Μια ακόμη θηριωδία με θύματα ζώα, έλαβε χώρα την Πρωτοχρονιά στην Πάτρα.
Σύμφωνα με μαρτυρία πολίτη, βρέθηκε 15 γάτες δηλητηριασμένες, ενώ ακόμη τρία ζωάκια χρειάστηκαν τη φροντίδα ειδικού.
Η ανάρτηση μιας πολίτη της Πάτρας, της Αλεξάνδρας Δημοπούλου την οποία αναδημοσιεύει το tempo24, προκαλεί αποτροπιασμό:
«Σήμερα όλο το πρωινό κινητοποιηθήκαμε εθελοντές αστυνομία, εισαγγελία, κτηνίατροι, διότι βρέθηκαν 15 γάτες δηλητηριασμένες στην περιοχή Ιεροθέου στην Πάτρα ενώ ζούσαν μόνο 3 γατούλες που χρειάζονταν περίθαλψη, Με αφρούς στο στόμα, εμετούς, και όλα τα χαρακτηριστικά σημάδια.
Ναι, ένας κακόψυχος, ακοινώνητος και κατ’ εμέ διαταραγμένος, κινητοποίησε το πρωί της Πρωτοχρονιάς τον κρατικό μηχανισμό κτηνιάτρους, εθελοντές αλλά και πάλι οι ζωές πίσω δεν γυρνούν.
Αισθάνθηκα το χρόνο να τρέχει κι έναν απροσδιόριστο πανικό στο κεφάλι μου γιατί οι ώρες κυλούσαν με τη διευθέτηση μαζικής δολοφονίας αλλά και γιατί η βία είναι πραγματικότητα με την έναρξη του 2023».
Πενταψήφιος της Αστυνομίας για καταγγελίες περιστατικών
Η ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου για την προστασία των ζωών έθεσε σε πλήρη λειτουργία τον πενταψήφιο αριθμό 10410, στον όποιο θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν τυχόν κακοποίηση ζώων και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την προστασία τους, με την Αστυνομία να παρεμβαίνει άμεσα.
Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 10410, καθημερινά από 07:00 έως 23:00 και να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Τι ορίζεται κακοποίηση ζώου στη χώρα μας
Στην σελίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναγράφεται ρητά στο Άρθρο 16, του νέου νομικού πλαισίου, τι συνιστά κακοποίηση των ζώων. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό:
1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:
(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και
(β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.
2. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, απαγορεύονται η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μάχης μεταξύ ζώων.
3. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
Η κακοποίηση ζώων προάγγελος άλλων δεινών
«Το ενδιαφέρον είναι ότι στατιστικά, τα άτομα που φέρονται με βία στα ζώα, φέρονται με βία και στους ανθρώπους, και συνδέονται και με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας» δήλωσε μετά την αποκάλυψη του περιστατικού στην Αιδηψό το περασμένο καλοκαίρι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η πεποίθηση πως ένας άνθρωπος που συμπεριφέρεται βίαια στα ζώα θα μπορούσε να κάνει κακό και σε κάποιον άλλο άνθρωπο είναι ευρύτερα διαδεδομένη, παρά το γεγονός πως πολιτευτές του πληκτρολογίου φροντίζουν να κάνουν μικροπολιτική και να βγάλουν τα μισαλλόδοξα αισθήματά τους και με αφορμή την κακοποίηση ζώων (ναι αναφερόμαστε σε άλλη μια εθνικιστική αρλούμπα της κυρίας Λατινοπούλου).
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ήδη από το 2008, «η κακοποίηση των ζώων και η βία κατά των ανθρώπων έχουν κάτι κοινό: και οι δύο τύποι θυμάτων είναι ζωντανά όντα, αισθάνονται πόνο, βιώνουν αγωνία και μπορεί να πεθάνουν από τα τραύματά τους. Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, η κακοποίηση ζώων θεωρούνταν ότι δεν σχετίζεται με τη βία κατά των παιδιών και των ηλικιωμένων, καθώς και με άλλες μορφές ενδοοικογενειακής βίας.
Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών και των ζώων έχουν επίγνωση αυτής της σύνδεσης και αναγνωρίζουν ότι τόσο η κακοποίηση των παιδιών όσο και η κακοποίηση των ζώων συνδέονται σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο βίας».
Το ιστορικό σαδισμού προς τα ζώα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που εμφανίζονται τακτικά στα αρχεία τους, για κατά συρροή βιαστές και δολοφόνους
«Σύμφωνα με αποκαλύψεις του FBI, το ιστορικό σαδισμού προς τα ζώα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που εμφανίζονται τακτικά στα αρχεία τους, για κατά συρροή βιαστές και δολοφόνους» ανέφερε τότε στο The Standard, ο ψυχολόγος Γιώργος Καραδάκης. «Το εγχειρίδιο διάγνωσης και θεραπείας για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη σκληρότητα προς τα ζώα ως διαγνωστικό κριτήριο, για διαταραχές συμπεριφοράς» προσθέτει για την σύνδεση ανάμεσα στην κακοποίηση ζώων και τη βία σε βάρος ανθρώπων.