Quantcast
18:31
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:31
19/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΔΝΤ: Τροχοπέδη για την ανάκαμψη ο πληθωρισμός – Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του

Γραφικό που δείχνει επιχειρηματία να κρατάει τάμπλετ με οικονομικούς δείκτες / Φωτογραφία: Pixabay

Γραφικό που δείχνει επιχειρηματία να κρατάει τάμπλετ με οικονομικούς δείκτες / Φωτογραφία: Pixabay

14.04.2022
22:04
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2022 • 7:20
Ο πληθωρισμός και ο πόλεμος απειλούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Μεγάλο εμπόδιο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ο πληθωρισμός ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκερογκίεβα, σε ομιλία της εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

O πληθωρισμός αποτελεί ξεκάθαρο κίνδυνο για πολλές χώρες στον κόσμο και αποτελεί πολύ μεγάλο εμπόδιο για την παγκόσμια ανάκαμψη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάκαμψη

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα περαιτέρω αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 από το 4,4% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, πρόσθεσε η επικεφαλής του Ταμείου: «Ο πόλεμος και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν. Νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού θα μπορούσαν να εμφανισθούν. Οι σοδειές θα μπορούσαν να μειωθούν».

Το οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι το πιο πολύπλοκο που έχουμε ζήσει και απαιτεί τρομερά δύσκολες επιλογές, τόνισε.

«Πώς μπορούν οι υπεύθυνοι για την πολιτική να ελέγξουν τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο χρέος, διατηρώντας παράλληλα κρίσιμης σημασίας δαπάνες και διαμορφώνοντας τις βάσεις για μία διαρκή ανάπτυξη;» αναρωτήθηκε.

Πόλεμος, πανδημία, πληθωρισμός και χρέος τα «αγκάθια»

Αναφερόμενη στην αντίδραση που πρέπει να υπάρξει, επεσήμανε ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η εξουδετέρωση του πληθωρισμού και του χρέους.

«Σε οικονομικούς όρους, η ανάπτυξη μειώνεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται. Σε ανθρώπινους όρους, τα εισοδήματα του κόσμου μειώνονται και η ταλαιπωρία του αυξάνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ασφάλεια. Όπως είπε, αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνιστά μία φορολογία των απλών ανθρώπων που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Πρόσθεσε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να αποσταθεροποιηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες, κάτι που θα εμπέδωνε περισσότερο τον πληθωρισμό και θα έκανε δυσκολότερο τον έλεγχό του.

«Με δεδομένο το πρόβλημα αυτό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν αποφασιστικά, να αφουγκρασθούν τον σφυγμό της οικονομίας και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις πολιτικές», επεσήμανε.

«Πρέπει να υπάρξει προσεκτική προτεραιοποίηση των δαπανών»

Για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημόσιου χρέους, είπε ότι πρέπει να υπάρξει προσεκτική προτεραιοποίηση των δαπανών και να στοχεύουν αυτές στους περισσότερο ευάλωτους, προσθέτοντας ότι χρειάζονται αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανασφάλεια για τα τρόφιμα και ότι χρειάζεται μία πολυμερής πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί αυτή, καθώς διαφορετικά θα υπάρξει μεγαλύτερη πείνα φτώχεια και περισσότερες κοινωνικές αναταραχές.

Ανέφερε, επίσης, ότι η διπλή κρίση -του κορονοϊού και του πολέμου- περιπλέκεται περαιτέρω από τον κίνδυνο κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ, τονίζοντας ότι «ο κατακερματισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης αποτελεί ίσως την πιο σημαντική πρόκληση για το βασισμένο σε κανόνες πλαίσιο που καθόριζε τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις για περισσότερο από 75 χρόνια και βοήθησε να υπάρξουν σημαντική άνοδος του επιπέδου διαβίωσης σε όλο τον κόσμο».

Μαύρη πρόβλεψη για την Ευρωζώνη από την ΕΚΤ

Στο μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης, έκρουσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕΥ

Οι κίνδυνοι για μία μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ανέφερε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία έχουν μειωθεί.

Η ίδια κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το χρόνο που θα επιλέξει να αυξήσει τα επιτόκια αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν από τις αρχές Ιουλίου (δηλαδή λίγο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ΑΡΡ) έως και αρκετούς μήνες μετά».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της Ευρωζώνης

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ζώνης του ευρώ και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα.

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης, από την επίδραση των τρεχουσών κυρώσεων και από πιθανά περαιτέρω μέτρα.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Αβεβαιότητες

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις τρέχουσες αβεβαιότητες και παρακολουθούμε στενά τα εισερχόμενα στοιχεία σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη παρέμεινε ασθενής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

«Αρκετοί παράγοντες υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και την επόμενη περίοδο»

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι αρκετοί παράγοντες υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και την επόμενη περίοδο. Ο πόλεμος βαραίνει ήδη την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, μεταξύ άλλων λόγω της αβεβαιότητας που φέρνει.

Με τις τιμές τής ενέργειας και των εμπορευμάτων να αυξάνονται απότομα, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος ζωής και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στο εμπόριο, ενώ ένα νέο σύνολο μέτρων πανδημίας στην Ασία αυξάνει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες στην προμήθεια των εισροών τους, γεγονός που διαταράσσει την παραγωγή.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αντισταθμιστικοί παράγοντες που στηρίζουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη, όπως τα αντισταθμιστικά δημοσιονομικά μέτρα και η δυνατότητα των νοικοκυριών να αντλήσουν από τις οικονομίες που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θεωρεί ότι η στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής παραμένουν κρίσιμες. Επιπλέον, η επιτυχής υλοποίηση των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ Next Generation θα επιταχύνει την ενεργειακή και την πράσινη μετάβαση. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας στη ζώνη του ευρώ.

Στο 7,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο, από 5,9% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου και τώρα βρίσκονται 45% πάνω από το επίπεδό τους πριν από ένα χρόνο. Εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία του υψηλού ποσοστού πληθωρισμού.

Οι δείκτες που βασίζονται στην αγορά υποδηλώνουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα, αλλά στη συνέχεια θα μετριαστούν σε κάποιο βαθμό.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και παραγωγής, ιδίως στην υψηλότερη τιμή των λιπασμάτων, τα οποία συνδέονται εν μέρει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα το Δ.Σ. της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την προγενέστερη απόφαση του οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ΑΡΡ να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και συμμετείχε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας μέσω τηλεδιάσκεψης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση