03:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Αλλεργία» στη διαφορετικότητα στο Μουντιάλ του Κατάρ – Απαγόρευσαν την είσοδο σε δημοσιογράφο που φορούσε μπλουζάκι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας / Φωτογραφία: Unsplash

Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας / Φωτογραφία: Unsplash

21.11.2022
23:45
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2022 • 12:55
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος προσπάθησε να μπει σε γήπεδο του Μουντιάλ του Κατάρ

«Αλλεργία» στη διαφορετικότητα έχουν στο Μουντιάλ του Κατάρ, όπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές, καθώς απαγόρευσαν την είσοδο στο γήπεδο σε έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που φορούσε ένα μπλουζάκι με ουράνιο τόξο, προκειμένου να υποστηρίξει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Ο Γκραντ Γουάλ, πρώην δημοσιογράφος του Sports Illustrated που τώρα διατηρεί τη δική του ιστοσελίδα, δήλωσε ότι η ασφάλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του απαγόρευσε την είσοδο στο πρώτο παιχνίδι των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ουαλία στο στάδιο Ahmad Bin Ali της πόλης Αλ-Ραγιάν και του ζήτησε να βγάλει τo t-shirt του. Ανέφερε επίσης ότι του κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνό του όταν έγραψε στο Twitter για το περιστατικό.

«Είμαι καλά, αλλά αυτό ήταν μια περιττή δοκιμασία», έγραψε ο Γουάλ στο Twitter, δηλώνοντας αργότερα ότι τον πλησίασε ένας άνθρωπος της ασφαλείας, του ζήτησε συγγνώμη και του επέτρεψε να μπει στο χώρο. Αργότερα έλαβε επίσης συγγνώμη από έναν εκπρόσωπο της FIFA.

Κινδυνεύουν με τιμωρία όσοι παίκτες φορέσουν περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο στο Μουντιάλ του Κατάρ

Σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζει να βρίσκεται η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ με όσους ποδοσφαιριστές επιθυμούν να μετάσχουν στο Κίνημα «One Love».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια από τη FIFA στον Χάρι Κέιν και σε άλλους αρχηγούς εθνικών ομάδων να φορούν τα περιβραχιόνια με το ουράνιο τόξο, τα οποία προάγουν τη διαφορετικότητα και την ένταξη και είναι κατά των διακρίσεων, στο Κατάρ – όπου οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και η προώθηση σχέσεων ομοφυλοφίλων έχουν ποινικοποιηθεί.

Τώρα, η Αγγλία και οι ομάδες όπως η Γερμανία, η Ουαλία και η Γαλλία βρίσκονται σε μια πορεία σοβαρής σύγκρουσης τόσο με την FIFA όσο και με το ίδιο το κράτος του Aραβικού Κόλπου, με το τουρνουά μόλις δύο μήνες μακριά, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Τα περιβραχιόνια θα φορεθούν στον τελευταίο γύρο των αγώνων του Nations League, αφού προηγουμένως δώσει άδεια η UEFA. Ωστόσο, το «πράσινο φως» δεν έχει δοθεί ακόμη από τη FIFA, παρά το γεγονός ότι η Αγγλία υπέβαλλε σχετικό αίτημα.

https://twitter.com/XIfutball_/status/1572546692578447364

H απόφαση έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις με τον πρόεδρο της γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) Μπερντ Νόιεντορφ να την περιγράφει ως «επίδειξη ισχύος», «ξεκάθαρη απειλή» και «χαμηλό χτύπημα».

Μάλιστα υπήρξε και η Άλεξ Σκοτ, η ρεπόρτερ που δεν «μάσησε» και  παρουσιάστηκε στην ζωντανή σύνδεση του BBC μέσα από το γήπεδο που διεξήχθη το παιχνίδι της Αγγλίας με το Ιράν φορώντας το περιβραχιόνιο του «OneLove» στο χέρι της σε μία εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Πρέπει να δοθεί άδεια πριν φορεθούν τα περιβραχιόνια για το OneLove

Πρέπει να δοθεί άδεια πριν φορεθούν τα περιβραχιόνια, σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA. Σε όσους εμπλέκονται, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επίσης η Δανία, το Βέλγιο και η Σουηδία, θα μπορούσε ακόμη και να αποκλειστούν από το τουρνουά – ωστόσο, αυτή η προοπτική θεωρείται «πολύ απίθανη».

