04:05
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:05
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα μεταξύ των 8 χωρών που έχουν αποστείλει τον περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό – Πάνω από Γαλλία και Ιταλία

Τεθωρακισμένο όχημα του Ελληνικού Στρατού στην Ελλάδα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τεθωρακισμένο όχημα του Ελληνικού Στρατού στην Ελλάδα / Φωτογραφία: Eurokinissi

04.07.2022
20:31
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2022 • 9:26
Η Ελλάδα έχει στείλει στην Ουκρανία εξοπλισμό αξίας 0,26 δισ ευρώ, πολλαπλάσιο δηλαδή εκείνου που έχουν αποστείλει Γαλλία και Ιταλία

Στις δέκα χώρες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον πόλεμο, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς, συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημοσιεύει το BBC.

Για την ακρίβεια, η Ελλάδα εμφανίζεται πάνω από τη Γαλλία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία, αναφορικά με την αξία των στρατιωτικών εξοπλισμών που έχει αποστείλει στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.

Ο πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε στη συνάντηση του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα: «Πρέπει να σπάσουμε το πλεονέκτημα του ρωσικού πυροβολικού. Χρειαζόμαστε πολύ πιο σύγχρονα συστήματα». Εάν η Ουκρανία δεν λάβει τα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία, είπε, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Youtube

Τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν αποσταλλεί στην Ουκρανία από περισσότερες από 30 χώρες, αλλά ο βαρύς οπλισμός έχει αργήσει να φτάσει και σε ορισμένες περιοχές τα ουκρανικά στρατεύματα είναι πολύ πιο οπλισμένα.

Οι χώρες που έχουν δαπανήσει περισσότερα σε δωρεές εξοπλισμών στην Ουκρανία

Όσον αφορά τις δαπάνες, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν το δεύτερο και το τρίτο μεγαλύτερο ποσό. «Ως σήμερα, η Πολωνία έχει μεταβιβάσει στον ανατολικό μας γείτονα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 7 δισεκ. ζλότι, δηλαδή 1,6 δισεκ. δολαρίων», δήλωνε ήδη από τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κρακοβία (νότια) με τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ.

Η Αναλένα Μπέρμποκ
Η Αναλένα Μπέρμποκ EPA

«Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά Αναλένα Μπέρμποκ και τόνισε ότι η Ρωσία θέλει να συνεχίσει τις μάχες επί μήνες «κι εμείς δεν επιτρέπεται να πούμε ότι δεν μπορούμε και δεν θέλουμε πια» δήλωνε πριν έναν μήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Μπέρμποκ επανέλαβε τότε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο «για όσο χρειαστεί» και αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση του καγκελάριου για την αποστολή σύγχρονου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ στην Ουκρανία.

Οι χώρες που έχουν προσφέρει την περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

Στο πίνακα που δίνει το BBC, το οποίο επικαλείται το Ινστιτούτο Κίελ, η Ελλάδα είναι 8η στη λίστα των χωρών που έχουν δωρίσει τον περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, πάνω από τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Αυστραλία και την Ιταλία. Για την ακρίβεια, ως τις 7 Ιουνίου η χώρα μας είχε προσφέρει εξοπλισμό ύψους 0.26 δισεκατομμυρίων δολαρίων (0,25 δισ ευρώ).

Πίνακας δαπανών σε εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ανά χώρα
Πίνακας δαπανών σε εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ανά χώρα

Όσον αφορά τα χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί, και όχι τις δεσμεύσεις για δαπάνες, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 6,3 δισ. δολάρια (6,05 δισ. ευρώ) σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι έχει παράσχει 1,6 δισ. δολάρια (1,54 δισ. ευρώ), με άλλα 1,2 δισ. δολάρια (1,15 δισ. ευρώ) στα σκαριά, από την έναρξη του πολέμου.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει απευθύνει έκκληση για περισσότερη χρηματοδότηση και δήλωσε ότι το μηνιαίο κόστος της άμυνας για την Ουκρανία ήταν περίπου 5 δισ. δολάρια (4,8 δισ. ευρώ).

Ο εξοπλισμός που έστειλε η Ελλάδα μέχρι σήμερα στην Ουκρανία

Την επαύριο του πολέμου, στα τέλη του Φλεβάρη, η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει στο Κίεβο αμυντικό υλικό που περιλαμβάνει τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, πυρομαχικά όπως ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000 και αντιαρματικά όπλα, τύπου RPG-18.

Η δεύτερη φάση αποστολής αμυντικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία αφορά σε αντιαρματικά όπλα, φορητοί πύραυλοι, ρουκέτες και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών. «Το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις και δεν επηρεάζει  τα αποθέματα μας» έλεγε ο υπουργός Άμυνας.

Επιπλέον έχουν αποσταλεί τυφέκια και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και κυρίως βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και τα παρελκόμενα αυτόν» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, χωρίς να δίνει για λόγους ασφαλείας, όπως είπε, λεπτομέρειες για τον όγκο του εξοπλισμού.

«Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη. Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις.

Διαθέτουμε (σ.σ. στις αποθήκες μας) όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο – πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνά μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ως πλεονάζον υλικό, εκ του οποίου «δεν δημιουργείται κανένα κενό στην άμυνα της χώρας και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων» χαρακτήρισε από την πλευρά του, το στρατιωτικό υλικό που απεστάλη στην Ουκρανία, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης.

Τα τεθωρακισμένα που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία

Τέλος στα τέλη Μαΐου, συμφωνήθηκε η παραχώρηση από την Ελλάδα Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Τα τεθωρακισμένα που στέλνει η Γερμανία στην Ελλάδα
Τα τεθωρακισμένα που στέλνει η Γερμανία στην Ελλάδα / Φωτογραφία: ΑΠΕ

«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωνε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προαναγγέλλοντας την αποστολή των τεθωρακισμένων αυτών στην Ουκρανία.

Όπως σημείωνε τότε το BBC, το Βερολίνο έχει ήδη συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με διάφορες χώρες που διαθέτουν άρματα μάχης σοβιετικής εποχής, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους Ουκρανούς στρατιώτες αμέσως χωρίς εκπαίδευση. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει συνάψει τέτοιες συμφωνίες με τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία.

Αργή η ανταπόκριση της Δύσης στο αίτημα της Ουκρανίας

Η Δύση ανταποκρίθηκε σχετικά αργά στο αίτημα της Ουκρανίας για βαρύ οπλισμό, αναφέρει επίσης το εκτενέστατο δημοσίευμα του BBC.  Στα πρώτα στάδια του πολέμου υπήρχαν ανησυχίες για την πρόκληση της Ρωσίας. Οι πολιτικοί υποτίμησαν επίσης σοβαρά το επίπεδο της ουκρανικής αντίστασης.

Με την πάροδο του χρόνου η στάση αυτή άλλαξε, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την αποφασιστικότητα της Δύσης να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα. Στην αρχή η εστίαση ήταν στην παροχή στην Ουκρανία συμβατών όπλων – αυτών που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν. Αυτό περιελάμβανε άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής, συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι βοήθησαν να ψάξουν την Ευρώπη για παρόμοια όπλα, αλλά αυτά τα αποθέματα εξαντλούνται σιγά σιγά. Έτσι, υπάρχει τώρα μια μετάβαση στην αποστολή πιο σύγχρονων δυτικών όπλων με την ελπίδα ότι θα είναι πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Αλλά αυτό έχει φέρει περισσότερες προκλήσεις. Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι συχνά πιο πολύπλοκα και απαιτούν εκπαίδευση, όχι μόνο για τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και για τη συντήρηση και την επισκευή τους. Τα δυτικά όπλα είναι επίσης σχεδιασμένα για έναν δυτικό τρόπο πολέμου, που εστιάζει περισσότερο στην ακρίβεια παρά στην ποσότητα και τη μάζα.

Για την Ουκρανία, που μάχεται για τη ζωή της ενάντια σε συντριπτικές πιθανότητες, οι αριθμοί εξακολουθούν να έχουν σημασία. Η Ουκρανία εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν παίρνει αρκετά όπλα. Στην αρχή του πολέμου η Ουκρανία έκανε έκκληση για περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη. Μέχρι στιγμής δεν της έχει παραδοθεί ούτε ένα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση