Quantcast
04:38
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:38
28/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ενισχυμένη εποπτεία: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το τέλος της αυστηρής επιτήρησης

Σημαία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τον Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Σημαία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τον Παρθενώνα / Φωτογραφία: ΑΠΕ

20.08.2022
19:14
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2022 • 13:41
Τελείωσε η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα

Μία νέα εποχή διαγράφεται για την ελληνική οικονομία, μετά από 12 χρόνια με ενισχυμένη εποπτεία από τους θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική ημέρα, για μία μακρά περίοδο που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. «Τώρα ξεπροβάλλει ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ένας βασικός εθνικός στόχος επετεύχθη. Η χώρα μας, μετά από 12 χρόνια επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί την εξαίρεση στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Με αναρτήσεις τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία, λίγη ώρα μετά το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τι φέρνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Είναι μια έξοδος που έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια. Ήταν προγραμματισμένο να βγούμε τον Αύγουστο του 2022 αλλά έπρεπε η χώρα μας να περάσει από 14 μεταμνημονιακές αξιολογήσεις με θετικό πρόσημο.

Η Ελλάδα τα κατάφερε και έτσι περνά τώρα από ενισχυμένη εποπτεία σε καθεστώς απλής παρακολούθησης, που θα διαρκέσει ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχουν ληφθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μεταξύ των θετικών στοιχείων είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων της κυβέρνησης να ασκήσει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.

Τι αλλάζει από αύριο

Από τις 21 Αυγούστου, η χώρα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Ήτοι, εφεξής, όπως ανακοίνωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση