08:34
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:34
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Λίβερπουλ ή Γλασκώβη; Αυτές είναι οι δυο πόλεις που ερίζουν για τη διοργάνωση της Eurovision

Εικόνα από την πόλη της Λίβερπουλ που διεκδικεί τη διοργάνωση της Eurovision / Φωτογραφία: Unsplash

Εικόνα από την πόλη της Λίβερπουλ που διεκδικεί τη διοργάνωση της Eurovision / Φωτογραφία: Unsplash

27.09.2022
20:25
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 • 8:19
H Eurovision πάει Αγγλία (ή Σκωτία) για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια

Το Λίβερπουλ και η Γλασκώβη είναι οι δύο πόλεις που παραμένουν στην διεκδίκηση της διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 2023, όταν και αυτός θα διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι δύο πόλεις επιλέχθηκαν αφού το Μπέρμιγχαμ, το Λιντς, το Νιούκαστλ, το Σέφιλντ και το Μάντσεστερ αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό για τη φιλοξενία της μουσικής εκδήλωσης. Το BBC δήλωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Σύμφωνα με το BBC, συνολικά 20 πόλεις εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη Eurovision. «Εκτός», έμειναν μεταξύ άλλων το Λονδίνο και το Μπέλφαστ. Η απόφαση θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο.

Η Ουκρανία κέρδισε τη Eurovision, όμως δεν θα τη διοργανώσει

Το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra θριάμβευσε στον διαγωνισμό του 2022 στο Τορίνο της Ιταλίας, γεγονός που κανονικά θα καθιστούσε την Ουκρανία οικοδεσπότη του 2023, αλλά η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), η οποία είναι υπεύθυνη της διοργάνωσης, αποφάσισε ότι ο επόμενος διαγωνισμός δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί με ασφάλεια στην Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Η Ουκρανία δεν συμφωνεί με την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, είχε δηλώσει ο υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο και ζήτησε διαπραγματεύσεις με σκοπό τη διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 2023 στη χώρα του.

Κατά παράδοση, η νικήτρια χώρα του διαγωνισμού φιλοξενεί τη διοργάνωση τον επόμενο χρόνο, αλλά νωρίτερα σήμερα η EBU ανακοίνωσε ότι ο προσεχής διαγωνισμός δεν μπορεί να φιλοξενηθεί στην Ουκρανία δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το BBC για τη μεταφορά της διοργάνωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ουκρανοί νικητές στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ξεκίνησαν τον Αύγουστο έναν έρανο υπέρ των στρατιωτών που αμύνθηκαν στο πολιορκημένο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, μέλη όλοι τους του νεοφασιστικού τάγματος Αζόφ.

Το συγκρότημα Kalush Orchestra, μέσω του βίντεο που ανάρτησε στο Instagram, καλεί τον κάθε Ουκρανό, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, να γίνει δωρητής προσφέροντας 24 χρίβνια (65 λεπτά) για εκείνους που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Τι ανέφεραν οι νικητές της Eurovision

«Ανοίγουμε δωρεές για τους τραυματίες μαχητές του Αζόφστάλ», αναφέρει το συγκρότημα.

«Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους ήρωές μας να γίνουν υγιείς και δυνατοί ξανά», προσθέτει το συγκρότημα σε μια λεζάντα μεταφρασμένη στα αγγλικά, συγχαίροντας επίσης τους Ουκρανούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Η Μαριούπολη ήταν υπό πολιορκία επί μήνες. Οι μαχητές του Τάγματος Αζόφ, μια μονάδα της εθνικής φρουράς, πολέμησαν επί μήνες από τα καταφύγια και τις σήραγγες που υπήρχαν κάτω από το εργοστάσιο χαλυβουργίας, προτού πολλοί από αυτούς παραδοθούν τον Μάιο.

Το συγκρότημα Kalush Orchestra κέρδισε το πρώτο βραβείο της Eurovision με το τραγούδι «Στεφανία», τον ίδιο μήνα, ενώ αργότερα συγκέντρωσαν 900.000 δολάρια για τον ουκρανικό στρατό πουλώντας το τρόπαιό τους.

Τι είναι το Τάγμα του Αζόφ

Το Τάγμα του Αζόφ είναι μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, της οποίας τα μέλη είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται ότι ασπάζονται τα ναζιστικά «οράματα» περί υπεροχής της Άριας φυλής.

Η νεοναζιστική ομάδα εδρεύει στη Μαριούπολη στην παράκτια περιοχή Αζοφικής θάλασσας.

Με έμβλημα το «Βόλφσανγκελ», το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS, το Τάγμα Αζόφ έγινε γνωστό για τις ωμότητές του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν πλάγιο ρούνο με αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα).

Το σύμμβολο του Τάγματος του Αζόφ
Το σύμμβολο του Τάγματος του Αζόφ

Η μονάδα ιδρύθηκε ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία «Πατριώτης της Ουκρανίας» και την νεοναζιστική ομάδα «Εθνικοσοσιαλιστική Συνέλευση». Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια ναζιστικά ιδεώδη και πραγματοποιούσαν άγριες επιθέσεις κατά μειονοτήτων, μεταναστών, Ρομά και γενικότερα όσων δεν ασπάζονταν τις απόψεις τους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση