Quantcast
19:30
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:30
28/03/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πώς αντιδρά η αγορά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Βλέπουν «ανάσα για τις επιχειρήσεις»

Πολίτης κοιτάζει τις τιμές σε μανάβικο σούπερ μάρκετ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Πολίτης κοιτάζει τις τιμές σε μανάβικο σούπερ μάρκετ / Φωτογραφία: Eurokinissi

17.03.2022
18:16
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2022 • 21:26
Πώς είδαν οι φορείς της αγοράς τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ενεργειακό κόστος, λένε φορείς της αγοράς, ωστόσο θεωρούν πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να σταματήσουν εδώ, καθώς  δεν φτάνουν λόγω της πληθωριστικής απειλής.

ΕΒΕΑ: Μέτρα κοινωνικά δίκαια και στοχευμένα

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών ενάντια στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρα κοινωνικά δίκαια και στοχευμένα, ώστε να παρέχουν ανακούφιση σε όσους δυσκολεύονται περισσότερο», δήλωσεε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος, μετά την εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς των νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπονομεύουν την παράλληλη προσπάθεια της χώρας να αποκαταστήσει συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, η οποία είναι απαραίτητη αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμα επιτόκια δανεισμού, τόσο για το δημόσιο όσο και για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι κρίσιμο ζητούμενο σήμερα, σε μια περίοδο όπου στις αγορές επικρατεί αναστάτωση και αναμένεται αύξηση του κόστους του χρήματος διεθνώς.

Τα μέτρα αυτά, στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και να οδηγηθεί ξανά σε δημοσιονομικό αδιέξοδο, μνημόνια και ύφεση.

Βεβαίως, οι προσπάθειες της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να σταματήσουν εδώ. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει περισσότερο αποφασιστική και συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, αλλά και την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας στις τιμές της ενέργειας. Πρέπει να διεκδικήσει την πραγματοποίηση των μεγάλων έργων διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η οποία είναι η φθηνότερη και φιλικότερη για το περιβάλλον μορφή ενέργειας.

Για να επιτύχει τη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη που θέλουμε, η χώρα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερο λαϊκισμό».

ΕΣΕΕ: Ενεργειακή «ανάσα» για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την άμεση ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων απαντά ουσιαστικά στα βασικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου, όπως είχαν τεθεί στην συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια σε συνάντησή της με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

«Τόσο ο διπλασιασμός της επιδότησης από τα 65 ευρώ/MWH στα 130 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις όσο, ακόμη περισσότερο, η πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWH στο σύνολο της κατανάλωσης για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25kVA αντανακλούν τον πυρήνα των θέσεων που έχει εκφράσει η Συνομοσπονδία για στοχευμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους της αγοράς.

Μάλιστα, η απόφαση για αναδρομική επιδότηση που θα αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και πάλι αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA είναι ιδιαίτερα επιβοηθητική για τη βιωσιμότητά τους, καθώς -σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις- έχει στόχο να απορροφήσει αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά πως παρά το ενισχυμένο πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι αβεβαιότητες που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα χαμηλώσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως για το λιανεμπόριο, το οποίο διάγει από το περασμένο φθινόπωρο μία παρατεταμένη περίοδο έλλειψης ρευστότητας. Σε αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον επισημαίνουμε ότι θα απαιτηθεί η συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, η συνεχής συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείς της αγοράς και η διατήρηση της “πολεμικής” ετοιμότητας στην ανταπόκριση των συναρμόδιων υπουργείων στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων».

Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα

Η ελληνική κυβέρνηση, πρωτοπορώντας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει θέσει σε εφαρμογή μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας τα οποία βρίσκονται αναμφισβήτητα στην ορθή κατεύθυνση, δεδομένου και του δημοσιονομικού πλαισίου που υφίσταται, αυτό επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς (ΣΒΑΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, οι Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι τονίζουν ακόμη ότι:

«Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, επιτείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με αποτέλεσμα τις πρωτοφανείς επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία.

Οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές ενέργειας σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής μεταποίησης, ελήφθησαν υπόψη στην αναδιαμόρφωση των μέτρων στήριξης που εξαγγέλθηκαν σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αποσκοπούν καταφανώς στην περαιτέρω στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συνεχίζουν να αποτελούν σταθερούς και αξιόπιστους συνομιλητές με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσεως μέσω των βραχυπρόθεσμων ενεργειών αλλά και των μεσο-μακροπρόθεσμων που συζητούνται σε τακτική βάση και για τις οποίες διαπιστώνεται ταύτιση απόψεων».

ΒΕΑ: Ανάσα για τις επιχειρήσεις, όμως απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποτελούν αναμφίβολα μια ανάσα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται αρκετά, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έκρηξη του κόστους ενέργειας και το κύμα «ακρίβειας» που την σαρώνει, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), σημειώνοντας ότι «πρόκειται απλά, για μέτρα που στοχεύουν να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που χτυπά την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία».

Όπως σημειώνεται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας – άκουσαν με ικανοποίηση την υλοποίηση τριών σημαντικών μέτρων που είχαν ζήτησαν πρόσφατα:

«-Από μεν τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη, η παράταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15%, αλλά και η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του επιστρεπτέου ποσού από 60 στις 96 δόσεις.

-Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η αναδρομική επιδότηση για 3 μήνες, σε ποσοστό 80% επί της ρήτρας αναπροσαρμογής, που καλύπτει σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο, προσλαμβάνει ακόμη η σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, για τη στήριξη των μικρομεσαίων, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεων, η συνέχιση της επιδότησης του φυσικού αερίου, η μείωση της τιμής του πετρελαίου για τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους αγρότες. Ωστόσο, ο κλοιός γύρω από την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων είναι πλέον ασφυκτικός και απαιτείται να δοθεί άμεσα συνέχεια από την Κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και οι θέσεις εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης 3,2 εκατ. πολιτών, 1,4 εκατ. νοικοκυριών και χιλιάδων επιχειρήσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εξειδίκευσε το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο με τους υπουργούς, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Γεωργαντά, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκονται σίγουρα στην σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούν να δώσουν λύση στην πληθωριστική απειλή, ούτε και να θεωρηθούν μέτρα που θα στηρίξουν αποτελεσματικά την κοινωνία και θα δώσουν ώθηση για να ξεπεραστεί και η νέα κρίση.

Το μέγεθός της όμως, είναι τέτοιο, που για να ξεπεραστεί πρέπει να διατεθούν «όπλα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αξιοποιηθεί κάθε θεσμικό εργαλείο που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της και κάθε διαθέσιμο ποσό σε διαρθρωτικά ταμεία για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ακρίβεια. Η κυβέρνηση έκανε την αρχή, αλλά οφείλει να επιμείνει στις προτάσεις που έχει καταθέσει για μια αποτελεσματική και άμεση κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου».

ΓΣΕΒΕΕ: Μέτρα βοήθημα, αλλά όχι λύση στην πληθωριστική απειλή

Από την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σημειώνει ότι η στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών  είναι προφανώς ευπρόσδεκτο.

«Ωστόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ανέλυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης  παρόλο που είναι θετικά,  δεν αρκούν  για να δημιουργήσουν το ισχυρό ανάχωμα που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζονται για να  ανταπεξέλθουν στην καταιγίδα των ανατιμήσεων που βιώνουν καθημερινά», τονίζεται στην ανακοίνωση

«Είναι “μέτρα βοήθημα” αλλά όχι “λύση στην πληθωριστική απειλή”.

Με τον ρυθμό που αυξάνονται οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών (σιτηρά, έλαια κλπ) φοβόμαστε ότι βαδίζουμε με ταχύτητα σε εκ νέου φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα πρέπει να συμπληρωθούν με επιπρόσθετα», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.

Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ

  • Πλήρης κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
  • Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα, με εξαίρεση τα είδη πολυτελείας.
  • Αύξηση του μέρους των ενισχύσεων που αναλογεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, από το σύνολο των επιδοτήσεων. Αυτό προϋποθέτει εκτός από την εξειδίκευση της 1ης παρέμβασης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών  και την αύξηση του συνολικού ποσού (640 εκ €).
  • Έλεγχος της αγοράς σε όλη την κλίμακα (και όχι μόνο στο εμπόριο) για να εξακριβωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να βεβαιωθεί κατά πόσο υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
  • Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών. Η περαιτέρω αύξηση της περιόδου αποπληρωμής (από 60 σε 96 δόσεις) αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει. Απλώς για μια ακόμη φορά το μεταθέτει.
  • Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Τέλος, με  αφορμή το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών που αναγνώρισε ότι τα μέτρα βάζουν φρένο στις αυξήσεις χωρίς να τις καλύπτουν πλήρως, τονίζουμε ότι ενίοτε το φρένο δεν αποτρέπει το ατύχημα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι δηλώσεις του κ. Καββαθά στο Open για τα μέτρα της κυβέρνησης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση