Μπορεί η ΕΥΠ να παρακολουθήσει τα τηλέφωνα πολιτών και πολιτικών, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας; Το ζήτημα των παρακολουθήσεων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και τις συνακόλουθες παραιτήσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ.
Ωστόσο, σημειώνεται πως από την κυβέρνηση αναφέρουν πως η παραίτηση Δημητριάδη δεν συνδέεται με το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά έχει κυρίως να κάνει με το τοξικό κλίμα που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα γύρω από το όνομά του με αφορμή το θέμα αυτό.
Αντίθετα, για τον Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, από το Μαξίμου σημειώνουν πως παρότι νόμιμη η επισύνδεση, ο τελευταίος δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και έτσι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτησή του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική είναι οι δύο υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να ζητήσουν από τον ειδικό εισαγγελέα που τους εκπροσωπεί, νόμιμη άδεια για παρακολουθήσεις πολιτών και άλλων προσώπων.
Πρόκειται για εισαγγελέα ο οποίος επιλέγεται κάθε δύο χρόνια από ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και εκπροσωπεί μόνο αυτές τις δύο υπηρεσίες για τον σκοπό αυτό. Εφόσον το ζητήσουν λοιπόν, μπορεί να τους παραχωρηθεί άδεια για να γίνει η παρακολούθηση, με διάταξη εισαγγελέα και μόνο για λόγους εθνικούς και δημοσίου συμφέροντος.
Σε περιπτώσεις κοινού ποινικού δικαίου, μια άδεια για παρακολούθηση, εκτός από εισαγγελική διάταξη, απαιτεί και δικαστικό βούλευμα, καθώς το απόρρητο των επικοινωνιών προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη και σύμφωνα με τον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ, υπήρχε εισαγγελική διάταξη για επισύνδεση. «8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας» δήλωσε μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την είδηση της παραίτησης Δημητριάδη και Κοντολέοντα. «Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές» πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με το MEGA, η ύπαρξη εισαγγελικής διάταξης αναμένεται να διερευνηθεί στα πλαίσια της προκαταρκτικής επιτροπής που άνοιξε προ 10 ημερών με την πρώτη καταγγελία στη δικαιοσύνη του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησής του μέσω του λογισμικού Predator, μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβε από τις Βρυξέλλες.
Το λογισμικό παρακολούθησης Predator
Παράλληλα με την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη, τρέχει στο παρασκήνιο και η πληροφορία πως οι μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν το περιβόητο λογισμικό Predator, με το οποίο δύναται η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
Αίτημα του να διαγράψω αναρτήσεις μου στο twitter που αφορούν στις αποκαλύψεις των @reporters_gr και @EFSYNTAKTON. Προτεραιότητα του @grigoris_d είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι η αυτοκριτική για τους λόγους ομολογίας αποτυχίας και παραίτησης του. pic.twitter.com/R9D75TfsBX
— Thanasis Koukakis (@nasoskook) August 5, 2022
Στις αρχές Απριλίου, έγινε γνωστό μέσω αποκάλυψη του Inside Story πως για τουλάχιστον 10 εβδομάδες άγνωστοι είχαν πλήρη πρόσβαση στο κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τον οποίο μάλιστα ο κ. Δημητριάδης μήνυσε λίγη ώρα αφότου η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την παραβίαση του κινητού του, ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Όπως σημειώνει εκτενές ρεπορτάζ του Inside Story: «Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screen captures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.
Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω “κρυπτογραφημένων εφαρμογών”, ή εφαρμογών που επιτρέπουν την εξαφάνιση των μηνυμάτων, όπως είναι το WhatsApp ή το Telegram) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών)».
Τα συστήματα παρακολούθησης της ΕΥΠ
Η ΕΥΠ φαίνεται πως διαθέτει ιδιαίτερα σύγχρονη τεχνολογία παρακολούθησης στη διάθεσή της. Διαβάζουμε πως υπάρχει η δυνατότητα ο «κοριός» να παρεμβαίνει αθόρυβα με ένα ειδικό λογισμικό στη γραμμή του ατόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του με την εκάστοτε υπόθεση.
Τα τελευταία χρόνια, το «βαλιτσάκι» φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε συχνά, τόσο από την ΕΥΠ για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, όσο και από την Αντιτρομοκρατική για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως και από την Ασφάλεια για την εξιχνίαση απαγωγών και σοβαρών εγκλημάτων.
Πληροφορίες θέλουν την ΕΥΠ να έχει παραγγείλει ένα σύγχρονο λογισμικό για τον σκοπό αυτό το 2007, με το οποίο – όπως σημειώνεται σε δημοσιεύματα της εποχής – επετεύχθη η εξάρθρωση της σπείρας που είχε απαγάγει τον εφοπλιστή Παναγόπουλο.
Το σύστημα παρακολούθησης κόστισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και έχει δυνατότητα παρακολούθησης 3.000 τηλεφώνων, που βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Εκτός από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κινητών και σταθερών έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει εικόνα, MMS, φαξ, e-mail και τηλεδιασκέψεις. Το σύστημα αγοράστηκε από γερμανική εταιρεία.
Ψηφιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι υπεύθυνοι μπορούν να καταλήξουν σε προφίλ υπόπτων και να προσανατολίσουν την έρευνα σε συγκεκριμένα σημεία εμβάθυνσης. Η επίσημη «πρώτη» του προγράμματος έγινε στην υπόθεση των Ζωνιανών, οπότε οι τηλεφωνικές κλήσεις αναλύθηκαν και συνδυάστηκαν για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να «δέσουν» την υπόθεση.