Quantcast
10:43
28/09/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:43
28/09/2023

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τι είναι οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ; Πότε μπορεί η Υπηρεσία να παρακολουθεί νόμιμα πολίτες και πολιτικούς

Σύστημα τηλεφωνικής παρακολούθησης /. Φωτογραφία: Unsplash

Σύστημα τηλεφωνικής παρακολούθησης /. Φωτογραφία: Unsplash

05.08.2022
21:33
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2022 • 9:18
Ποια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΥΠ προκειμένου να παρακολουθήσει κάποιον πολίτη

Μπορεί η ΕΥΠ να παρακολουθήσει τα τηλέφωνα πολιτών και πολιτικών, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας; Το ζήτημα των παρακολουθήσεων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και τις συνακόλουθες παραιτήσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ.

Ωστόσο, σημειώνεται πως από την κυβέρνηση αναφέρουν πως η παραίτηση Δημητριάδη δεν συνδέεται με το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά έχει κυρίως να κάνει με το τοξικό κλίμα που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα γύρω από το όνομά του με αφορμή το θέμα αυτό.

Παραιτήθηκε ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων
Παραιτήθηκε ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων /Φωτογραφία: Eurokinissi

Αντίθετα, για τον Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, από το Μαξίμου σημειώνουν πως παρότι νόμιμη η επισύνδεση, ο τελευταίος δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και έτσι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική είναι οι δύο υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να ζητήσουν από τον ειδικό εισαγγελέα που τους εκπροσωπεί, νόμιμη άδεια για παρακολουθήσεις πολιτών και άλλων προσώπων. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Ευρωκοινοβούλιο / Φωτογραφία: Twitter

Πρόκειται για εισαγγελέα ο οποίος επιλέγεται κάθε δύο χρόνια από ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και εκπροσωπεί μόνο αυτές τις δύο υπηρεσίες για τον σκοπό αυτό.  Εφόσον το ζητήσουν λοιπόν, μπορεί να τους παραχωρηθεί άδεια για να γίνει η παρακολούθηση, με διάταξη εισαγγελέα και μόνο για λόγους εθνικούς και δημοσίου συμφέροντος.

Σε περιπτώσεις κοινού ποινικού δικαίου, μια άδεια για παρακολούθηση, εκτός από εισαγγελική διάταξη, απαιτεί και δικαστικό βούλευμα, καθώς το απόρρητο των επικοινωνιών προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη και σύμφωνα με τον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ, υπήρχε εισαγγελική διάταξη για επισύνδεση. «8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας» δήλωσε μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την είδηση της παραίτησης Δημητριάδη και Κοντολέοντα. «Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές» πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με το MEGA, η ύπαρξη εισαγγελικής διάταξης αναμένεται να διερευνηθεί στα πλαίσια της προκαταρκτικής επιτροπής που άνοιξε προ 10 ημερών με την πρώτη καταγγελία στη δικαιοσύνη του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησής του μέσω του λογισμικού Predator, μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβε από τις Βρυξέλλες.

Το λογισμικό παρακολούθησης Predator

Παράλληλα με την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη, τρέχει στο παρασκήνιο και η πληροφορία πως οι μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν το περιβόητο λογισμικό Predator, με το οποίο δύναται η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Στις αρχές Απριλίου, έγινε γνωστό μέσω αποκάλυψη του Inside Story πως για τουλάχιστον 10 εβδομάδες άγνωστοι είχαν πλήρη πρόσβαση στο κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τον οποίο μάλιστα ο κ. Δημητριάδης μήνυσε λίγη ώρα αφότου η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την παραβίαση του κινητού του, ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Όπως σημειώνει εκτενές ρεπορτάζ του Inside Story: «Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screen captures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω “κρυπτογραφημένων εφαρμογών”, ή εφαρμογών που επιτρέπουν την εξαφάνιση των μηνυμάτων, όπως είναι το WhatsApp ή το Telegram) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών)».

Τα συστήματα παρακολούθησης της ΕΥΠ

Η ΕΥΠ φαίνεται πως διαθέτει ιδιαίτερα σύγχρονη τεχνολογία παρακολούθησης στη διάθεσή της. Διαβάζουμε πως υπάρχει η δυνατότητα ο «κοριός» να παρεμβαίνει αθόρυβα με ένα ειδικό λογισμικό στη γραμμή του ατόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του με την εκάστοτε υπόθεση.

Τα τελευταία χρόνια, το «βαλιτσάκι» φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε συχνά, τόσο από την ΕΥΠ για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, όσο και από την Αντιτρομοκρατική για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως και από την Ασφάλεια για την εξιχνίαση απαγωγών και σοβαρών εγκλημάτων.

Πληροφορίες θέλουν την ΕΥΠ να έχει παραγγείλει ένα σύγχρονο λογισμικό για τον σκοπό αυτό το 2007, με το οποίο – όπως σημειώνεται σε δημοσιεύματα της εποχής – επετεύχθη η εξάρθρωση της σπείρας που είχε απαγάγει τον εφοπλιστή Παναγόπουλο.

Το σύστημα παρακολούθησης κόστισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και έχει δυνατότητα παρακολούθησης 3.000 τηλεφώνων, που βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Εκτός από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κινητών και σταθερών έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει εικόνα, MMS, φαξ, e-mail και τηλεδιασκέψεις. Το σύστημα αγοράστηκε από γερμανική εταιρεία.

Ψηφιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι υπεύθυνοι μπορούν να καταλήξουν σε προφίλ υπόπτων και να προσανατολίσουν την έρευνα σε συγκεκριμένα σημεία εμβάθυνσης. Η επίσημη «πρώτη» του προγράμματος έγινε στην υπόθεση των Ζωνιανών, οπότε οι τηλεφωνικές κλήσεις αναλύθηκαν και συνδυάστηκαν για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να «δέσουν» την υπόθεση.

Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση