10:18
04/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:18
04/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρεύμα: Πότε θα το κόβουν αν μένει απλήρωτο – Τέλος το κόλπο με τους παρόχους

Μετρητές ρεύματος /Φωτογραφία: Eurokinissi

Μετρητές ρεύματος /Φωτογραφία: Eurokinissi

09.04.2024
16:43
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2024 • 22:36
Οι νέες ρυθμίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πολυνομοσχέδιο αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σχηματίζουν πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχετικά με αυτό που “καίει” τους καταναλωτές: το πότε δηλαδή θα διακόπτεται το ρεύμα σε περίπτωση οφειλών.

Τόσο οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος -εκτιμάται ότι οι οφειλές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως- όσο και οι ρευματοκλοπές (οι οποίες επίσης εκτιμώνται σε 400 εκατ. ευρώ) αποτελούν επιχείρημα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τη διατήρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι η ζημιά ουσιαστικά μετακυλύεται στον τελικό καταναλωτή.

Με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό, ο πάροχος θα σας στείλει την προειδοποίηση που προβλέπει το πλαίσιο ενώ ο δεύτερος απλήρωτος λογαριασμός μπορεί να οδηγήσει και στην αποστολή εντολής διακοπής ηλεκτροδότησης προς τον διαχειριστή του δικτύου που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Μέχρι τώρα, οι δύο λογαριασμοί είχαν μια χρονική απόσταση μεταξύ τους με αποτέλεσμα το συνολικό διάστημα να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 4 μήνες. Τώρα, επιδιώκεται οι μετρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνονται ανά μήνα άρα και οι λογαριασμοί να εκδίδονται σε μηνιαία βάση. Αυτό δεν θα συμβεί από τη μια ημέρα στην άλλη.

Παρ’ όλα αυτά, αυτή είναι η πρόθεση: να επισπεύδονται οι διαδικασίες και καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας και έκδοσης των λογαριασμών ώστε να μην συσσωρεύονται οφειλές αλλά και να μην αποστέλλονται “φουσκωμένοι” λογαριασμοί στους καταναλωτές.

Ο «ενεργειακός τουρισμός»

H “λύση” στην οποία κατέφευγαν μέχρι τώρα πολλοί οφειλέτες προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή των οφειλών και την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης, ήταν ο λεγόμενος “ενεργειακός τουρισμός”. Δηλαδή, μετά τη συσσώρευση χρεών σε έναν πάροχο, να κάνουν αίτηση μεταφοράς στον επόμενο, και στον επόμενο κ.ο.κ. Το “φρένο” που θα επιχειρηθεί να μπει και σε αυτή την πρακτική είναι το λεγόμενο flagging. Δημιουργείται ειδική βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται αυτοί που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς στους προηγούμενους, έτσι ώστε να μπορεί ο επόμενος πάροχος να αρνείται την παροχή υπηρεσίας μέχρι να “καθαρίσει” το μητρώο από χρέη.

Το τελευταίο “καταφύγιο” στο οποίο έφταναν οι οφειλέτες (όταν πλέον κανένας πάροχος δεν ήθελε να συνεργάζεται μαζί τους) ήταν ο λεγόμενος “Καθολικός Πάροχος”. Μέχρι τώρα, αυτός λειτουργούσε και ως “δεξαμενή” καταναλωτών που δεν πλήρωναν ρεύμα χωρίς όμως να υφίστανται την κύρωση της διακοπής ηλεκτροδότησης. Τώρα, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλάζει και αυτό. Ύστερα από τέσσερις μήνες απλήρωτων λογαριασμών ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν μεταφερθεί στον “Καθολικό Πάροχο” (υπολογίζονται σε περίπου 200.000 άτομα) θα εκδίδεται εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης. Μοναδική εξαίρεση θα προβλέπεται γι’ αυτούς που κατατάσσονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πχ δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση