Quantcast
03:09
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:09
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Η ΕΕ ζητά από τη FIFA να αποζημιώσει τις οικογένειες των εργατών που πέθαναν στο Κατάρ

Το πανό των οπαδών της Ντόρτμουντ για το Μουντιάλ στο Κατάρ / Φωτογραφία: Twitter

Το πανό των οπαδών της Ντόρτμουντ για το Μουντιάλ στο Κατάρ / Φωτογραφία: Twitter

24.11.2022
18:02
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2022 • 22:05
Η ΕΕ «ξύπνησε» και ζητά από τη FIFA να παρέμβει για τους μετανάστες-εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ

Να αποζημιώσει η FIFA τις οικογένειες των μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και των εργατών που υπέστησαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης τις αρχές του Κατάρ να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ.

Το ψήφισμα εξέφρασε επίσης λύπη για τις αναφορές σχετικά με καταπατήσεις δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Κατάρ και κάλεσε τη χώρα να αποποινικοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Μερικοί ευρωβουλευτές φορούσαν το περιβραχιόνιο «OneLove» το οποίο αρχηγοί επτά ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν έπειτα από πίεση της FIFA.

Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχόλια.

Αφότου η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2010 η χώρα άλλαξε ορισμένους από τους εργασιακούς της νόμους και ενόψει του Μουντιάλ, οι διοργανωτές είπαν κατ΄επανάληψη ότι οι πάντες είναι καλοδεχούμενοι – αν και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) ανέφερε πως άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ συνελήφθησαν κατά την περίοδο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Το «ματωμένο» Μουντιάλ του Κατάρ

Το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ έκανε σέντρα την ώρα που ωστόσο πλανάται πάνω ένα «μαύρο σύννεφο», λόγω των θανάτων των εργατών.

Τα στοιχεία που αποκάλυψε ο «Guardian», τον Φεβρουάριο του 2021, σοκάρουν άπαντες! Πάνω από 6.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα έργα για το Μουντιάλ. Επίσης, έρευνα της Daily Mail, τον περασμένο Ιούνιο, ανέφερε ότι 239 εργάτες από το Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα 12 μηνών.

Στοιχεία που οδήγησαν πολλούς φιλάθλους στο να μποϊκοτάρουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση, κάτι που ανάγκασε τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, παραμονές της έναρξης του Mουντιάλ 2022 να ρίξει «βολές» κατά της Δύσης, την οποία κατηγόρησε για υποκρισία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση