12:53
14/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:53
14/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα

Νεογέννητο μωρό / Φωτογραφία: Pixabay

Νεογέννητο μωρό / Φωτογραφία: Pixabay

20.01.2022
08:32
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2022 • 11:28

Σαν σήμερα στις 20 Ιανουαρίου 1982 γεννήθηκε το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα.

Με τον όρο «παιδί του σωλήνα» χαρακτήρισε ο Τύπος στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με αρχές του ’80, το παιδί που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ένα θαύμα της ιατρικής που βοήθησε από τότε εκατομμύρια οικογένειες, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν, να αποκτήσουν το δικό τους μωράκι.

Ωστόσο, υπάρχει μία αμφιβολία για το ποιο ακριβώς ήταν το πρώτο μωρό, καθώς υπάρχουν δύο πιθανά ονόματα, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.

Το πρώτο είναι Αποστόλης και το δεύτερο είναι Χριστίνα. Αυτά τα δυο παιδάκια «διεκδικούν» την πρωτιά, με την Χριστίνα να συγκεντρώνει τις περισσότερες. Ο Αποστόλης επειδή ήταν όντως ένα θαύμα βαπτίστηκε στην Τήνο αφού η μητέρα του Ελένη Τσιρίγκα, το «είχε τάξει στην Παναγία». Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο Αποστόλης ήταν το πρώτο παιδί στην Ελλάδα και το τρίτο που γεννιόταν στον κόσμο.

Η δεύτερη και επικρατέστερη εκδοχή είναι το «πρώτο παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα να ήταν η Χριστίνα. Γεννήθηκε με καισαρική τομή και ήταν το 13ο παιδί που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση στον κόσμο.

Έξω από το νοσοκομείο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας περιμένουν με αγωνία το επιστημονικό θαύμα όπως χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της εποχής. Η μητέρα Στέλλα Ιορδανίδου προσπαθούσε για περίπου 10 χρόνια να μείνει έγκυος, μετά από ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Η έρευνα της την οδήγησε στην Αγγλία και στο εργαστήριο του Δόκτορος Πάτρικ Στέπτοου και αποφάσισε να δοκιμάσει την νέα μέθοδο, για την οποία υπήρχαν αντιρρήσεις τόσο από την εκκλησία όσο και από κύκλους της επιστημονικής κοινότητας.

Παρών στη γέννησή της ήταν και ο Πάτρικ Στέπτοου ο βρετανός γυναικολόγος μαιευτήρας που μαζί με τον Νομπελίστα ιατρό Ρόμπερτ Έντουαρντς ανέπτυξε τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο Πάτρικ Στέπτοου, πλαισιωμένος από το επιτελείο των Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τους Αλκ. Κόλλια και Στ. Κτενά, ήταν αυτός που χειρούργησε την ευτυχή μαμά, Στέλλα Ιορδανίδου.

Σήμερα η Χριστίνα Ιορδανίδου γίνεται 40 ετών. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή TLIVE, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η δημοσιογράφος, Χριστίνα Ιορδανίδου
Η δημοσιογράφος, Χριστίνα Ιορδανίδου / Φωτογραφία: Facebook

Όποια και από τις δυο εκδοχές κι αν ισχύει, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως εκείνη την ημέρα γεννήθηκε και η ελπίδα για χιλιάδες ζευγάρια στην χώρα μας.

Πάντως το πρώτο «μωρό του σωλήνα» στον κόσμο, γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1978 στο νοσοκομείο Όλνταμ της Αγγλίας, υπό την επίβλεψη και πάλι του Πάτρικ Στέπτοου, η Λουίζ Μπράουν, ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 2 κιλών και 600 γραμμαρίων.

Τα πρώτα τρίδυμα από εξωσωματική στην Ελλάδα

Τέσσερα χρόνια μετά, το 1986 γεννήθηκαν και τα πρώτα τρίδυμα στην Ελλάδα από εξωσωματική γονιμοποίηση. Ήταν ο Κωνσταντίνος, η Κατερίνα και ο Παύλος. Ο πρώτος, μάλιστα, τυχαίνει να είναι ο γνωστός τραγουδιστής, Κωνσταντίνος Αργυρός.

«Με τα αδέρφια μου είμαστε τα πρώτα τρίδυμα που έγιναν με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα. Η μητέρα μου τότε είχε πάει και σε εκπομπή της Σεμίνας Διγενή. Αυτό το πράγμα ήταν σωτήριο για οικογένειες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Πόσοι άνθρωποι έχουν έρθει στο καμαρίνι μου και μου έχουν πει ότι χάρη στη μητέρα σου μπορέσαμε και κάναμε οικογένεια. Αυτό πήγε την κοινωνία λίγο πιο μπροστά», είχε πει ο τραγουδιστής σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Σαν σήμερα: Η 20η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Γεγονότα

  • 1833: Ο Βασιλιάς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη». Τους συνοδεύουν 4.000 βαυαροί στρατιώτες.
  • 1937: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 447 της δικτατορικής κυβέρνησης Μεταξά, επιβάλλεται ο υποχρεωτικός σημαιοστολισμός δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων και οικιών κατά τις εθνικές εορτές.
  • 1942: Σε ναζιστική διάσκεψη στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου αποφασίζεται η λεγόμενη «τελική λύση», δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.
  • 1955: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται σε φιλικό αγώνα, για την ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Ζώων. Οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν με 3-0, έχοντας ως κορυφαίο τον Ανδρέα Μουράτη και σκόρερ τον Θέμη Μουστακλή,
  • 2005: Υπερψηφίζεται επί των άρθρων στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει κατά, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΝ, υπερψηφίζουν 8 από τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων η ένταξη των ιδρυμάτων Τύπου στο ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη ΜΜΕ και προμηθευτή του δημοσίου και τον περιορισμό 10% στη συμμετοχή αμοιβαίων κεφαλαίων σε ΜΜΕ και σε επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις.
  • 2010: Αρχίζει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνας.

Γεννήσεις

  • 1775: Αντρέ Μαρί Αμπέρ, γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του. (Θαν. 10/6/1836)
  • 1920: Φεντερίκο Φελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. («Ντόλτσε Βίτα», «Οκτώμισι») (Θαν. 31/10/1993)
  • 1946: Ντέιβιντ Λιντς, αμερικανός σκηνοθέτης. («Malholland Drive»)

Θάνατοι

  • 842: Θεόφιλος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 813)
  • 2013: Παύλος Μάτεσις, έλληνας θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος. (Γεν. 12/1/1933)
  • 2014: Κλάουντιο Αμπάντο, ιταλός διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 26/6/1933)

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση