εύθραυστη από την πανδημία οικονομία.

Η Ουκρανία «το καλάθι με ψωμί» της Ευρώπης

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι σημείωσαν άλμα 20% σε τιμή ρεκόρ των 344 ευρώ τον τόνο, τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων εννέα ετών. Η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και θεωρείται το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης. Αυτό απειλεί να ωθήσει τις ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων ακόμη υψηλότερα στο άμεσο μέλλον.

Ψωμί στο τραπέζι
Ψωμί στο τραπέζι / Photo by Franzi Meyer on Unsplash

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο πληθωρισμός ήταν ένας πονοκέφαλος για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες πολύ πριν ξημερώσει η 24η Φεβρουαρίου, ενώ μόνο στην Ελλάδα ανήλθε σε επίπεδα 20ετίας άνω του 6% πριν από δέκα ημέρες. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιούσε πριν από δύο εβδομάδες, πως οι βιαστικές κινήσεις θα έκαναν κακό στην οικονομία και θα έφερναν καταστροφικές συνέπειες στο πρόβλημα του πληθωρισμού. Και τότε η Γαλλίδα πολιτικός δεν είχε κατά νου μια πολεμική σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι τιμές του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του παλλαδίου και της πλατίνας, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το παλλάδιο, που χρησιμοποιείται κυρίως στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων, διαπραγματευόταν πάνω από 5% υψηλότερα σήμερα το απόγευμα, αφού άγγιξε τα 2.695,57 δολάρια ανά ουγγιά το πρωί, σημειώνοντας άνοδο 7% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς εξαγωγείς του ευγενούς μετάλλου στην παγκόσμια αγορά. Αντίστοιχα, η ρωσική Norilsk Nickel, ή Nornickel, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παλλαδίου στον κόσμο και σημαντικός προμηθευτής πλατίνας.

Στα τάρταρα και το ρωσικό ρούβλι

Το ρωσικό ρούβλι σημείωσε χαμηλό ρεκόρ στα 89,60 ανά δολάριο και αργότερα διαπραγματεύτηκε 7,2% χαμηλότερα στα 86,9. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ρωσικό νόμισμα είχε ανακάμψει περισσότερο αφού η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι θα παρέμβει για να στηρίξει το νόμισμα, πριν υποχωρήσει και πάλι.

Οι ρωσικές μετοχές σημείωσαν πτώση έως και 50% όταν συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Ο δείκτης RTS σε δολάρια κατέρρευσε κατά 49,93% στις πρώτες συναλλαγές και αργότερα διαπραγματεύτηκε 39% χαμηλότερα.

Σε ιστορικό χαμηλό κατρακύλησε το ρούβλι
Σε ιστορικό χαμηλό κατρακύλησε το ρούβλι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο δείκτης Moex σε ρούβλι υποχώρησε κατά 45% στα 1.690,13 και αργότερα σημείωσε πτώση 33%. Αυτές ήταν και οι πρώτες ενδείξεις πως ο πόλεμος θα στοιχίσει πολύ και στον Πούτιν, σύμφωνα με όσα είπε απόψε το βράδυ στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Οι εισηγμένες στο Λονδίνο ρωσικές εταιρείες υπέστησαν μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών τους, με την Sberbank να σημειώνει βουτιά 72% και την Gazprom να χάνει 30%. Τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 100 σημείωσαν οι ρωσικές μεταλλευτικές εταιρείες Polymetal, με πτώση σχεδόν 38%, και Evraz, με πτώση 30,3%.

Σε επίπεδα ρεκόρ το ρωσικό χρέος

Η Ρωσία αξιοποιεί τα χρήματα που λαμβάνει από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για να δημιουργήσει σημαντική άμυνα στην οικονομία. Η Μόσχα διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους περίπου 500 δισ. δολαρίων (442 δισ. ευρώ) και, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, έχει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εθνικού χρέους.

Την ώρα που το ελληνικό χρέος για παράδειγμα εκτοξεύεται στα 207,3% στη Ρωσία είναι κάτω από 20%. Ωστόσο σήμερα, και καθώς το ρωσικό κρατικό χρέος πωλείται, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς OFZ σε ρούβλια (τα οποία κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές), αυξήθηκαν στο 10,93%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.

Ουρανοξύστες και οδικό δίκτυο στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Μόσχα
Ουρανοξύστες και οδικό δίκτυο στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Μόσχα / Photo by Astemir Almov on Unsplash

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμαστεί για τις όποιες εξελίξεις στην οικονομία και έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για να προστατεύσει τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα πελατών της.

Το Ινστιτούτο του Κιέλου, ένα γερμανικό Think Tank, αναφέρει ότι η διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα μείωνε το ρωσικό ΑΕΠ κατά 3%, ενώ η διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου θα είχε ως αποτέλεσμα πλήγμα στη ρωσική οικονομία κατά 1,2%. Παρότι οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να προμηθεύονται ενέργεια από αλλού, η μείωση της προσφοράς θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση