Το fly over, το μητροπολιτικό πάρκο «Παύλου Μελά», το Μουσείο Ολοκαυτώματος, δύο νέα νοσοκομεία, αστικές αναπλάσεις, οδικά και σιδηροδρομικά έργα, παρεμβάσεις στους δήμους και στις υποδομές, στην εκπαίδευση και στην υγεία, περιλαμβάνονται στη λίστα των «30+» έργων, που συγκροτούν το όραμα της «Θεσσαλονίκης του 2030», τα οποία παρουσίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο Διοικητήριο.
«Για πρώτη φορά, η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τη θέση που της αξίζει, με μια ολιστική, πολυεπίπεδη προσέγγιση» τόνισε ο κ. Καλαφάτης και αναφερόμενος στα έργα που συγκροτούν το όραμα της «Θεσσαλονίκης 2030», πρόσθεσε: «Είναι μια συνειδητή, στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την υλοποίηση της οποίας εργάζεται όλη η κυβέρνηση. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι και στοχοπροσηλωμένοι σε αυτό το γιγαντιαίας σημασίας project, όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά για την Ελλάδα».
Κύριος στόχος των έργων και των παρεμβάσεων είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ως μια σύγχρονη πόλη, εξωστρεφής, ένας πραγματικός πόλος ανάπτυξης, ανέφερε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε πως δύο ακόμη θεμελιώδεις στόχοι είναι αφενός μεν να αξιοποιήσει η πόλη τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να δώσει ευκαιρίες στους ανθρώπους της και αφετέρου να πραγματώσει την «ισόρροπη ανάπτυξη» για την ποιότητα ζωής και την αναπτυξιακή δυναμική της σε όλο το εύρος της.
Συνολικά, όπως είπε, το κόστος υπερβαίνει τα εννιά δισεκατομμύρια τριακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία, το ένα δισεκατομμύριο εκατόν εξήντα επτά εκατομμύρια ευρώ αφορά στα ιδιωτικά έργα και οκτώ δισεκατομμύρια εκατόν ογδόντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ αφορούν στα δημόσια έργα. «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη, σε όλα τα επίπεδα, ότι μιλά με πράξεις και αποτελέσματα. Το έδειξε δρομολογώντας όλα τα έργα που έχουμε εξαγγείλει. Ό,τι είπαμε γίνεται», τόνισε.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.
Τα 30 έργα που «αλλάζουν» τη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε ανά τομέα στα έργα, χαρακτηρίζοντας εμβληματικό το fly over στον τομέα των υποδομών, ενώ έκανε επίσης μνεία στην κατασκευή μιας «δεύτερης» περιφερειακής, πάνω από την ήδη υπάρχουσα, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και θα συμβάλει στην οδική ασφάλεια.
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές επισημάνθηκε επίσης η ολοκλήρωση του μετρό ως τα τέλη του 2023, με την προέκταση προς Καλαμαριά και την υπό μελέτη επέκταση του προς τις δυτικές συνοικίες και το αεροδρόμιο, καθώς και η ανάπλαση του σταθμού της Μ. Ψελλού, ενώ έγινε αναφορά στον έκτο προβλήτα στο λιμάνι και τη σιδηροδρομική διασύνδεσή του, την αναβάθμιση λιμενικών εγκαταστάσεων, την οδική σύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ, το νέο τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο, τα αντιπλημμυρικά έργα, το cluster των δικαστηρίων της Κ. Μακεδονίας και την ανάπλαση του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, τις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και Θράκης και την κατασκευή 17 σχολικών μονάδων.
Στον τομέα της υγείας, ο υφυπουργός ανέφερε το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, η χωροθέτηση του οποίου αποφασίστηκε στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, όπου παραχωρούνται εκατόν πενήντα στρέμματα, ενώ επισήμανε πως δρομολογείται το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και ότι προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός 4 νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και 47 κέντρων υγείας στην περιφέρεια.
Για την επιχειρηματικότητα, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου και το Εμπορευματικό Κέντρο Β. Ελλάδας στο πρώην στρατόπεδο «Γκόνου», την ίδρυση του τεχνολογικού πάρκου ThessInTec και το διεθνές κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων της Cisco, το ψηφιακό και διεθνές Hub της Pfizer, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια και σχέδια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε βιομηχανία, μεταποίηση, logistics.
Για τις αναπλάσεις, το πράσινο, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ποιότητα ζωής ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε πολύ σημαντικά έργα το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, «ιστορικό τόπο μνήμης και σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής», την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, για το οποίο σημείωσε πως «του χρόνου αναμένεται η έκδοση οικοδομικής άδειας», τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια για την ενοποίηση του παραλιακού μέτωπο της Θεσσαλονίκης, την ανάπλαση του γηπέδου της του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και το σχεδιασμό για το νέο γήπεδο του ΑΡΗ, αναπλάσεις στους δήμους για την ποιότητα ζωής, την άθληση, τον πολιτισμό. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και της παλιάς παραλίας, με τοποθέτηση ξύλινου ντεκ που θα σέβεται την φυσιογνωμία του παραλιακού μετώπου και την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του άξονα Λευκού Πύργου και πλατείας Αριστοτέλους.
Δείτε 30+ σημαντικά έργα που αλλάζουν την πόλη ΕΔΩ