Quantcast
05:27
13/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:27
13/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σε έξαρση κορονοϊός και ιώσεις: Έρχεται κορύφωση ως τις 24 Ιανουαρίου – Τι δείχνουν τα λύματα

Κόσμος περπατάει στο Σύνταγμα με μάσκες / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος περπατάει στο Σύνταγμα με μάσκες / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

07.01.2024
15:04
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2024 • 22:17
Σε έξαρση κορονοϊός και ιώσεις στην Ελλάδα

Σε ανοδική πορεία ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο του κορονοϊού όσο και των αναπνευστικών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Οι συναθροίσεις των γιορτών ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία ενώ «καμπανάκι» έχει χτυπήσει ο ΕΟΔΥ, που έχει απευθύνει ήδη ισχυρές συστάσεις ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ήδη 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται, σε κλινικές COVID στα νοσοκομεία της χώρας και 95 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πίεση δέχονται τα νοσοκομεία, στα Τμήματα Επειγόντων, κατά τις εφημερίες. Οι εισαγωγές ασθενών ανέρχονται σε 250, καθημερινά, με αντίστοιχο, ωστόσο, αριθμό εξιτηρίων.

Με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης, η κορύφωση του επιδημικού κύματος αναμένεται σε δύο με τρεις εβδομάδες

Σε έξαρση και η γρίπη

Σε έξαρση είναι και τα κρούσματα γρίπης και των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Νοσηλεία χρειάζονται, κυρίως, ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με σοβαρά νοσήματα.

Κορονοϊός: Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιούφης καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ: «Πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και κυρίως να φορούν, πάντα τη μάσκα τους. Στην περίπτωση νόσησης πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό για να λάβουν αντιική θεραπεία», επισημαίνοντας ότι «εκείνο το ποσοστό των καρδιοπαθών, που δεν έχουν φροντίσει να κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να σπεύσουν τώρα».

O Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρει ότι «αναφορικά με τον κορονοϊό, έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των νέων νοσηλειών, τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», προσθέτοντας ότι «κατά πάσα πιθανότητα, για τον κορονοϊό θα δούμε την κορύφωση, μέσα στον Ιανουάριο. Παρόμοια θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες λοιμώξεις». Σε πολλές περιπτώσεις, συμπτώματα, όπως το συνάχι και ο βήχας διαρκούν πολλές ημέρες, από την έναρξη της νόσησης.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου επισημαίνει: «Όταν το ανοσοποιητικό μας είναι καταπονημένο, μπορεί ένας άλλος ιός να κάνει επιλοίμωξη».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζει: «Και στα λύματα υπάρχει αύξηση 90% στην Αθήνα, 50% στη Θεσσαλονίκη και σε αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες πόλεις. Θα υπάρξει, πραγματικά, μια κορύφωση μέχρι τις 24 Γενάρη».

Τι ισχύει με τις απουσίες των μαθητών που νοσούν από κορονοϊό

Στο μεταξύ, σε εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι οι μαθητές με κορωνοϊό μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι, χωρίς να προσμετρηθούν οι απουσίες τους έως πέντε ημέρες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω του COVID-19, σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορονοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της. Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση