Quantcast
13:11
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:11
27/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Όπλα αξίας 1.5 δισεκατομμυρίου ευρώ έχει στείλει η Πολωνία στην Ουκρανία – Την ίδια ώρα η Ελβετία λέει «όχι» στη Γερμανία

Στρατιώτες της Ουκρανίας στο Κίεβο / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στρατιώτες της Ουκρανίας στο Κίεβο / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

24.04.2022
09:55
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2022 • 13:53
Η Γερμανία έλαβε αρνητική απάντηση από την Ελβετία για πυρομαχικά στην Ουκρανία

Συνεχίζει η Ελβετία την ουδέτερη στάση της απέναντι στον πόλεμο που έχει η Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό πως η Πολωνία έχει προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ!

Η Πολωνία προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Ως σήμερα, η Πολωνία έχει μεταβιβάσει στον ανατολικό μας γείτονα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 7 δισεκ. ζλότι, δηλαδή 1,6 δισεκ. δολαρίων», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κρακοβία (νότια) με τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ.

«Ο εξοπλισμός αυτός σώζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ευρώπης», επιχειρηματολόγησε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, η πολωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως εφοδίασε τον ουκρανικό στρατό με αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους, όλμους, πυρομαχικά, καθώς και UAVs.

Σαράντα άρματα μάχης και περίπου εξήντα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού συγκαταλέγονται επίσης στο υλικό που προμήθευσε η Βαρσοβία στο Κίεβο, σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ· η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις παραδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Κρακοβία, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ιδίως των μεταφορών φορτίων ουκρανικών εμπορευμάτων, προκειμένου το Κίεβο να μπορέσει να παρακάμψει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία.

Χαρακτήρισαν εξάλλου τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας «ξεκάθαρα ανεπαρκείς» και κάλεσαν για ακόμη μια φορά να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα που εξάγει η Μόσχα.

Το «όχι» της Ελβετίας στη Γερμανία για πυρομαχικά στην Ουκρανία

Η Ελβετία έχει καθυστερήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις επειδή η κυβέρνησή του δεν έχει προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να απωθήσει την επίθεση της Ρωσίας.

Τα οχήματα Marder της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Rheinmettal χρησιμοποιούν πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η χώρα εμποδίζει την επανεξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η SonntagsZeitung επικαλείται εκπρόσωπο της Κρατικής Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) ο οποίος δήλωσε πως η υπηρεσία έχει λάβει δύο αιτήματα από τη Γερμανία για τη μεταφορά στην Ουκρανία πυρομαχικών που έλαβε από την Ελβετία.

«Και τα δύο αιτήματα της Γερμανίας έλαβαν αρνητική απάντηση», επεσήμανε ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι η απόρριψη αυτή βασίστηκε στην ουδετερότητα της Ελβετίας και τη νομοθεσία που απαγορεύει την εξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ουκρανίας, αλλά έχει τονίσει ότι το καθεστώς ουδετερότητάς της δεν της επιτρέπει να παρέχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Τον Μάρτιο είχε απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για όπλα προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση