Το Μουντιάλ του Κατάρ μετράει ήδη τέσσερις νοκ άουτ αναμετρήσεις που κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, με την Κροατία να προκρίνεται τόσο στη φάση των «16» όσο και στα προημιτελικά από την άσπρη βούλα.
Η «Χρβάτσκα» μπορεί να εξελίσσεται σε… εξπέρ στις εκτελέσεις από τα εννέα μέτρα, αλλά είναι η χώρα με το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία των Μουντιάλ;
Το ΑΠΕ παρουσιάζει την πεντάδα των χωρών με το καλύτερο ρεκόρ στα πέναλτι στην Ιστορία των Μουντιάλ:
Στην πέμπτη θέση η Γαλλία
Οι νυν παγκόσμιοι πρωταθλητές Γάλλοι κατατάσσονται στην πέμπτη θέση στον κόσμο στη διαδικασία των πέναλτι, με ρεκόρ 2/4 σε προηγούμενες διοργανώσεις. Οι «τρικολόρ» ευστόχησαν στα μοναδικά πέναλτι τους σε Παγκόσμια Κύπελλα, αρχικά στον προημιτελικό του 1986, απέναντι στη Βραζιλία και στη συνέχεια εναντίον της Ιταλίας το 1998.
Ωστόσο, στις πιο πρόσφατες διοργανώσεις δεν έχουν βρει δίχτυα, ενώ ηττήθηκαν και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στα πέναλτι από την Ιταλία. Η άλλη ήττα της Γαλλίας στη διαδικασία των πέναλτι είχε έρθει το 1982 από τη Δυτική Γερμανία, όταν αποκλείστηκε στην ημιτελική φάση του τουρνουά.

Ενόψει του εφετινού ημιτελικού και την προοπτική πρόκρισής της στον τελικό, η Γαλλία καλείται να βελτιώσει το ρεκόρ των πέναλτι της σε Παγκόσμια Κύπελλα, εάν θέλει να κερδίσει τη φετινή διοργάνωση.
Τέταρτη η Βραζιλία
Παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκε από τη φετινή διοργάνωση από την Κροατία στα πέναλτι, η Βραζιλία κατέχει το τέταρτο καλύτερο ρεκόρ από τα εννέα μέτρα σε προηγούμενες διοργανώσεις, έχοντας πανηγυρίσει στις τρεις από τις πέντε διαδικασίες.
Οι τρεις νίκες ήρθαν το 1994, το 1998 και το 2008 αντίστοιχα, αλλά η πιο εντυπωσιακή εμφάνιση τους από την άσπρη βούλα ήταν σίγουρα αυτή που τους χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994.

Η Βραζιλία πέτυχε τη νίκη με 3-2 επί της Ιταλίας το 1994, με τους Φράνκο Μπαρέζι, Ντανιέλε Μασάρο και Ρομπέρτο Μπάτζιο να χάνουν όλα τα κρίσιμα πέναλτι για να παραδώσουν στη Βραζιλία το στέμμα.
Η τελευταία φορά που αγώνας κρίθηκε από τα εννέα μέτρα για την Βραζιλία δεν είχε ευτυχή κατάληξη για τους 5 φορές νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς υπέστησαν ήττα σοκ εφέτος από την Κροατία.
Η ανίκητη Κροατία
Οι εφετινοί ήρωες της διαδικασίας των πέναλτι είναι το νούμερο τρία στη λίστα και η Κροατία όχι μόνο μετράει τέσσερις νίκες στη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά έχει επίσης ρεκόρ 100% όταν το ματς οδηγείται εκεί.

Οι δύο πρώτες φορές που η Κροατία οδηγήθηκε στα πέναλτι σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στην προηγούμενη διοργάνωση, αποκλείοντας τόσο τη Δανία όσο και τη γηπεδούχο Ρωσία.
Οι δύο τελευταίες νίκες για την Κροατία ήρθαν και οι δύο στο Κατάρ φέτος, καθώς προσπέρασαν το εμπόδιο της Ιαπωνίας στη φάση των 16, ακολουθούμενη από μια τεράστια νίκη εναντίον της Βραζιλίας.
Στη δεύτερη θέση η Γερμανία
Η Γερμανία είναι εξαιρετική στα πέναλτι, ωστόσο βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας. Παρά την κακή απόδοση σε πιο πρόσφατες διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Γερμανία είναι αναμφίβολα μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο από τα εννέα μέτρα, χωρίς να έχει ηττηθεί στα πέναλτι.

Οι Γερμανοί έδειξαν για πρώτη φορά το ταλέντο τους το 1982 νικώντας τη Γαλλία στον ημιτελικό. Οι άλλες τρεις νίκες της Γερμανίας στα πέναλτι ήρθαν εναντίον του Μεξικού το 1986 (προημιτελικός), της Αγγλίας το 1990 (ημιτελικός) και της Αργεντινής το 2006 (προημιτελικός).
Πρώτη η Αργεντινή στη διαδικασία των πέναλτι
Η Αργεντινή μπορεί να ηττήθηκε μία φορά από την άσπρη βούλα (από τη Γερμανία το 2006), ωστόσο κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας ως η μόνη ομάδα στον κόσμο που έχει κερδίσει πέντε φορές στη διαδικασία των πέναλτι στην ιστορία των διοργανώσεων. Η πιο εμβληματική νίκη της Αλμπισελέστε σημειώθηκε το 2014, όταν αντιμετώπισαν την Ολλανδία στον προημιτελικό.

Η Αργεντινή πέρασε την αντίπαλό με 4-2, με τους Ολλανδούς να έχουν μοιραίους τους Γουέσλεϊ Σνάιντερ και Ρον Φλάαρ. Οι Ολλανδοί έπεσαν θύματα της και εφέτος στο Κατάρ, ενώ οι άλλες τρεις νίκες της Αργεντινής στα πένταλτι ήρθαν εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1990 (προημιτελικός), της Ιταλίας το 1990 (ημιτελικός) και της Αγγλίας το 1998 (φάση των 16).
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Μουντιάλ 2022
Στις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε το Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ, το πρώτο τουρνουά που θα διεξαχθεί στον αραβικό κόσμο και επίσης εκείνο που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε μουσουλμανική χώρα στην ιστορία του θεσμού.
Επιπλέον αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν 32 ομάδες, καθώς στην επόμενη «σύναξη» των γιγάντων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην Αμερική, το 2026, οι ομάδες θα αυξηθούν σε 48.

Στη φάση των ομίλων είδαμε μερικά συναρπαστικά παιχνίδια ενώ δεν έλειψαν και οι μεγάλες εκπλήξεις καθώς εκτός συνέχειας από πολύ νωρίς έμειναν δυο από τα φαβορί, η Γερμανία και το Βέλγιο αλλά και παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Ουρουγουάη.
Οι εκπλήξεις δεν έλειψαν ούτε στη φάση των «16» όπου η Ισπανία έμεινε εκτός στη διαδικασία των πέναλτι από το Μαρόκο.
Το Μουντιάλ 2022 όμως κατέχει μια ακόμη πρωτιά – πρωτοτυπία. Το ιδιαίτερα ζεστό κλίμα της χώρας και συγκεκριμένα η έντονη ζέστη που επικρατεί στο Κατάρ κατά τους θερινούς μήνες, οδήγησαν στην απόφαση η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Έτσι, για πρώτη φορά οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο – τουλάχιστον εκείνοι του βόρειου ημισφαιρίου – δεν θα παρακολουθήσουν τους αγώνες με φανελάκι και μπύρα, αλλά με πουλόβερ και ζεστό κρασί!
Δυστυχώς, η φετινή διοργάνωση ξεκινά με μια σκιά, καθώς δεκάδες είναι οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών που επιστρατεύτηκαν για να κατασκευαστούν τα γήπεδα στο Κατάρ, με τη Διεθνή Αμνηστία να αναφέρεται στον μυστηριώδη θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Φυσικά, το Μουντιάλ 2022 δεν είναι θα «χτυπά» μόνο στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά και στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατομμυρίων σπιτιών ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός του εκάστοτε μουντιάλ θεωρείται το μεγαλύτερο αθλητικό, τηλεοπτικό γεγονός του πλανήτη, το οποίο παρακολουθούν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι!
Στα καθ’ ημάς, το σύνολο των αγώνων, από το εναρκτήριο παιχνίδι, στις 20 Νοεμβρίου, έως τον μεγάλο τελικό στις 18 Δεκεμβρίου ήταν να προβληθούν από το ειδικό θεματικό κανάλι FIFA World CupTM του ΑΝΤ1+ αλλά τα τεχνικά προβλήματα ανάγκασαν τον ΑΝΤ1 να δείξει όλα τα παιχνίδια σε ελεύθερη μετάδοση.