09:41
26/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:41
26/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το ΣτΕ ακυρώνει τα σχέδια Κεραμέως για το Λύκειο: Παράνομη η κατάργηση 2 μαθημάτων, δεν διαφωνεί με την Κοινωνιολογία

Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) / Φωτογραφία: Eurokinissi

Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) / Φωτογραφία: Eurokinissi

13.10.2022
17:24
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2022 • 22:13
Τι απεφάνθη το Γ' Τμήμα του ΣτΕ για τις αλλαγές που προώθησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στα Λύκεια

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε μη νόμιμη τη μείωση και την κατάργηση της διδασκαλίας των μαθημάτων γενικής παιδείας «Πολιτική Παιδεία» στην Α΄ Λυκείου και «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» στη Β’ Λυκείου και έκρινε νόμιμη την επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αρ. 1972/2022 απόφασή του έκρινε ότι τα ωρολόγια προγράμματα, ως προς τα δύο εν λόγω μαθήματα, εκδόθηκαν «μη νομίμως, χωρίς τεκμηρίωση ως προς την τήρηση παιδαγωγικών και επιστημονικών κριτηρίων, παραγνωρίζοντας τα κριτήρια άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της διοίκησης».

Νόμιμη η ρύθμιση για την κατάργηση της Κοινωνιολογίας

Παράλληλα, με την ίδια απόφασή του το ΣτΕ έκρινε ότι είναι νόμιμες οι ρυθμίσεις του νόμου 4692/2020, με τις οποίες αντικαταστάθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας από το μάθημα των Λατινικών ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η επαναφορά της διδασκαλίας του μαθήματος των Λατινικών στο Λύκειο «δικαιολογείται από τη συναγόμενη από τη σχετική διάταξη εκτίμηση του νομοθέτη για τη συμβολή του μαθήματος των Λατινικών στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών».

Πολιτική αντιπαράθεση για τις επιλογές εκείνες της Νίκης Κεραμέως

«Η υπουργός που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το νέο πρόγραμμα Ιστορίας, δουλειά πρωτοπόρα και επίπονη μιας έξοχης επιστημονικής ομάδας. Που κατήργησε το μάθημα “Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία”, έχοντας σε όλα πειθήνιο όργανο και βραχίονα τη διοίκηση που διόρισε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» δήλωνε στις αρχές του χρόνου ο τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα στις επιλογές εκείνες της κυβέρνησης αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών στα Λύκεια της χώρας. Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζε το καλοκαίρι πως «οι καταργήσεις (των μαθημάτων) θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς και θέσεων εργασίας αναπληρωτών, επαναφέροντας μνήμες από την κατάργηση ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου-Μητσοτάκη το 2013».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση