Την προσωρινή διακοπή της αναμέτρησης Πορτογαλία – Ουρουγουάη για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ 2022 έφερε η εισβολή ενός ακτιβιστή.
Ειδικότερα, ο ακτιβιστής έκανε «ντου» στο 51′ του αγώνα μπαίνοντας στο χορτάρι με τον ρέφερι Αλιρεζά Φαγκάνι να διακόπτει προσωρινά το ματς.
Ο άνδρας που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο φορούσε μπλουζάκι υποστήριξης στις γυναίκες του Ιράν ενώ κρατούσε και σημαία με το ουράνιο τόξο, καταδεικνύοντας έτσι τα δυο μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα των ημερών.
Οι προηγούμενες διαμαρτυρίες στο Μουντιάλ 2022
Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες, πολιτικό μήνυμα στους φρουρούς της Επανάστασης έστειλε Ιρανή από το Κατάρ κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ουαλία για το Μουντιάλ 2022!
Κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, κι αφού οι παίκτες του Ιράν ουσιαστικά αναγκάστηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε μια Ιρανή να έχει σηκώσει φανέλα με το όνομα της Μαχσά Αμινί!
Μήνυμα για τις διακρίσεις έστειλαν και οι Γερμανοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν «φιμωμένοι» στον αγώνα με την Ιαπωνία.
Στην αναμνηστική φωτογραφία του παιχνιδιού, οι παίκτες έκλεισαν το στόμα με το χέρι τους. Με αυτόν τον τρόπο έδειξαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της FIFA να τιμωρήσει όσους φορέσουν στα γήπεδα του Μουντιάλ το περιβραχιόνιο «OneLove», το οποίο συμβολίζει τον αγώνα κατά κάθε μορφής διακρίσεων.
Η ρεπόρτερ που δεν «μάσησε»
Μπορεί οι αρχηγοί εθνικών ομάδων εν τέλει να μην φορέσουν το περιβραχιόνιο «One Love», κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει για την ρεπόρτερ του BBC Άλεξ Σκοτ.
Η Άλεξ Σκοτ παρουσιάστηκε στην ζωντανή σύνδεση του καναλιού μέσα από το γήπεδο που διεξήχθη το παιχνίδι της Αγγλίας με το Ιράν την Δευτέρα φορώντας το περιβραχιόνιο του «OneLove» στο χέρι της σε μία εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου.
Alex Scott sports the #OneLove armband after England’s decision to abandon the gesture over FIFA sanctions#FIFAWorldCup pic.twitter.com/BvBDD5BFX0
— Mirror Football (@MirrorFootball) November 21, 2022
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Μουντιάλ 2022
Στις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε το Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ, το πρώτο τουρνουά που θα διεξαχθεί στον αραβικό κόσμο και επίσης εκείνο που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε μουσουλμανική χώρα στην ιστορία του θεσμού.
Επιπλέον αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν 32 ομάδες, καθώς στην επόμενη «σύναξη» των γιγάντων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην Αμερική, το 2026, οι ομάδες θα αυξηθούν σε 48.
Το Μουντιάλ 2022 όμως κατέχει μια ακόμη πρωτιά – πρωτοτυπία. Το ιδιαίτερα ζεστό κλίμα της χώρας και συγκεκριμένα η έντονη ζέστη που επικρατεί στο Κατάρ κατά τους θερινούς μήνες, οδήγησαν στην απόφαση η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Έτσι, για πρώτη φορά οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο – τουλάχιστον εκείνοι του βόρειου ημισφαιρίου – δεν θα παρακολουθήσουν τους αγώνες με φανελάκι και μπύρα, αλλά με πουλόβερ και ζεστό κρασί!
Δυστυχώς, η φετινή διοργάνωση ξεκινά με μια σκιά, καθώς δεκάδες είναι οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών που επιστρατεύτηκαν για να κατασκευαστούν τα γήπεδα στο Κατάρ, με τη Διεθνή Αμνηστία να αναφέρεται στον μυστηριώδη θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Φυσικά, το Μουντιάλ 2022 δεν είναι θα «χτυπά» μόνο στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά και στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατομμυρίων σπιτιών ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός του εκάστοτε μουντιάλ θεωρείται το μεγαλύτερο αθλητικό, τηλεοπτικό γεγονός του πλανήτη, το οποίο παρακολουθούν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι!
Στα καθ’ ημάς, το σύνολο των αγώνων, από το εναρκτήριο παιχνίδι, στις 20 Νοεμβρίου, έως τον μεγάλο τελικό στις 18 Δεκεμβρίου θα προβληθεί από το ειδικό θεματικό κανάλι FIFA World CupTM του ΑΝΤ1+ ενώ 32 αγώνες θα μεταδοθούν από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.