Η κατάσταση έχει ήδη δημιουργήσει διπλωματική «καταιγίδα». Το 2018, η FA (Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αγγλίας) υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Κατάρ.

Αυτή η συμφωνία θεωρήθηκε ως «συμφωνία συνεργασίας» και οι αξιωματούχοι στο Κράτος του Κόλπου λέγεται ότι δεν έχουν εντυπωσιαστεί καθώς δεν ζητήθηκε η γνώμη τους για τα περιβραχιόνια. Θεωρείται ότι το «μπαλάκι» είναι πλέον στο γήπεδο του Κατάρ. Αναμένεται να επικοινωνήσουν με τη FIFA για τα επόμενα βήματα.

Η Ολλανδία ξεκίνησε την εκστρατεία OneLove πριν από το Euro 2020.

«Είναι τιμή μου που θα συμμετάσχω με τους συναδέλφους μου αρχηγούς της εθνικής ομάδας για να υποστηρίξω τη σημαντική εκστρατεία του OneLove», είπε ο Κέιν, ο οποίος θα φορέσει το περιβραχιόνιο όταν η Αγγλία θα αντιμετωπίσει την Ιταλία αύριο το βράδυ.

«Ως αρχηγοί μπορεί όλοι να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον στο γήπεδο, αλλά είμαστε ενωμένοι ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης.

https://twitter.com/YouCanPlayTeam/status/1572651066046685185

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Μουντιάλ 2022

Στις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε το Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ, το πρώτο τουρνουά που θα διεξαχθεί στον αραβικό κόσμο και επίσης εκείνο που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε μουσουλμανική χώρα στην ιστορία του θεσμού.

Επιπλέον αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν 32 ομάδες, καθώς στην επόμενη «σύναξη» των γιγάντων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην Αμερική, το 2026, οι ομάδες θα αυξηθούν σε 48.

«Αλλεργία» στη διαφορετικότητα στο Μουντιάλ του Κατάρ - Απαγόρευσαν την είσοδο σε δημοσιογράφο που φορούσε μπλουζάκι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
Εικόνα από το Κατάρ λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ / Φωτογραφία: Twitter

Το Μουντιάλ 2022 όμως κατέχει μια ακόμη πρωτιά – πρωτοτυπία. Το ιδιαίτερα ζεστό κλίμα της χώρας και συγκεκριμένα η έντονη ζέστη που επικρατεί στο Κατάρ κατά τους θερινούς μήνες, οδήγησαν στην απόφαση η διοργάνωση να πραγματοποιηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Έτσι, για πρώτη φορά οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο – τουλάχιστον εκείνοι του βόρειου ημισφαιρίου – δεν θα παρακολουθήσουν τους αγώνες με φανελάκι και μπύρα, αλλά με πουλόβερ και ζεστό κρασί!

Οι άσοι του ποδοσφαίρου που αναμένουμε να ξεχωρίσουν στο Μουντιάλ 2022
Οι άσοι του ποδοσφαίρου που αναμένουμε να ξεχωρίσουν στο Μουντιάλ 2022

Δυστυχώς, η φετινή διοργάνωση ξεκινά με μια σκιά, καθώς δεκάδες είναι οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών που επιστρατεύτηκαν για να κατασκευαστούν τα γήπεδα στο Κατάρ, με τη Διεθνή Αμνηστία να αναφέρεται στον μυστηριώδη θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Φυσικά, το Μουντιάλ 2022 δεν είναι θα «χτυπά» μόνο στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά και στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατομμυρίων σπιτιών ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός του εκάστοτε μουντιάλ θεωρείται το μεγαλύτερο αθλητικό, τηλεοπτικό γεγονός του πλανήτη, το οποίο παρακολουθούν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι!

Δες παντού το Μουντιάλ 2022
Δες παντού το Μουντιάλ 2022

Στα καθ’ ημάς, το σύνολο των αγώνων, από το εναρκτήριο παιχνίδι, στις 20 Νοεμβρίου, έως τον μεγάλο τελικό στις 18 Δεκεμβρίου θα προβληθεί από το ειδικό θεματικό κανάλι FIFA World CupTM του ΑΝΤ1+ ενώ 32 αγώνες θα μεταδοθούν από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση