Quantcast
11:36
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:36
24/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τέλος τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΕΕ – Πώς θα αναγνωρίζεται η απάτη σε όλα τα κράτη μέλη

Έλεγχος πιστοποιητικού κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinisi

Έλεγχος πιστοποιητικού κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinisi

21.03.2022
18:10
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2022 • 8:57
Εφαρμογή η οποία θα ενημερώνει όλες τις χώρες της ΕΕ για τα πλαστά πιστοποιητικά κορονοϊού

Τη στιγμή που γίνεται συζήτηση για να καταργηθούν τα πιστοποιητικά κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε εφαρμογή για τον εντοπισμό των πλαστών πιστοποιητικών.

Η Κομισιόν υιοθέτησε μηχανισμό της ΕΕ που επιτρέπει την ανάκληση πλαστών ή εσφαλμένων ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών για την COVID. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής, με αυτό το μέτρο, όταν ένα πιστοποιητικό ανακληθεί σε ένα κράτος μέλος, θα εμφανίζεται ως άκυρο και σε άλλα κράτη μέλη. Πολλά κράτη μέλη έχουν ήδη αναπτύξει συστήματα ανάκλησης σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, το νέο σύστημα σε επίπεδο ΕΕ θα επιτρέψει την ασφαλή και αποτελεσματική διασυνοριακή ανάκληση μέσω της πύλης της ΕΕ.

Αυτή η βελτίωση αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο σύστημα του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για την COVID.

Μαγιορκίνης: «Μέχρι το Πάσχα θα καταργηθεί το πιστοποιητικό»

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε πως είναι θέμα εβδομάδων η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρόκειται να καταργηθεί μέχρι στο Πάσχα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και την Μεγάλη εβδομάδα να μην έχουμε Green pass».

Όπως εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης: «Άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε μία ενδεχόμενη αύξηση των νοσηλειών μπορεί να επανέλθει. «Τα μοντέλα προβλέπουν ότι μάλλον τον Οκτώβριο θα έχουμε και πάλι πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Παράλληλα έσπευσε να σημειώσει πως «θα αργήσουμε να δούμε μηδενισμό κρουσμάτων» και συνέχισε λέγοντας πως: «Ο ιός δεν θα σταματήσει να μεταδίδεται ούτε το καλοκαίρι, αλλά θα είναι σε πολύ πιο διαχειρίσιμο επίπεδο».

«Είμαστε στη φάση που θέλουμε να γυρίσουμε σε μια πιο ομαλή κανονική ζωή και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πάνε πιο πίσω. Ο ιός έχει έρθει για να μείνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί. Θα βλέπουμε ανεβοκατέβασμα των κρουσμάτων και κατά καιρούς μια ήπια και πιο διαχειρίσιμη – θεωρούμε προς το παρόν- αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας», είπε.

Βασιλακόπουλος για κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: «Διαφωνώ»

Από την άλλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», μετά τις δηλώσεις του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, πως ίσως μέχρι το Πάσχα να έχει καταργηθεί το Green Pass, εξέφρασε τη διαφωνία του με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό.

«Εγώ θα διαφωνούσα με την προσέγγιση του κ. Μαγιορκίνη. Μου θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές αν γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν πρέπει να ναι κανείς δυσαρεστημένος στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος. Και συμπλήρωσε ότι η άποψή του δεν στηρίζεται σε ιδεοληψία αλλά στο ότι είναι μικρότερες οι πιθανότητες να μεταδώσει κάποιος εμβολιασμένος.

Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε ότι ακόμα και με τη μετάλλαξη Όμικρον, οι πιθανότητες κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει είναι διπλάσιες αν είναι ανεμβολίαστος και συνεπώς «δεν είναι ιδιαίτερα σωστό» να είναι όλα για όλους ελεύθερα. Επανέλαβε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει για λόγους πολιτικής επιλογής «και όχι γιατί υγειονομικά είναι το σωστό».

Γιατί διαφωνούν οι ειδικοί

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο ένας λόγος για τον οποίο διαφωνούν οι ειδικοί, φαίνεται πως δεν έχουν καταλήξει- ακόμα- οι ειδικοί σε μία κοινή γραμμή, είναι τα αυξημένα κρούσματα λόγω του κορονοϊού, ιδιαίτερα τώρα που η μετάλλαξη Όμικρον 2 κυριαρχεί, όπως έδειξαν και τα λύματα στη Θεσσαλονίκη.

Και από την άλλη, το γεγονός πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να είναι ασφαλής- υγειονομικά- η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Τι απαντά ο υπουργός Υγείας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, τόνισε πως στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση