Οι Ουκρανοί νικητές στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ξεκίνησαν σήμερα έναν έρανο διαρκείας 24ωρών υπέρ των στρατιωτών που αμύνθηκαν στο πολιορκημένο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, καθώς η χώρα συμπλήρωσε τα 31 χρόνια της ανεξαρτησίας της και έξι μήνες πολέμου.
Το συγκρότημα Kalush Orchestra, μέσω του βίντεο που ανάρτησε στο Instagram, καλεί τον κάθε Ουκρανό, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, να γίνει δωρητής προσφέροντας 24 χρίβνια (65 λεπτά) για εκείνους που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.
Τι ανέφεραν οι νικητές της Eurovision
«Ανοίγουμε δωρεές για τους τραυματίες μαχητές του Αζόφστάλ», αναφέρει το συγκρότημα.
«Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους ήρωές μας να γίνουν υγιείς και δυνατοί ξανά», προσθέτει το συγκρότημα σε μια λεζάντα μεταφρασμένη στα αγγλικά, συγχαίροντας επίσης τους Ουκρανούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
Η Μαριούπολη ήταν υπό πολιορκία επί μήνες. Οι μαχητές του Τάγματος Αζόφ, μια μονάδα της εθνικής φρουράς, πολέμησαν επί μήνες από τα καταφύγια και τις σήραγγες που υπήρχαν κάτω από το εργοστάσιο χαλυβουργίας, προτού πολλοί από αυτούς παραδοθούν τον Μάιο.
Το συγκρότημα Kalush Orchestra κέρδισε το πρώτο βραβείο της Eurovision με το τραγούδι «Στεφανία», τον ίδιο μήνα, ενώ αργότερα συγκέντρωσαν 900.000 δολάρια για τον ουκρανικό στρατό πουλώντας το τρόπαιό τους.
Τι είναι το Τάγμα του Αζόφ
Το Τάγμα του Αζόφ είναι μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, της οποίας τα μέλη είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται ότι ασπάζονται τα ναζιστικά «οράματα» περί υπεροχής της Άριας φυλής.
Η νεοναζιστική ομάδα εδρεύει στη Μαριούπολη στην παράκτια περιοχή Αζοφικής θάλασσας.
Με έμβλημα το «Βόλφσανγκελ», το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS, το Τάγμα Αζόφ έγινε γνωστό για τις ωμότητές του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν πλάγιο ρούνο με αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα).
Η μονάδα ιδρύθηκε ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία «Πατριώτης της Ουκρανίας» και την νεοναζιστική ομάδα «Εθνικοσοσιαλιστική Συνέλευση». Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια ναζιστικά ιδεώδη και πραγματοποιούσαν άγριες επιθέσεις κατά μειονοτήτων, μεταναστών, Ρομά και γενικότερα όσων δεν ασπάζονταν τις απόψεις τους.