Quantcast
06:18
23/09/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:18
23/09/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σχολεία: Χωρίς τεστ και μάσκες επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία – Τι θα γίνει αν ένα παιδί νοσήσει με κορονοϊό

Μαθητές στον προαύλιο χώρο του σχολείου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μαθητές στον προαύλιο χώρο του σχολείου / Φωτογραφία: Eurokinissi

31.08.2022
07:27
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2022 • 11:17
Επιστροφή στην κανονικότητα στα σχολεία

Χωρίς μάσκες θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την οποία έκανε δεκτή η κυβέρνηση.

Πλέον δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και τα self test για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό στην οποία αναφέρουν:

«Η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε σήμερα».

Η επιτροπή αποφάσισε ότι παύει η υποχρεωτικότητα των τεστ κορονοϊού αλλά και η υποχρεωτικότητα της μάσκας. Σε ό, τι αφορά στην μάσκα θα δοθεί απλή σύσταση ενώ λεπτομέρειες για το πρωτόκολλο θα δοθούν στη συνέχεια. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη το μοντέλο των συνεχόμενων τεστ έχει πλέον παρέλθει οριστικά καθώς καθώς «έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού» οπότε δεν έχουν το νόημα που είχαν την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας και εκτιμάται ότι πρέπει να είναι πλέον στοχευμένα.

«Η ευρύτερη τάση ακούγοντας και τους ειδικούς είναι για τα ηπιότερα δυνατά μετρά στην εκπαίδευση και το άνοιγμα των σχολείων να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3.

Τι θα ισχύει στα σχολεία

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Παιδεία, προβλέπονται τα παρακάτω:

  • Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
  • Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).
  • Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.
  • Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
  • Τήρηση της υγιεινής των χεριών.
  • Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
  • Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.
Μαθήτριες στο σχολείο
Μαθήτριες στο σχολείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων.

O καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκτίμησε πριν από μερικές ημέρες ότι «θα φτάσουμε στο άνοιγμα των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα».Όπως σημείωσε «έχω την αίσθηση ότι θα περάσουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβρη από άποψη επιδημίας. Δεν υπάρχει διεθνώς κάποιο στέλεχος που να δείχνει ότι επικρατεί. Η παραλλαγή “Κένταυρος”, όπου έχει εμφανιστεί δεν έχει επικρατήσει παρά μόνο στην Ινδία».

Κεραμέως: «Με ηπιότερα μέτρα το άνοιγμα των σχολείων»

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ 100,3, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε ηπιότερα μέτρα για τα σχολεία, τα οποία θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα.

«Η ευρύτερη τάση, ακούγοντας και τους ειδικούς, είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα στην εκπαίδευση, και το άνοιγμα των σχολείων να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα», δήλωσε. Ωστόσο, σημείωσε ότι η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία, την οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και, αν χρειαστεί, θα γίνουν προσαρμογές στα όποια μέτρα.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση